Waarom ruziën we altijd over het buiten zetten van het vuilnis??

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 07:47

Wanneer ik de zoommeeting open, zie ik de stralende glimlach van Lisanne. Of ik zou willen schrijven voor gezinmetvijf over hoe stellen met jonge kinderen in deze hectische tijd van hun leven meer gelijkwaardigheid kunnen vinden in de huishoudelijke taken? En hoe haar lezers de irritatie die hierdoor ontstaat kunnen verminderen? Yesssss! Daar heb ik wel zin in!

 

‘Smelly business’

 

Je kent het vast wel…

Vanuit je ooghoek zie je dat de vuilnisbak uitpuilt. Hij wil nu niet eens meer dicht. Je hebt net zo lang gewacht met het vervangen van de vuilniszak in de hoop dat je partner ook ziet dat de vuilniszak vervangen moet worden (vul hier overigens ieder willekeurige huishoudelijke taak in 😉). Maarrrrr…. Helaas. Met een zucht vervang je de zak zelf wel! Je laat je partner je irritatie blijken waardoor er een negatieve sfeer ontstaat. Je partner voelt dat er iets is… maar wat?!  Want je spreekt het niet uit. Je wilt niet ‘alsjeblieft’ hoeven spelen. Je wilt er niet om hoeven vragen, want ja…

Je partner ziet het zelf toch ook wel?! Of niet?

Nee dus…

Je partner heeft geen extra zintuig om jouw gedachten te raden. Je partner is geen mind reader. Was het maar zo! Dan waren alle misverstanden tussen jullie als sneeuw voor de zon verdwenen. Helaas zijn wij mensen niet gezegend met zo’n extra zintuig. We zullen het nog steeds op de ‘ouderwetse’ manier met elkaar moeten doen: praten. 😊

 

Maar hoe makkelijk praten ook klinkt. Zo moeilijk is het in de praktijk! Hoe pak je dat nu handig aan? Hoe zorg je ervoor dat je op een fijne manier feedback geeft zonder dat je partner meteen op de spreekwoordelijke kast zit?

Ik ga je gouden tips geven om ervoor te zorgen dat het een constructief gesprek blijft.

 

Lees hier de 5 meest vergeten huishoudelijke taken

 

Blijf bij de feiten!!!

Wat bedoel ik daarmee: wijd niet uit. Haal er geen legioen aan oude koeien bij (die in de spreekwoordelijke sloot liggen)! Maar houd het bij dit ene voorval: en zeg alléén wat er objectief gezien gebeurd is.

 

Dus niet uit pure frustratie tegen je partner uitvallen: “De vuilniszak moet nog eens weglopen voordat jij door hebt dat deze vervangen moet worden! Jij vervangt nooit de vuilniszak!”

maar

“De vuilniszak zat vol. Jij verving de vuilniszak niet. Dus heb ik het gedaan.”

 

Maar hiermee is voor jou de zaak niet afgedaan. Je bent boos en geïrriteerd. En misschien ook wel verdrietig omdat je graag zou willen dat jullie het huishouden gelijkwaardig(er) verdelen. Wat zou jij graag een team zijn met je partner!

Als je dit op een rustige manier zegt tegen je partner is de kans groot dat hij/zij mee wil helpen. Maarrrrr… doe wel een concreet voorstel. Hierbij is het belangrijk dat je vertelt wat je WEL wilt. Want het is zo makkelijk om te zeggen wat je NIET meer wilt. Maar dan blijft je partner nog steeds achter met grote vraagtekens boven zijn/haar hoofd. Wat wil je dus WEL?

 

Als je zegt tegen je partner:

“Ik zou graag samen met jou een team zijn in het huishouden. Net als dat we een goed team zijn met betrekking tot de opvoeding. Ik zou het heel fijn vinden als jij de vuilniszak verwisselt als je ziet dat de prullenbak vol zit.”

 

Hoe klinkt dat? Dikke kans dat je partner de mouwen opstroopt en al aan komt lopen met de rol met vuilniszakken.

 

Ik herinner mij nog een uitspraak van mijn moeder: “La ton qui fait la musique!” En zo is het maar net! Als jij je partner rustig en vriendelijk (zonder verwijten) benadert dan heb je grote kans dat je verzoek ingewilligd wordt. En dan behoren jullie ‘smelly business’ binnen no time tot jullie geschiedenis.

 

Leuk als je mij laat weten of mijn gouden tips je geholpen hebben. Ik ben heel benieuwd!

 

Liefs, Annemieke

 

"Ik ben relatiecoach en -therapeut met maar één focus: stellen met jonge kinderen. Ik ben ervan overtuigd dat ook relaties van ouders met jonge kinderen spannend, leuk én liefdesvol kunnen blijven."

 

 

Wauw annemieke, bedankt voor je herkenbare blog! Oef tijd voor een goed gesprek dus hier.

Wie gaat bij jullie de vuilniszak verwisselen? 

 

 

Wil je ook een gastblog op mijn site? Neem dan even contact met me op. 

 

Liefs Lisanne

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.