Home » Blogs » Huishoud Blogs » Hoe houd je een kinderspeelhoek netjes en geordend?

Hoe houd je een kinderspeelhoek netjes en geordend?

Gepubliceerd op 20 juni 2021 om 06:43

Wij hebben een kinderspeelhoek in de woonkamer gemaakt, dat leek me wel gezellig. Vooral als de kinderen klein zijn willen ze toch graag bij jou in de buurt spelen en zo heb je ze ook in het oog. Ik koos bewust al voor een neutrale spullen in de kinderspeelhoek. Een houten speelkeuken en zwarte tafeltjes om aan de kleuren of te knutselen. Dit leek mij beter dan een wit met gekleurde speelkeuken en roze tafeltjes. Ik word altijd overprikkelt van al die felle speelgoed kleuren. Sommige kinderspeelgoed vind ik altijd erg irritant. Door een neutrale speelplek voor de kinderen te hebben neutraliseer ik hiermee de prikkels voor mezelf maar ook zeker die van de kinderen.

 

Maar hoe houd je nou een kinderspeelhoek netjes en hoe zorg je ervoor dat dit niet ontploft?
Vaak zie ik dat de kinderen alles uit de kast trekken, alle puzzels door elkaar. Stiften uit de bak, overal papier en speelgoed door de hele kinderspeelhoek. Om antwoord te geven op de vraag hoe je een kinderspeelplek toch overzichtelijk houd nodigde ik Susan bij mij thuis uit. Susan is minimaliseer coach en schreef al eens een gastblog met allerlei opruim technieken. Tijd om deze in de praktijk te gaan brengen.

 

Susan is een erg toegankelijke vrouw en laat al snel blijken dat ze niet oordeelt en ook zeker niet zit te neuzen tussen mijn spullen. Ze gaat vaardig en effectief aan de slag. Ze ziet mijn spullen niet als rommel maar leert mij wel hoe ik dingen anders kan ordenen.

Susan legt mij de kapstoktechniek uit en laat zien wat het effect hiervan is. Een jas hang je altijd aan de kapstok, dit is altijd dezelfde plek. Doe dit ook met spullen en je raakt nooit iets kwijt.

Daarnaast gaan we verder met de snoepwinkeltechniek. Blokjes bij blokjes, auto’s bij auto’s en poppetjes bij poppetjes. Net als in een snoepwinkel, alles geordend bij elkaar.

 

Eigenlijk zijn er twee ‘problemen’ in mijn kinderspeelhoek waardoor het al snel rommelig lijkt. Ik heb twee plekken met speelgoed, in de kinderspeelhoek en in de kast die een stukje verder staat. Wat hoort waar en waarom ligt er op beide plekken speelgoed. Susan helpt mij ordenen en keuzes maken hoe we dit op 1 vast plek kunnen krijgen. Uiteindelijk heb ik een kast over, vrij, leeg… Gewoon voor mezelf.

Een tweede ‘probleem’ is de hoeveelheid aan speelgoed van het zelfde. In de kast staan bijvoorbeeld 15 puzzels. Als Susan vraagt met welke puzzels de kinderen spelen kan ik er maar 2 aanwijzen. De rest ligt ook een beetje onderop in de bak, waardoor de kinderen er niet goed bij kunnen. Ook liggen er puzzel die ik bewaar voor de baby, maar die is nog te jong. Waarom ligt het dan beneden in de bak? Susan geeft mij het advies om 2 of 3 puzzels uit te zoeken en beneden neer te zetten en de overige puzzels op te bergen. Bijvoorbeeld op zolder of in een lege kast boven. Je kunt dan samen met de kinderen de puzzel iedere week of iedere twee weken wisselen. Zo bied je ook steeds iets nieuws aan, worden zij meer geprikkeld om met andere dingen te gaan spelen, kunnen ze niet 15 puzzels door elkaar gooien waardoor je heel veel moet opruimen, en is er steeds nieuwe uitdaging. Dit doen we ook met de boeken en met de spelletjes. Wat een goed idee, we maken onze eigen Intertoys boven op de overloop. Zo kunnen we iedere twee weken wisselen. Sowieso heb je minder strijd over het opruimen, want opruimen met kinderen is soms best lastig.

 

Een geniale tip van Susan vond ik nog wel dat je alles in bakken moet doen, die je kunt afsluiten. Susan heeft zich verdiept in hoe een brein werkt en als je een bak afsluit: ziet je brein niet wat er in zit. Je ziet dan de rommel ook niet en het is er dan niet. Wij hebben nu even kussentjes op de bakken gelegd, maar ik heb nieuwe bakken met deksels besteld.  

Als ik dan nog een tip mag verklappen (dit is de laatste) je moet niet stapelen in de bakken, want als je kind dan met het onderste spel wil spelen, trekt hij nog alles door elkaar. Maar je moet het speelgoed naast elkaar leggen met de kanten naar boven zodat je meteen kunt zien welk spel je wilt. Als de bak vol is, is het vol. Overige speelgoed gaat naar een opbergplaats om gewisseld te worden.

Wij gaan er mee aan de slag, wil jij nou nog meer tips of zelf ook zo’n sessie? Die ik echt kan aanraden. Kijk dan even op de site van Susan: Noworrieslifechanging.

 

Mijn man vroeg al of ze ook even de speelgarage en de schuur kwam doen, maar ik ben bang dat we nu toch echt zelf aan de slag moeten. 😉

Met de technieken die Susan mij leerde moet dit zeker goed komen. Ik heb er zin in.

Je kunt Susan ook volgen op instagram. Hier deelt zij veel ruimte besparende tips en hele leuke tips om op te ruimen of om dingen te ordenen of weg te gooien. P.s 6 juli geeft ze een masterclass over hoe je met kinderen een opgeruimd huis houdt. Klik hier als je mee wilt doen.

 

Heb jij ook een kinderspeelhoek in huis? Hoe houd jij deze netjes?

 

 

 

Deze blog is in samenwerking met noworrieslifechanging geschreven en bevat een affiliatie link. Het product is voor jou niet duurder maar ik krijg een klein percentage omdat je via mij bij dit product bent gekomen. Ik gebruik dit onder andere om mijn website te kunnen onderhouden.

 

 

 

Liefs Lisanne


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.