Dit is waarom vrouwen altijd wakker liggen!

Gepubliceerd op 4 februari 2021 om 16:46

Mijn wakende brein..

Misschien kennen jullie het wel. Een brein dat nooit stopt met ratelen. Je ligt te woelen en te draaien en je kunt de slaap niet vinden. Ik heb van die periodes. Dan blijft mijn hoofd maar aan en ik weet niet hoe het uit moet. Ik heb al van alles geprobeerd van yoga oefeningen tot pillen.. Ik ben niet echt een type voor yoga oefeningen dus dit werkte niet voor mij  en ik ben ook gewoon niet zo’n pillenslikker, dat doe ik dan met te weinig regelmaat dat het niet werkt.

 

Ieder half uur op de klok kijken

Vroeger kon ik mij hier heel druk om maken. Keek ik ieder half uur op de klok en rekende ik uit hoelang ik nog kon slapen en daardoor schoot ik weer in de stress omdat dat te weinig was. Inmiddels (na drie kinderen) heb ik wel geleerd dat je prima kunt functioneren op weinig slaap. Of geen slaap.

Op de klok kijken helpt niet. Het maakt alleen maar meer adrenaline aan waardoor het vinden van je slaap nog moeilijker wordt. 

vrouwenbrein

De reden van niet slapen

De papa van dit gezin vraagt zich dan af of ik ergens mee zit, waardoor ik niet kan slapen. Nou uhm.. Nee niet echt. Ik denk gewoon aan wat we zullen gaan eten deze week en welke producten hiervoor nodig zijn en dan loop ik dat rondje vast door de supermarkt. Of: Ik denk aan die serie die we keken en hoe het verder zou gaan en dat heeft mijn hoofd al helemaal ingevuld. Of er zat een liedje in mijn hoofd; Ken je die van shalalie shalala het gaat niet uit je kop? Nou die blijft gewoon de hele nacht op repeat.

 

Mannen begrijpen dit niet! Ik leg het ook al niet eens meer uit. Vrouwen hebben een ander brein, dat leerde Jennifer mij wel. Ik kreeg laatst een leuk artikel doorgestuurd van een vriendin die aardig aansluit bij wat er allemaal in het hoofd van een vrouw afspeelt. Vast ook wel eens in die van jou. Misschien is het een aanrader om aan de man te laten lezen. Misschien beseffen ze dan iets meer wat er in ons hoofd afspeelt. Je vindt hem op hier op de site van Mamabaas.

Lees hier: 17 x ‘dingen waar ouders stress van krijgen.’

vrouw wakker in bed

Babyfoon

De babyfoon is hier ook zo’n dingetje. Ik kan niet slapen met de babyfoon aan, ik hoor dan elk kuchje, zuchtje en scheetje. Dus papa lief doet de babyfoon uit, maar dan moet de deur een stukje open, want stel dat ik de kinderen niet hoor? En met een babyfoon uit slaap je minder diep, zodat je wakker 'blijft' om de kinderen te horen. Het werkt allemaal averechts in een vrouwenbrein.

Met de deur open krijg je trouwens ook weer koude voeten. En als je denkt aan koude voeten dan val je ook niet in slaap. Shalalie shalala.

 

Wat je vooral niet moet doen op zulke momenten is je irriteren aan de man die wel lekker slaapt (ja dat is het eerste wat je vaak doet) maar he, hij kan er ook niets aan doen. Mannen zijn nou eenmaal zo. En ja, je ligt toch ook in bed om te slapen? Zou deze papa hierop zeggen. Ik ga ook wel eens luisteren naar zijn ademhaling, maar dat is ook geen aanrader want als hij dan ineens stopt met ademhalen dan raak je in paniek en hierdoor stijgt je adrenaline weer. Mannen ademen blijkbaar gewoon onregelmatig.

 

Ook moet je niet gaan denken dat je iets hoort. Dat gebeurt bij mij altijd. Dan denk ik dat er een inbreker in het huis loopt, dan hoor je het kraken. Dan irriteer ik me weer aan de papa die heerlijk blijft slapen. Echt bij hem kan het hele huis leeg geroofd worden, merkt ie niet. Dan stijgt de adrenaline weer in je lichaam en dit werkt averechts op het slapen.  Het is daarom ook maar goed dat wij vrouwen in de waakstand liggen. Iemand moet de boel beschermen toch?

 

gapende kat

Even wat tips:

Wat wel kan helpen.

 

  • Geen schermen in de slaapkamer, tv, tablet, telefoon.. allemaal eruit (dit blog dus niet vanuit je bed lezen ;)).
  • Je er niet druk over maken en denken aan dingen waardoor je ontspant. Het heeft geen zin om de uren die je kunt slapen te gaan tellen!
  • Een boek gaan lezen.
  • Even eruit gaan om te plassen en wat water te drinken.
  • Je kussen wat opschudden en anders gaan liggen.
  • Accepteren dat jij de projectmanager bent thuis en dat dit er blijkbaar bij hoort (lees blog: mamabaas).
  • Doe yogaoefeningen of ademhalingsoefeningen.
  • Beseffen dat de periodes van slecht of weinig slaap wel weer over gaan! Het is tijdelijk.

 

Echt er komt weer een ochtend dat je denkt: Zo ik was even diep weg. Ik heb net mijn waakperiode weer gehad en kan weer heerlijk slapen. Voor jullie alvast: Slaap lekker!

 

 

Als je nou wel van een lekker meditatiemuziekje houdt: Ik vond een drie uur durend filmpje... Als je dan niet in slaap valt.. 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.