Waarom zijn vrouwen altijd moe?

Gepubliceerd op 17 januari 2022 om 12:25

Hoe vaak geef jij als antwoord; “ moe, maar verder prima eigenlijk.” Op de vraag “Hoe gaat het met jou?”

Wij vrouwen en dan ook vooral moeders met jonge kinderen zijn eigenlijk chronisch moe.

Het maakt niet uit of je 10 uur slaapt of 5, je blijft moe. Hoe kan dit? Zou het echt alleen door alle slapeloze nachten komen? Dat je de schade gewoon nog moet inhalen? Is het alleen slaapgebrek wat je nekt?
Lees hier: 9 tips voor jonge ouders met slaapgebrek.

waarom zijn vrouwen altijd zo moe?

Cravings naar suiker!
Deels is dit waar. Door te weinig slaap produceer je te weinig melatonine, dit verhoogt de kans op een insulineresistentie significant. Ook verhoogt dit het hongergevoel. Bij een insulineresistentie worden de cellen ongevoelig voor het hormoon insuline. Er blijft daardoor te veel glucose in het bloed, maar er komt niks of niet voldoende in de cel, dus de behoefte aan glucose blijft. Je blijft cravings naar suiker houden. Gevolg is nog meer suiker in je bloed, wat weer niet opgenomen kan worden en wordt omgezet naar vet. En zo verder… Doordat er geen energie de cel in kan, blijf je moe. Doordat er veel glucose in het bloed is, wordt er veel insuline geproduceerd door de alvleesklier. Deze raakt op den duur uitgeput en zegt dan uiteindelijk, doe het maar lekker zelf, ik stop ermee.

 

Werking van de alvleesklier

Maar de alvleesklier heeft nog meer taken, onder andere spijsverteringsenzymen maken. Wanneer hij te druk is met insuline produceren, is er te weinig capaciteit om enzymen te maken om de spijsvertering goed te laten verlopen. Hierdoor krijg je problemen met de spijsvertering en wordt je voeding niet optimaal verteerd. Je krijgt last van je buik, last van ontstekingen in je lichaam en voedingsstoffen worden niet goed opgenomen. Zo ontstaan er tekorten waardoor je vermoeid raakt. Ook kosten deze ontstekingen mega veel energie en veroorzaken ze ook nog eens allerlei andere klachten in je lichaam.

Dus zorg dat je voldoende slaapt, ga desnoods eerder naar bed. Ik noem het ook wel omgekeerd uitslapen.

Marika Tijhof. In haar praktijk help zij vrouwen met vage (vermoeidheids)klachten

Vrouwen willen zo veel!
Dit is natuurlijk niet de enige factor. We willen verder ook nog eens van alles, we werken, willen sporten, het dagelijkse huishouden moet gedaan worden, er moet gezond gekookt worden, kinderen naar sportclubs, we willen onze sociale contacten blijven onderhouden, familie heeft aandacht nodig. En dan natuurlijk ons gezin, waar je ook leuke dingen mee wilt doen. Alles moet blijven draaien. Soms gaat dit makkelijk, soms is dit stressvol.

Stress is een primaire reactie in ons lichaam, zodra je stress ervaart, of dit nou is omdat er een beer voor je neus staat of omdat er een berg werk ligt, gaan alle processen on hold zodat de energie en bouwstoffen die er nodig zijn voor de stressreactie gebruikt kunnen worden om te overleven.

De vertering wordt op een laag pitje gezet, de voortplantingshormonen hebben geen prioriteit meer.

Doordat de vertering op een lager pitje wordt gezet is de opname van essentiële voedingsstoffen ook niet meer optimaal, zo ontstaan er tekorten.

Daarbij komt dat stress bouwstoffen weg rooft voor de geslachtshormonen. Dit is vaak ook één van de redenen dat vrouwen last hebben van een hormonale disbalans.

 

Lees ook: 17 x ‘dingen waar ouders stress van krijgen.’

 

Vrouwen en diëten.
Dan is er ook nog de factor diëten. Want wij vrouwen willen er goed uit blijven zien en ons fijn blijven voelen in ons lijf. Een heel goed streven vind ik zelf. Maar… vaak worden deze diëten ineens ingezet en dan moet er met donder en geweld 5 kilo af. Alles wordt vermeden, koolhydraten, vetten, suikers.. Terwijl je wel koolhydraten en vetten nodig hebt om genoeg bouwstenen aan te maken voor de processen in je lichaam. Hierdoor ontstaan er bij veel vrouwen tekorten en een onbalans. Om van een jojo effect nog maar niet te spreken.

 

Samengevat, wat zijn jouw actiepunten om je minder vermoeid te voelen?

  1. Zorg voor voldoende slaap, kom je moeilijk in slaap s avonds? Probeer dan een uur voordat je naar bed gaat de lampen wat te dimmen, geen tv of mobiel/tablet meer te bekijken. Lees een boek of neem een (voeten)bad met wat magnesium. Wanneer er minder licht in de ruimte is ga je melatonine produceren, hierdoor val je makkelijker in slaap. Magnesium zorgt voor ontspanning.
  2. Reduceer stress zo veel mogelijk. Ik weet dat dit makkelijk typen is, maar stress is vaak de nummer 1 oorzaak van klachten. Neem eens wat vaker tijd voor jezelf, lees een goed boek, ga lekker wandelen. Doe wat je leuk vindt. Yoga en mediteren zijn ook enorm goed om stress te verminderen. Het hoeft niet gelijk in een yoga klas. Het kan ook thuis voordat je gaat slapen of juist wanneer je net wakker bent, begin gewoon rustig. Zoek online naar wat oefeningen en ga aan de slag.
  3. Eet gebalanceerd. Geen extreme diëten, geloof me, dit gaat ten koste van je gezondheid. Probeer bewerkte voeding zo veel mogelijk te vermijden. Witte meelsoorten, (dus niet de volkoren variant) zijn eigenlijk niet veel beter dan suiker. Ze zitten in ieder geval net zo snel op je heupen en kosten belangrijke stoffen om afgebroken te moeten worden terwijl ze niks opleveren. Het kost je energie. En natuurlijk is het goed om af en toe te genieten van een slagroomtaart. Het gaat om de balans. Jouw lichaam heeft bouwstenen nodig om te functioneren, net zoals een auto ook de juiste brandstof nodig heeft. Stop je er het verkeerde in, zal deze het uiteindelijk ook begeven..

 

Misschien vind je dit blog ook interessant: Ben jij ook zo moe?

 

Praktijk voor orthomoleculaire therapie
Het lijken misschien allemaal open deuren maar toch zie ik in de praktijk veel vrouwen met vermoeidheidsklachten. Sommige zitten zelfs dicht tegen een burn-out aan. Hier is met voeding en gedegen onderzoek naar de echte oorzaak heel veel winst te behalen. Het is niet nodig om je zo te voelen, let’s work on it!! Ik heb een eigen praktijk in de orthomoleculaire therapie. 

 

Wil je hier graag wat meer lezen met betrekking tot orthomoleculaire therapie? Download dan hier mijn gratis-ebook.

 

Gastblog geschreven door: Mariska Tijhof

Orthomoleculair therapeut voor vrouwen. "Ik help vrouwen wanneer ze niet lekker in hun vel zitten en onverklaarbare klachten hebben."

www. puurgezondeten.com

 

Wil jij ook een gastblog op mijn website? Kijk dan eens bij: Samenwerkingen of neem Contact  met mij op.

 

Wist jij dat bepaalde voedingstoffen juist een afbreuk doen aan jouw energieniveau?

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Janieke
een jaar geleden

Wat ik wel mis in dit stuk is de hormonale disbalans die je kan ervaren vanwege je cyclus. Als je googelt op 'cyclus menstruatie seizoenen' kan je daar heel veel over vinden. Je kan je menstruatiecyclus indelen in de 4 seizoenen. Als je in de herfst(week) zit ben je waarschijnlijk niet vooruit te branden, terwijl je in de lente(week) beter in je vel zit en in de zomer de hele wereld aan kan. Dus in de herfst extra aardig voor jezelf zijn, en je verwachtingen van jezelf aanpassen aan je 'seizoenen' kan ook al veel schelen :)