Hoe creëer ik thuis een fijne werkplek?

Gepubliceerd op 24 januari 2021 om 14:01

Thuiswerken; het nieuwe normaal anno 2023. Maar hoe creëer je nou een fijne thuis werkplek? Want thuis werken aan een keukentafel is niet ideaal. In dit blog neem ik je mee over hoe jij een fijne thuiswerk plek inricht en wat belangrijk is bij het thuiswerken. Want ook met kinderen in huis, kun jij best thuiswerken. 

 

hoe richt je een thuiswerkplek in?

Werkende mama

Ik ben een werkende mama en daar ben ik zelf erg blij mee. Anders zou ik helemaal gillend gek worden. Dit zegt overigens niets over moeders die thuis zijn en niet werken. Ik heb hier zelfs veel respect voor. Maar ik kan het niet. Ik hou van mijn werk (ook van mijn kinderen hoor). Als ik niet zou werken en alleen maar moeder zou zijn, dan zou ik alleen maar chagrijnig en met vlekken op mijn kleding rondlopen. Ik heb het nodig om even geen moeder te zijn. De combinatie tussen moeder zijn en (thuis) werken is voor mij ideaal.

Inmiddels hebben wij een heerlijke thuiswerkplek gecreëerd, zodat ik ook echt mijn werk kan doen. Toen 2,5 jaar geleden het thuiswerken in opkomst kwam, werkte ik aan de keukentafel. Maar dit is niet ideaal gebleken. Als je echt goed wil thuiswerken, maak dan een fijne werkplek thuis.

moeders en thuiswerken; dit zijn de tips

Een fijne werkplek thuis

Een ruimte buiten de leefruimte (met kinderen) is erg belangrijk bij het thuiswerken. Zoek een kamertje die je misschien niet gebruikt of maak ergens een hoekje dat jij kunt gebruiken tijdens het thuiswerken.

 

Officetopper voor het inrichten van jouw thuiswerkplek
Voordat je jouw werk thuis goed kunt doen is het inrichten van een ‘thuiskantoor’ erg belangrijk. Er zijn webwinkels die complete kantoren bij jou thuis kunnen creëren. Om je werk thuis goed te doen is goed materiaal belangrijk. Officetopper is zo’n webwinkel.

 

Een aantal tips bij het creëren van een thuiswerkplek:

 • Zoek een prikkelarme en rustige ruimte om te werken.
  Ruim dus ook op. Zit niet in een ruimte waar actief geleefd wordt.
 • Zorg dat je je materialen op orde hebt; zo kregen wij een laptopverhoger en een toetsenbord mee naar huis. Je kunt vaak ook een groter of een tweede beeldscherm regelen.
 • Richt jouw werkkamer ergonomisch in; koop een goede bureaustoel. Dit kan bij OfficetopperDenk ook aan kantoorartikelen en goede kasten waarin je jouw materialen en documenten kunt opruimen. Zeker als de kinderen in jouw ruimte komen. Zelf ben ik fan van lockerkasten.

 

Om thuis te werken moet je je beseffen dat je geen papieren rond moet laten slingeren (een ruimte die je kunt afsluiten zou nog wenselijker zijn). Maar een kast met een sleutel kan ook al helpend zijn. Je wilt niet dat informatie over jouw werk naar buiten komt. Denk dus na over wat jij belangrijk vindt in een goede thuiswerkplek en investeer hier dan ook in!

Thuiswerken met kinderen

Algemene tips bij het thuiswerken

Ik moest wel even een balans vinden in het thuiswerken. Ben ik niet te veel met andere dingen bezig? Hoe blijf ik in contact met collega’s? Denken ze niet dat ik niets doe? Met deze tips kom jij het thuiswerken wel door:

 • Neem je pauzes en ontspanning tussendoor. Op het werk ben je ook echt niet 8 uur lang gefocust. Juist even erbij weg lopen zorgt voor nieuwe motivatie.
 • Het is niet erg als je even wat huishoudelijke taken tussendoor doet. Dit brengt juist rust en ruimte in je hoofd om je daarna te focussen op je werk.
 • Ga naar buiten voor een wandeling. Frisse lucht zorgt voor een fris hoofd en daardoor nieuwe energie.
 • Blijf telefonisch contact zoeken met collega’s, zodat je je niet eenzaam voelt in je werk.
 • Plan een momentje via Teams of zoom in met je collega’s om even bij te praten en elkaar even te zien.
 • Thuiswerken doe je het liefst zonder kinderen in huis. Kies daarom voor passende kinderopvang. Hoe kies je kinderopvang voor je kind?

 

Minder werken door ouderschapsverlof

Heb jij al eens nagedacht over de mogelijkheden van ouderschapsverlof? Misschien kun je hierdoor later beginnen met (thuis)werken of juist minder gaan werken. Als het thuiswerken niet goed lukt kun je misschien door ouderschapsverlof minder werken. Bespreek ook de mogelijkheden om hybride te werken.

 

Heb jij jouw thuiswerkplek al professioneel ingericht?

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Nienke Van Oosten
2 jaar geleden

Fijne tips! Wij hebben ook zo'n kamertje waarvan je de deur met geweld moet openen want anders blijft ie dicht. Die is deze week aan de beurt.