Thuiswerken! Hoe dan?

Gepubliceerd op 24 januari 2021 om 14:01

Thuiswerken

Over het invallen van HET virus en het inrichten van een thuiskantoor. Met tips hoe jij ook om kunt gaan met het thuiswerken.

 

Ik heb wel even getwijfeld of ik over mijn werk moest bloggen. Maar ik ga het toch doen. Eens iets anders dan over het opvoeden, de kinderen en het huishouden schrijven..

Ik ben een werkende mama, thank god. Anders zou ik helemaal gillend gek worden, niets tegen moeders die wel thuis zijn bij hun kinderen hoor! Maar ik kan het niet. Ik hou van mijn werk (ook van mijn kinderen hoor). Ik ben consulent in het sociaal domein. Ik werk hier nu ongeveer drie jaar. Gelukkig hebben wij goede opvang in het dorp, dus hop kinders lekker bijleren op de crèche en mama aan het werk. Ik werk drie en halve dag. Heerlijk vind ik dat. Maar sinds het begin van de coronacrisis moet ik al thuis werken. Ik vond dit wel een dingetje hoor. De scholen waren dicht, iedereen was thuis. Hoe moest ik in godsnaam tijd maken om te werken? Gelukkig was het maar één maand en daarna kon ik met verlof (voordeel van veel kinderen, je hebt nogal eens lange onderbrekingen ;)).

Maar toch komt er weer een tijd dat je weer mag werken. Starten vanuit huis leek me wel prettig, er even lekker inkomen. Ik dacht dat het thuiswerken vast niet meer zo lang zou duren, dus ik besloot lekker aan de keukentafel te gaan zitten en te gaan werken. Maar na een aantal weken kom je er toch achter dat je vaker met je neus in de koelkast zit dan in je laptop..

Werken aan de keukentafel is niet ideaal.

 

Een thuiskantoor.

Wij hebben boven zo’n rommelkamertje waarbij je met een enig weerstand de deur net op een kier kunt krijgen. Hoog tijd om dit kamertje eens op te ruimen. Eigenlijk kan je dan meteen beter een container laten komen, als je het de afgelopen drie jaren niet gebruikt heb, heb je het ook niet nodig! Maar goed, wij hebben dat kamertje opgeruimd. Ik heb nu dus boven een eigen werkkamer. Of zoals ze in het Westen zouden zeggen: een thuiskantoor. Want het thuiswerken dat blijft. Ook in de verdere toekomst blijven wij thuiswerken. Een prikkelarme ruimte zonder koelkast is dan erg handig.

Ik zit nu zo ver van de koelkast vandaan dat ik nu helemaal niet meer eet. Dat is nog wel een leerpuntje hoor, ik bijt me nu letterlijk vast in het werk en kom mijn kamertje niet meer uit. Ik moet hier nog even mijn ritme in vinden. De papa vindt dit wel erg prettig trouwens.

 

Toch naar kantoor:
Ik ging laatst een dagje op kantoor werken. Nou dat heb ik geweten! Ik werd gillend gek. Wat ik “eerder” drie dagen met veel liefde deed. Leek nu wel topsport. De deurbel, de telefoon van anderen, de koffiejongen, de postbezorger, collega erin, collega eruit, collega in discussie met een andere collega, collega in een teamsmeeting en ga maar door. Ik werd er toch een partij overprikkeld van!

 

Laat mij maar thuiswerken.

Ik ben inmiddels helemaal gewend aan het werken thuis en ik vind het heerlijk, al mis ik wel het contact met collega’s. Je bent niet meer zo betrokken of zo. Ik word ineens gebeld door collega’s waarvan ik niet eens wist dat ze werkzaam waren bij ons. Zo zie je maar weer, ieder nadeel heb z’n voordeel.

 

Teamsmeeting. 

Waar ik trouwens nog steeds aan moet wennen is dat vergaderen in Teams. Ik ben namelijk altijd te vroeg. Ik ben allergisch voor te laat komen. Kan er niets aan doen. Dus dan zit je keurig te wachten in de teamsmeeting..  heerlijk naar je zelf te kijken.. Na een minuut of drie ga ik dan uit verveling altijd gekke bekken trekken.. uit een soort van automatisme. Je schrikt je dan ineens rot wanneer andere mensen de 'meeting' binnenkomen. Ik hoop dan altijd maar weer dat ze mijn gekke bekken niet gezien hebben.

Hier moet ik nog wel even aan wennen.

 

Nog wat tips voor meer thuiswerkende mama’s:

  • Zoek een prikkelarme en rustige ruimte om te werken.
  • Zorg dat je je materialen op orde hebt; zo kregen wij een laptopverhoger en een toetsenbord mee naar huis. Ook kunnen wij een bureaustoel en een groter beeldscherm bestellen. Zorg dat je geen lichamelijke klachten krijgt.
  • Neem je pauzes en ontspanning tussendoor. Op je werk ben je ook echt niet acht uur lang gefocust. Juist even erbij weg lopen zorgt voor nieuwe motivatie.
  • Het is niet erg als je even wat huishoudelijke taken tussendoor doet. Dit brengt juist rust en ruimte in je hoofd om je daarna te focussen op je werk.
  • Ga naar buiten voor een wandeling. Frisse lucht zorgt voor een fris hoofd en daardoor nieuwe energie.
  • Blijf telefonisch contact zoeken met collega’s, zodat je je niet eenzaam voelt in je werk.
  • Plan een momentje via Teams of zoom in met je collega’s om even bij te praten en elkaar even te zien.
  • Zorg dat de kinderen naar de oppas of opvang kunnen.

 

kleuter onder het bureau. Thuiswerken

 

 

 

 

< --    Dit wil je niet! 

Wil jij nou ook een thuiskantoor in richten? Bestel via de link hieronder al je spullen! :) 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Nienke Van Oosten
2 jaar geleden

Fijne tips! Wij hebben ook zo'n kamertje waarvan je de deur met geweld moet openen want anders blijft ie dicht. Die is deze week aan de beurt.