Tegenwoordig zijn de mobiele telefoons en laptops niet meer weg te denken in de opvoeding van onze kinderen. Door alle technologische ontwikkelingen hebben (jonge) kinderen steeds vaker toegang tot het internet. Een goede ontwikkeling of toch wel spannend? Weet jij als ouder wat jouw kind doet op internet? Wijs je hen op de gevaren van het internet? Wist je dat slechts 20% van de ouders weet van hun kinderen wat zij online doen?

Zicht op het internetgebruik van jouw kind
VPNdiensten deed onderzoek naar de rol van internetveiligheid bij de opvoeding onder 1.004 ouders met kinderen jonger dan achttien jaar. Benieuwd naar de opvallendste resultaten? Je vindt ze hier: 20% heeft geen zicht op internetgebruik van kind.
Maar hoe zit dat nou met controle op het internetgebruik van jouw kind? Wanneer doe je dat wel en wanneer niet? Op welke gevaren wijs je jouw kind? Kijk je net je kind mee? Welke gevaren zijn er eigenlijk allemaal op het internet?
Gevaren internetgebruik bij je kind
AVG
Allereerst, je persoonlijke informatie. Maar ook persoonlijke foto’s etc. Denk goed na over wat een kind wel of niet mag delen. Huisadres, telefoonnummer, foto’s bespreek met je kind wat de gevolgen zijn van het delen van deze informatie. Inbrekers en internetcriminelen willen deze informatie maar wat graag hebben.
Cyberpesten
Ik schreef al eerder over online pesten. Vooral via social media is cyber pesten echt een ding. Praat hierover met je kind. Lees hier mee over wat je kunt doen tegen cyber pesten.
Schermtijden
Maak met je kinderen afspraken over schermtijden. Niet alleen goed om de controle te hebben over hoelang ze op het internet rond surfen, maar ook beter voor de ogen van kinderen. Je leest alles over schermtijden hier: Schermtijden bij je kind, waarom?
Tip: Weet waar je kind actief is! Je kunt heel makkelijk social media platformen verbieden voor je kind, maar heeft dit echt zin? Als iedereen uit de klas op Tik Tok zit, zal ook jouw kind hierop willen. Alles wat niet mag, gebeurt stiekem. Dus mijn tip: Verdiep je in wat je kind wil, mogelijk kun je samen met je kind een account aanmaken en de instellingen instellen voor je kind. Weet hoe het platform werkt en wat je kind moet doen om online te zijn. Blijf praten over de ervaringen van je kind op social media.

Bescherming via online security
Dankzij het internet staan kinderen en jongeren in contact met mensen aan de andere kant van de wereld. Kunnen we gemakkelijk onze bankzaken vanuit huis regelen en ligt er een schat aan informatie aan onze vingertoppen. Handig voor al je werkstukken en boekopstellen. Maar niet geheel zonder gevaren. Sinds de coronacrisis wordt er nu ook meer dan ooit thuisgewerkt. We kunnen eigenlijk niet meer zonder het internet. Er liggen echter ook gevaren op de loer. De belangrijkste bedreiging voor particuliere internetgebruikers is cybercriminaliteit. Voor deze bedreiging is gelukkig steeds meer aandacht. Maar hoe wapen je je tegen internetcriminelen die het op je geld of persoonlijke gegevens gemunt hebben? Lees hier meer over: Online security.
Ouderlijk toezicht op de Ipad of Iphone
Je kunt bepalen hoe je kind de computer mag gebruiken door ouderlijk toezicht in te stellen. Zo kun je de toegang tot bepaalde websites blokkeren of aangeven dat je kind alleen de website van het Jeugdjournaal, Klokhuis en Willem Wever kan bezoeken. Ook kun je selecteren welke spelletjes en programma’s je kind wel of niet kan openen. Door het instellen van tijdslimieten voorkom je dat je kind midden in de nacht online gaat of uren achter elkaar zit te gamen.
Bespreek jij de risico’s van het internet met jouw kind?? Hoe pak jij dit aan?
Liefs Lisanne

Reactie plaatsen
Reacties