Kritiek geven. Bijna elke Nederlander doet het. Het past goed bij onze cultuur. We houden onszelf en elkaar scherp door eerlijk en oprecht feedback te geven. Begrijp mij niet verkeerd. Daar is niets mis mee. Het zorgt ervoor dat wij kwaliteit leveren. We boeken er succes na succes mee. Het is dus ook geen wonder dat wij dit ook in onze relatie doortrekken.

Kritisch zijn in een relatie
Maar in je relatie ligt kritisch zijn vaak nét wat gevoeliger. Wanneer je kritisch bent naar je partner raakt dit de ander meer dan wanneer hij/zij kritiek krijgt van een willekeurige voorbijganger. Je partner voelt zich gekwetst en … weg verbinding! Hallo, ruzie! Ik zie het keer op keer gebeuren in mijn relatietherapiepraktijk. Stellen die elkaar corrigeren en terecht wijzen. “Nee, dat was niet op die dag gebeurd.” “Nee, dat zei ik niet. Ik zei dat ik niet jouw troep achter je aan wil opruimen.”
We weten allemaal hoe dit afloopt: twee verliezers! Je kan misschien wel eens een discussie winnen maar dat betekent ook dat je partner bakzeil moet halen. En daar wordt de sfeer niet echt gezelliger op. Weg romantiek, weg sfeer en weg intimiteit.
Lees hier: Waarom ruziën we altijd over het buiten zetten van het vuilnis??
Positiviteit in je relatie
Ok. Minder kritiek dus. Natuurlijk betekent dat niet dat je nooit je partner mag corrigeren. Dat zou onmenselijk zijn. Maar vergeet daarnaast niet de positieve te benoemen. Je relatie profiteert namelijk van een lekkere dosis positiviteit! Echt waar! Let dus op de balans tussen kritische en positieve opmerkingen. Wist jij dat voor elke negatieve opmerking je vier positieve opmerkingen moet maken het neutraal te maken voor je partner?
4:1 dus…
Ga eens bij jezelf na. Doe jij dit? Heel eerlijk? Ik ben een ongelofelijke positivo maar ook ik betrap mijzelf er toch echt regelmatig op dat ik lager scoor op deze 4:1 relatiemeetlat. Dus kom maar op met die complimenten en positiviteit!

Wat doet een compliment met je (partner)?
Een oprecht compliment heeft meerdere prachtige effecten voor de gever, de ontvanger en jullie omgeving.
Effect #1 Blijheid
Ik begin met de meest zichtbare: de blijheid bij de ontvanger. Wanneer iemand een compliment krijgt, dan komt er een flinke hoeveelheid dopamine vrij en dat zorgt voor een geluksgevoel. Heerlijk toch?
Effect # 2 Een goed gevulde emotionele bankrekening
Alsof dat niet al genoeg reden was om het (nog) meer te gaan doen, is er ook nog een tweede gunstig effect. Als jij je partner een echt gemeend compliment geeft dan voelt je partner zich gewaardeerd. Iedereen heeft een emotionele bankrekening (een soort goodwill die je opbouwt bij de ander) waarop je stortingen doet. Met elk complimentje dat je geeft, doe je een enorme storting op deze bankrekening. Je bouwt dus goodwill op bij je partner. Super belangrijk vooral als het saldo laag (of zelfs al in het rood) staat.
Effect #3 Zelfvertrouwen en aantrekkingskracht
Het zorgt voor een boost voor het zelfvertrouwen van je partner. En wat is er meer sexy dan een zelfverzekerde partner? Ja, toch? 😊
Effect #4 Motivatie en enthousiasme
Als jij een complimentje geeft aan je partner wanneer hij/zij iets doet wat je fijn vindt, doet dit iets met de motivatie van je partner. Je partner wordt enthousiast om meer van het gedrag te laten zien dat door jou zo gewaardeerde wordt. En dat betekent dat er nog meer gelegenheid komt om een compliment te geven. Jullie komen in een opwaartse spiraal met elkaar.
Vind je het moeilijk om een juiste compliment te geven zonder dat je de plank misslaat? Lees hier: Compliment - de 117 mooiste waarderende zinnen
Ik daag jullie uit!
Ga zelf aan de slag en begin een om voor iedere dag 1 compliment te geven aan je partner.

Liefs, Annemieke
Annemieke Visser is dé relatietherapeut die stellen met kinderen helpt om relatiegeluk te hervinden. Ze merkt dat veel stellen te lang met ruzies en ontevredenheid blijven zitten omdat de stap naar een relatietherapeut als te groot wordt ervaren. Daarom is het haar missie om relatietherapie net zo normaal te maken als de jaarlijkse APK van de auto: dat is toch ook niets om je voor te schamen? Ze ontwikkelt trainingen en programma’s die veel toegankelijker voelen dan relatietherapie en houdt daarbij rekening met zowel mannen als vrouwen. Kijk bijvoorbeeld op haar website: Relatietherapie: liefde in je relatie en geluk in je gezin
Misschien vind je dit ook interessant om te lezen: 8 dingen waar vrouwen zich druk om kunnen maken.
En geef jij vaak genoeg complimenten aan je partner?
Dit is een gastblog geschreven door Annemieke Visser wil jij ook een gastblog op mijn website? Kijk dan eens bij: Samenwerkingen of neem Contact met mij op.
Liefs Lisanne

Reactie plaatsen
Reacties