Maakt geld gelukkig?

Gepubliceerd op 13 augustus 2021 om 06:10

‘Te veel mensen geven hun geld uit aan dingen die ze helemaal niet willen, alleen om indruk te maken op mensen die ze helemaal niet leuk vinden’ Will Rogers

 

Er stond geen financieel blog op de planning, maar aangezien ik van alle markten thuis ben (en ik zoveel reacties kreeg op mijn Gezinmetvijf instagram (stories) besloot ik jullie reacties te verzamelen en te bundelen in een blog.

 

Geen financieel expert

Bij voorbaat, nee ik ben geen financieel expert en mijn man zou zeggen dat ik een gat in mijn hand heb. Maar geld is wel belangrijk in het leven. Is geld een taboe? Men spreekt niet vaak over geld en zeker niet over te weinig geld valt mij op. Wat is eigenlijk te weinig geld? We hebben altijd dromen en hebben we niet allemaal het verlangen naar meer? Regelmatig stellen mijn man en ik elkaar de vraag: Maakt geld gelukkig?

 

Het verlangen naar is groter dan het bezit…

Maakt geld gelukkig?

Zo struinde ik op het internet en kwam ik op de site van Lekker Leven Met Minder - slimmer met geld. Hier kun je alles lezen over consuminderen, beleggen, investeren, sparen en omgaan met je geld.

 

Jullie input over geld op een rijtje

Goed eerst al jullie financiële informatie op een rijtje. De antwoorden van Facebook en instagram zijn gebundeld en hierbij een korte opsomming.  

Ik kreeg van bijna 200 mensen reactie waarvoor dank. Bijna allemaal zijn we 2 verdieners, hebben we een koophuis. Vrijwel geen schulden (hypotheek niet meegerekend). Sparen we voor ons zelf en voor onze kinderen. Meer dan 60% van de stemmers heeft een maandelijks overzicht van inkomsten en uitgaven (wauw). Slechts 25% van de stemmers belegt hun geld, dat aantal vond ik vrij weinig. Of hebben jullie een bankrekening die wel rendeert om te sparen? Dan hoor ik het graag. Ik denk dat het niet lang meer duurt voordat de bank vraagt te betalen om jouw spaargeld te bewaren dus de tijd om je te verdiepen in het beleggen begint nu!

Start met beleggen

Thuis beleg ik de boterhammen en mijn man het geld. Zijn eigen spaargeld zit er in en ook een deel van mijn spaargeld is hij aan het beleggen en natuurlijk neemt beleggen risico’s met zich mee. Maar als je je goed inleest en laat informeren dan is het een veilige manier en is een rendement van 7% prima haalbaar. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat vrouwen beter beleggen dan mannen. Mogelijk moet ik me er toch maar meer mee gaan bemoeien.

Maakt geld gelukkig?

Ik heb hem op de socials er maar meteen ingegooid en meer dan 50% geeft aan dat geld wel gelukkig maakt. Ik moet zeggen dat ik gelukkig word van wijn, chips  en een weekend weg . Dit zijn natuurlijk allemaal dingen die geld kosten. Het zijn tevens ook allemaal luxe dingen, dat weet ik. Dingen die betaald kunnen worden als er geld “extra” is. Indirect zou je dus kunnen zeggen dat geld wel gelukkiger maakt.

‘Spaar niet wat er na je bestedingen overblijft; besteed wat overblijft nadat je gespaard hebt’ Warren Buffet.

Het hebben van geld maakt het leven makkelijker

Ik kreeg heel veel reacties in een dm waarbij veel mensen aangaven dat het hebben van geld het leven makkelijker maakt en juist het ontbreken van geld kan zorgen voor stress. Hiermee kan ik concluderen dat het hebben van geld het leven makkelijker maakt en minder zorgeloos en indirect worden we daar denk ik gelukkiger van.

 

Een mooie opmerking die ik kreeg: Gezondheid is niet te koop. Dit is natuurlijk, by far, het enige juiste antwoord net als geluk en liefde. Maar geld kan wel bijdragen aan geluk en welbevinden.

 

‘Rijkdom zit niet in het vergaren van veel bezittingen, maar in het bezitten van weinig wensen.’ Epictetus

Belangrijkste les: Zet geld aan de zijlijn

Mijn grootste tip: Geld opzij zetten (sparen of beleggen) zodra je loon binnen is. Dan geef je het ook niet uit. Daarna de vaste lasten en als er iets overblijft kun je dit vrij besteden. Maar ga niet pas sparen aan het eind van de maand, dan is het geld (meestal) al op.

 

“Onderzoek wijst uit dat rijke mensen niet gelukkiger zijn dan mensen met een gemiddeld inkomen. Geluk heeft te maken met jouw kijk op de wereld. Materiele zaken kunnen wel zorgen voor een korte ‘boost’ in je geluksbeleving. Het gevoel zal echter altijd afnemen waarna je meer moet hebben om weer zo’n boost te voelen. Geluk van binnenuit is langdurig, constant en dieper. Je kunt geld inzetten om je geluk te stimuleren. Je kunt er wensen mee verwezenlijken en het leven makkelijker maken.” Bron: SoChicken

 

Ik denk dat voldoende geld hebben om ‘normaal’ te kunnen leven en je er geen zorgen om hoeven te maken gelukkig maakt. Te veel en te weinig lijkt me niet goed. Daarbij is het belangrijk om de juiste mensen om je heen te hebben en een liefdevolle verbinding met je kinderen te hebben.

 

Extra tip:

Heb jij wel eens gekeken wat jij per maand kunt besparen op bijvoorbeeld de boodschappen? De energierekening, je verzekeringen en misschien kun je een keer vaker de fiets nemen? Zo houdt je mogelijk geld over voor andere leukere dingen. 

 

Over wensen gesproken: Wat zijn jouw grote wensen? Ik zou graag een grote leefkeuken willen en een keer een ballonvaart maken..(wensen blijven we altijd houden toch?).

 

 

In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.

Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt.

 

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.