Mijn favoriete spelletjes!

Gepubliceerd op 12 februari 2021 om 16:20

Spelletjesavond!

Over mijn favoriete spel, partnerruil, een lifehack over Catan en mijn grootste ergernis onder de spellen..

 

Ja! Ik ben een spelletjes mens. Heerlijk. Nu ik de dertig gepasseerd ben ga ik niet meer naar de kroeg, maar nodig ik mensen thuis uit om spelletjes te doen! Wijntje erbij, chipje.. ik ben helemaal in mijn sas. Zolang er niet wordt vals gespeeld ben ik enthousiast. Ik ben misschien wat te fanatiek. Mijn fanatisme uit zich vaak in luid geschreeuw. Van opwinding krijg ik een rood hoofd en met klotsende oksels zit ik te wachten op mijn buurt. Ja ik ben een spelletjes mens. Maar ik heb wel voorkeuren en er is een spel waar ik eigenlijk een hekel aan heb! Wat mijn favoriet is?

 

Catan
Nou mijn nummer twee favoriet is toch echt kolonisten van Catan. Je kent het vast wel, het bordspel waarbij je dorpen en steden moet bouwen met grondstoffen die je krijgt door goed te dobbelen. Misschien vind ik dit spel wel zo leuk omdat je met dobbelen altijd geluk moet hebben en dat schijn ik nogal vaak te hebben (ik bedenk dit niet zelf dat zegt de papa altijd). Onlangs kochten wij de uitbreiding erbij: Steden en Ridders. Hiermee werd ons spel plezier nog groter. Meer opdrachten en nog meer kansen om met dobbelen opdrachten kaartjes te winnen waarmee je allerlei streken en acties uit mag voeren. I love it. Het is maar goed dat ik geen bevelvoerder ten tijde van de middeleeuwen was want mijn ridders lopen altijd met helm verkeerd om op hun hoofd. Ja die dingen zijn echt zó klein! Of mijn vingers te dik, maar ik krijg die helmpjes er nooit goed op.

 

Lees hier: Spel bij kinderen stimuleren. 

 

 

Met ons twee

Wij vinden Catan zo leuk, dat wij dit zelfs wel al met ons tweeën hebben geprobeerd. Als je Catan kent dan weet je dat dit eigenlijk niet mogelijk is. Wij hebben dit geprobeerd door een fictief derde persoon erbij te betrekken. We speelden dan om en om deze derde persoon. Nou voordat iedereen denkt dat ik een persoonlijkheidsstoornis heb; we zijn er mee gestopt. Want dit werkt niet echt. Daarna hebben we beide een tweede persoon gespeeld, dus met alle vier de kleuren. Maar dit was te verwarrend want was nou geel of rood aan de beurt? Ik merkte ook dat je jezelf dan ook heel makkelijk kon helpen. Dus ook dit bleek geen succes.

 

Lifehack: Catan met twee personen

Maar ik heb de tip voor als je thuis dit echt met je tweeën wilt gaan spelen: Je moet vijf nummertjes (die er dubbel in voorkomen) weg halen. Dat betekend dat je vijf lege speelvelden hebt en hierdoor is het mogelijk om dit spel met je tweeën te doen! Probeer maar eens als je net zo’n fan van dit spel bent als wij zijn.

 

Het dobbelspel van Catan is trouwens ook heel leuk! Dit kan met z’n tweeën. Ook kun je dit met de kinderen doen!  Erg leuk.

 

Klaverjassen
Mijn favoriet spel is natuurlijk klaverjassen. Dit is het enige spel waarbij je legaal aan partnerruil mag doen. Hoe leuk is dat. Sommige mensen denken dat klaverjassen een ouderwets spel is voor mensen van boven de vijftig, maar dit is echt niet zo.  Het is een kaartspel waarbij veel tactiek en samenwerking van je gevraagd wordt. Je moet wel handig zijn met cijfers en het onthouden van kaarten. Ook is het handig om kaartervaring te hebben en dat je volgorde van kaarten weet. Alles draait om de roem, misschien ben ik daarom hier zo goed in ;).  Ik kwam er wel achter dat Klaverjassen niet helemaal genderneutraal is, heren gaan over vrouwen. Boeren gaan ook over vrouwen. Maar heren gaan niet over boeren. Hier valt misschien in 2021 nog winst te behalen…

 

Misschien vind je virtueel escapen ook leuk? 

 

Drie in de hoed
Nog één van mijn favorieten! Ik weet eigenlijk niet of dit spel zo heet, maar wij noemen het wel altijd zo. Echt op elk weekendje weg, feestje met vrienden of met je familie tijdens het uitzitten van het oude jaar moet je dit spel doen.. Een beetje leven in de tent. Iedereen schrijft drie namen op een briefje en de briefjes gaan gevouwen in een bakje (ik denk hoed, aangezien het spel zo heet?) Je verdeeld de groep in kleine groepjes van ongeveer drie mensen. Je speelt vier ronden. De eerste ronde krijgt iedere persoon dertig seconden de tijd om een papiertje te pakken en de persoon te omschrijven met woorden. Net zolang de briefjes op zijn. Je aantal briefjes tellen en dan weer terug in die bak of hoed? De tweede ronde is omschrijven met één woord. De derde ronde met uitbeelden en de laatste ronde met één pose. Inmiddels zijn de namen dan al drie keer langs geweest en kun je Chantal Janzen echt wel uitbeelden in één pose (bijvoorbeeld een V van The Voice).

Nou ja aan het eind tel je alle punten op. Dit is dus het spel dat ik met klotsende oksels zit te wachten op mijn beurt. Fantastisch. Vaak wel naar een wijntje of zes hoor ;)

Lees hier alles over een Wijnproeverij

 

Spelletjesavond! Ik ben er voor in.. Zolang Koehandel maar in de kast blijft. Dit spel zorgt voor zoveel ergernissen bij mij.  Dit is een spel waarbij je moet bieden op dieren en kwartetten van dieren moet halen. Klinkt zo simpel. Maar ik heb het zelfs tot complete relatiecrisissen zien leiden. Nee geen Koehandel voor mij.

 

Lees hier Tips spelletjes volwassenen 

 

Nieuwsgierig geworden naar Catan? Wil je graag de uitbreiding? Of juist Catan Junior ?? Je koopt ze via onderstaande link. 

 

In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.

Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt.

Wat is jouw favoriete spel??

 

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.