Een voorstadium van baarmoederhalskanker, wat nu?

Gepubliceerd op 25 november 2021 om 06:40

Toen ik mijn blog begon schreef ik juist over het doorbreken van taboes en eerlijke verhalen over ons als mama. Dit is zo’n eerlijk verhaal waar in mijn beleving nog veel te veel een taboe op heerst. Wat als je een voorstadium van baarmoederhalskanker hebt?

 

Hoe ontstaat baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker ontstaat vrijwel altijd door een besmetting met HPV, het humaan papillomavirus. Er zijn meer dan 100 soorten HPV. Sommigen daarvan geven een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Deze worden het hoog risico humaan papillomavirus (hrHPV) genoemd.  Dit virus wordt opgespoord door middel van het uitstrijkje

wat is baarmoederhalskanker?

Het virus wordt via seksueel contact overgedragen. Over het algemeen ruimt het lichaam deze infectie zelf op. Als dit niet gebeurt kan dit leiden tot afwijkende cellen, een voorstadium van kanker. Deze afwijkende cellen kunnen zich na een periode van vele jaren ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. Zonder behandeling leidt hoogstens 1% van alle hrHPV-infecties bij mensen tot baarmoederhalskanker. Dit komt doordat het lichaam het virus bijna altijd binnen 2 jaar weer opruimt. Dankzij het bevolkingsonderzoek kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker vroeg worden ontdekt. Een voorstadium van baarmoederhalskanker is meestal goed te behandelen. Door te behandelen kan baarmoederhalskanker voorkomen worden.

 

Het bevolkingsonderzoek

In het bevolkingsonderzoek: baarmoederhalskanker, worden vrouwen tussen de 30 en 60 jaar om de 5 jaar uitgenodigd voor het laten maken van een uitstrijkje.
Het uitstrijkje is een pijnloze ingreep, waarbij (vaak je eigen huisarts) een arts door middel van een eendenbek je baarmoedermond spreidt om zo met een wattenstaafje een monster af te nemen. Dit gaat op kweek en wordt onderzocht op het virus. Vanuit dit uitstrijkje komen 6 verschillende scores: zogeheten PAP scores.

Pap 1, Pap 2, Pap 3a, Pap 3b, Pap 4, of Pap 5

onderzoek uitstrijkje en biopt baarmoederhaldkanker

Colposcopie

Wanneer een papscore boven de 3 uitkomt zal de gynaecoloog altijd een colposcopie willen doen. Hiermee onderzoekt de gynaecoloog d baarmoedermond op afwijkende cellen en zodra die gezien worden, wordt hier een hapje van genomen (een biopt). Deze worden twee weken op kweek gezet. Het afnemen van een biopt is niet pijnlijk, hoogstens wat ongemakkelijk.

De uitslag van het biopt wordt uitgedrukt in CIN. CIN is een afkorting van Cervicale Intra-epitheliale Neoplasie.

Uitslag         Betekenis
CIN 1              Lichte afwijking
Hierbij is meestal geen behandeling nodig en wordt er besloten om af te wachten.
CIN 2              Matige afwijking
Hierbij is soms behandeling nodig, afhankelijk van je leeftijd en of je nog een kinderwens hebt.
CIN 3              Ernstige afwijking
Bij deze score zal er gekozen worden om het gebied in de baarmoeder mond te behandelen. Dit kan door middel van lisexcisie of conisatie.

Een mooi filmpje die dit onderzoek verduidelijkt: Afwijkend uitstrijkje en kolposcopie


Wist je dat vanaf 2009 meisjes van 12 jaar gevaccineerd worden tegen de twee meest agressieve HPV virussen?

onrustige cellen met HPV virus

                                                                                                                                                                                                         pap2 uitslag

Eigen ervaring met een voorstadium van baarmoederhalskanker

Ik zou niet uit het niets met een blog komen met super veel informatie over een voorstadium van baarmoederhalskanker als ik er niet zelf ervaring mee heb. Want ja, ik heb een voorstadium van baarmoederhalskanker. Het hier opschrijven is moeilijker dan gedacht want dan is het zo definitief. Maar met dit blog heb ik een duidelijke boodschap: Laat een uitstrijkje doen! Te vaak hoor ik vrouwen om mij heen die het doen van een uitstrijkje voor zich uitschuiven. Een voorstadium van baarmoederhalskanker is goed te behandelen, dus laat het tijdig onderzoeken!!

 

Wij hadden een kinderwens en ik ging naar de huisarts voor het verwijderen van mijn spiraal, het uitstrijkje was ‘even bijzaak’, neem dat maar direct mee. Een formaliteit, dacht ik. Niets bleek minder waar na een afwijkende score. Ik heb een pap 3b en na verder onderzoek een Cin2 score. Dit is net na mijn 30e onderzocht en aangezien ik nog een kinderwens had ben ik hier niet voor behandeld. Nadat mijn Gezin met vijf compleet was, moest ik opnieuw naar de gynaecoloog waar ik onder behandeling stond. Opnieuw een afwijkend uitstrijkje maar bij een colposcopie blijken er geen onrustige cellen te zijn. Ik mag over een jaar terugkomen. Natuurlijk blijft zoiets in je achterhoofd spoken, maar ik kon het redelijk goed loslaten.

 

Een jaar na het negatieve uitstrijkje:

Na een jaar kom ik weer terug bij de gynaecoloog, inmiddels ben ik 32,5 jaar oud. Moeder van drie kindjes. Je hoopt dat je gezond bent, zodat je onvoorwaardelijk voor je kinderen kunt zorgen. Maar niets blijkt minder waar, weer een afwijkende score en opnieuw moet ik een colposcopie ondergaan. Het vervelende hieraan is dat je niets merkt!! Je hebt geen klachten. Het is een onzekerheid waar je niets mee kunt, je moet je vooral niet gek laten maken. Steeds herhaal ik maar weer: een voorstadium van baarmoederhalskanker is goed te behandelen en ik ben in goede handen. Opnieuw zijn er onrustige cellen gevonden; Cin 1 dit keer. We bespreken de behandelopties goed door, het advies? We wachten weer een jaar af.

Ik probeer het los te laten en bedenk me steeds dat ik in goede handen ben.

 

Het moraal van dit blog? Voor iedere vrouw van boven de 30 die het uitstrijkje voor zich uit schuift om wat voor reden dan ook! Stop hiermee en bel je huisarts. Ben je nog geen 30, maar heb je wel klachten? Meld je dan ook tijdig bij je huisarts of gynaecoloog.

 Ik hoef geen medelijden, maar laten we dit soort problemen juist bespreekbaar maken!

 

 Laat je een berichtje voor me achter?? Heb jij wel eens een afwijkende score gehad? Hoe ging jij hier mee om?

 

Bronnen:  RIVM

Wil jij graag jouw verhaal kwijt of dit of een gelijksoortig onderwerp? Stuur me dan een berichtje en wellicht kunnen we jouw verhaal hier delen. Dit kan ook anoniem. 

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.