Zo gaat het inbranden van je gietijzeren pan

Gepubliceerd op 21 februari 2022 om 20:42

Door je pannen in te branden voorkom je dat je eten gaat vastkoeken aan je gietijzeren pan. Inbranden wordt in het Engels 'seasoning' genoemd en wordt gedaan om een natuurlijke antiaanbaklaag te creëren. Een goede uitvoering zorgt daarnaast voor extra smaakvorming, geen roest en een pan die generaties lang meegaat. Hieronder wordt in 5 stappen uitgelegd hoe je jouw gietijzeren (poffertjes)pan inbrandt.

hoe moet je een gietijzeren pan inbranden?

Stap 1: Maak de pan eerst goed schoon

Start het inbranden van een gietijzeren pan door de pan eerst grondig schoon te maken. Dit is noodzakelijk om eventuele resten en of lagen vanuit de fabriek te verwijderen. Hiervoor zijn de volgende materialen nodig:

- Een zachte spons.

- Een kleine hoeveelheid afwasmiddel

- Heet water

 

Let op: dit is de laatste keer dat de gietijzeren pan met een afwasmiddel schoongemaakt mag worden. Na het inbranden wil je natuurlijk voorkomen dat het agressieve afwasmiddel de aangemaakte antiaanbaklaag verwijdert. 

Tip: ook al is een pan in de fabriek al ingebrand, zoals bij mijn poffertjespan, is het advies om dit proces thuis nogmaals te herhalen en de pan opnieuw thuis in te branden. Voor een optimaal resultaat.

 

Klik hier voor een recept voor poffertjes, 7x anders.

 

Stap 2: Droogmaken van de gietijzeren pan
Na het schoonmaken moet de gietijzeren pan goed drooggemaakt worden. Gebruik hiervoor een theedoek of keukenrol. Wanneer al het vocht weg is kan de aan te brengen olielaag goed intrekken. 

 

Stap 3: Het invetten van de pan met natuurlijke olie
Het is nu tijd om de gietijzeren pan in te vetten met een zeer dun laagje natuurlijke olie. Zorg ervoor dat er geen plasjes olie te zien zijn. Smeer de pan in zijn geheeld in met olie (ook de achterkant en onderkant). Het is essentieel dat de olie tegen hoge temperaturen kan zoals: Zonnebloemolie of Lijnzaadolie. Olijfolie is om deze reden niet geschikt. 

 

Door met olijfolie te gaan frituren kreeg ik al een keer vlam in de pan!

dit is het proces van het inbranden van je gietijzeren pan

Stap 4: De pan verwarmen op de kookplaat

Na het invetten laat je de pan heet worden op de kookplaat, totdat de olie begint te roken. De dunne laag olie begint zich nu te hechten aan het gietijzer. Laat de pan even staan en daarna kan de gietijzeren pan afkoelen. Zorg ervoor dat eventuele overgebleven olie verwijderd wordt met keukenpapier. Als het goed is, moet dit een minimale hoeveelheid zijn. 

 

Stap 5: Herhaal het inbrandingsproces minimaal 5x

Om een perfecte antiaanbaklaag te creëren moet een niet geëmailleerde gietijzeren pan minimaal vijf keer een seasoning behandeling hebben gehad. Start dus niet met koken (of poffertjes bakken) voordat bovenstaande stappen ongeveer vijf keer uitgevoerd zijn. Wanneer de pan afgekoeld is begin je weer bij stap 3. 

 

Het inbranden met een oven
In plaats van een gietijzeren pan te verwarmen op de kookplaat kun je de pan ook in een oven verwarmen. Let wel op dat de pan volledig van gietijzer is en geen houten handvat bevat. 

Stel de oven op de maximale stand in, zodat de olie als het waren verbrandt en zich daardoor aan het gietijzer hecht. Zet de gietijzeren pan op zijn kop in de oven en leg onder de pan een stuk aluminiumfolie. Verhit de pan 40 tot 60 minuten in de oven, totdat er geen olie meer te zien is.  

 

De gietijzeren pan verandert van kleur

Tijdens het inbranden is het normaal dat de pan van kleur verandert tot een donkerbruine of zwarte kleur. Lees ook eens hoe je een gietijzeren pan schoonmaakt. 

 

Was jij bekend met het proces van inbranden van je gietijzeren pan?

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Tomas
een jaar geleden

Dat zijn weer handige tips, haha! Ik gebruik zelf ook afwasmiddel er voor. Werkt echt perfect, soms als het echt hardnekkig is, gebruik ik ook nog baking soda.