8 tips: Zo kom jij jouw kraamtijd door!

Gepubliceerd op 8 maart 2023 om 12:12

Drie bevallingen verder kun je wel zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben in bevallen en alles wat hier bij komt kijken. Bij een bevalling hoort ook een kraamtijd. Na mijn eerste bevalling bracht ik mijn kraamperiode door in het ziekenhuis vanwege een te vroeg geboren baby. Dit was geen pretje kan ik zeggen. Er is niets van jezelf in het ziekenhuis, er zijn continue (vreemde) mensen om je heen en je moet eten wat de pot schaft. Bezoek mag maar gering en het idee dat je eigen regie hebt is er al helemaal niet. Als jij wel een kraamtijd thuis hebt, wat is er dan belangrijk? In dit blog deel ik mijn beste tips voor een prettige kraamtijd. Van geboortekaartjes voorbereiden tot aan bezoek ontvangen!

Tips voor jouw kraamweek!

Kraamweek

De kraamweek is er voor jou en je baby om te herstellen van de geboorte en om van elkaar te genieten. Het is vaak een heftige periode, zowel emotioneel als lichamelijk. Daarom is het belangrijk om veel rust te houden. Hieronder een aantal tips die ik je kan meegeven, waar ik zelf veel aan heb gehad.

 

Eten in je kraamweek

 • Haal boodschappen op voorraad en laat in je kraamweek de boodschappen bestellen. Zo hoef je niet de deur uit en kun jij je richten op het herstel van jezelf en genieten van je baby. Scheelt ook een hoop ergernis omdat je partner toch weer wat van de winkel is vergeten te halen. Je hebt je partner dan stand-by voor de dingen die jij vergeten bent te bestellen.

 

 • Als je net bevallen bent, is koken misschien wel het laatste waar je aan denkt. Overleg daarom met de kraamverzorgende of zij wil koken. Of bespreek met je partner wat hij kan maken. Soms is het ook handig om van tevoren maaltijden in te vriezen. Zodat deze in jouw kraamweek alleen maar opgewarmd hoeft te worden.
ontspannen in je kraamweek, volg deze tips

Afspraken in je kraamweek

 • Wees eerlijk en duidelijk naar visite. Man hoe vaak ik wel niet onverwachts visite heb gehad! Vreselijk wilde je net een hongerig kind gaan voeden aan je borst en zeker bij een eerste gaat dit in het begin soms nog wat moeizaam staan er nieuwsgierige ogen omheen. Wees duidelijk en mijn advies is sowieso in de eerste week geen visite!

 

 • Plan tijd in voor jezelf, want met een baby is het helaas echt even plannen. Zelfs een moment douchen moest ingepland worden. Soms sloeg ik dat dan wel over, maar dat is niet verstandig. Geef echt even aan dat je gaat douchen en ook als de baby huilt: je bent er even niet. Even opladen en een moment voor jezelf is belangrijk. Zeker in je kraamweek.

 

 • Zorg voor makkelijk zittende kleding en onderbroeken. Echt dat kraamverband past niet in een string en ook niet in een strakke spijkerbroek. Laat het los, pak een boxer van je man en draag een trainingsbroek. Even geen polonaise aan jouw lichaam. Dat komt wel weer. Tip: Passen je borsten niet meer in je eigen beha? Koop vast een zwangerschapsbeha of meegroeibeha. 
 • Slaap wanneer de baby ook slaapt. Denk niet even snel nog een wasje aan te willen zetten of een serie te gaan kijken. Maar ga slapen. Het eerste jaar van een kersverse ouder ontbreekt het hen aan 2 maanden slaap. Dus geniet van je momenten dat je kunt slapen en kruip gerust om 20.00 je bed in. Je hebt het nodig de eerste weken.
geboorte kaartjes maken voor jouw kraamtijd

Zoek vast geboortekaartjes uit

Al deze tips hebben natuurlijk te maken met een goede voorbereiding. Download een Checklist bevalling en kraamtijd over wat je kan doen, wat je moet regelen en bespreek alles met je partner. Die stress wil je echt niet in je kraamweek hebben. Zoek alvast geboortekaartjes uit en zorg dat de babykamer klaar is. Zoek uit of je via je zorgverzekeraar recht hebt op een kraampakket en anders koop je er zelf één.

   

  • Denk na wie je een kaartje stuurt. Vaak zien mensen een geboortekaartje als uitnodiging om op kraamvisite te komen. Dus wees selectief in wie je een kaart stuurt en stuur de kaartjes vooral niet op dag 1. Hoe eerder mensen het kaartje hebben, hoe sneller ze willen komen. De mensen dicht om je heen kun je natuurlijk bellen als je baby geboren is en zij kunnen eerder komen. Kaartjes sturen kan echt na een week wel.

   

  Over geboortekaartjes maken gesproken.

  Om wat druk en stress weg te halen is mijn advies om al ruim voor de bevalling geboorte kaartjes uit te zoeken en te laten maken. Wist je dat dit gewoon online in 4 simpele stappen kan? Bijvoorbeeld bij Kaartje2go. Bij Kaartje2go kun je super simpel zelf geboortekaartjes maken en naar je eigen adres laten versturen. Voor 20.00 besteld is de volgende dag al in huis en helemaal CO2 neutraal.

  Weet jij het geslacht al van je baby? Je kunt specifiek zoeken op geboortekaartje meisje of jongen. Maar ook neutrale kaartjes is een optie. Zorg dat je ze klaar hebt liggen en enveloppen geschreven hebt. Dat scheelt echt in je kraamweek.

  Bij Kaartje2go bestel je ook gewoon enveloppen mee en mooie sluitstickers. Zorg dat je voor de bevalling alles al in huis hebt. Alleen geboortedag en tijd doorgeven en jouw geboorte kaartjes worden gedrukt. Super simpel.

   

  Kraamverzorgende in je kraamweek

  • Het kan natuurlijk zijn dat je niet echt klikt met je kraamverzorgende, dat je hierdoor ook moeilijk alles los kunt laten in huis en hierdoor kun je niet optimaal genieten van je kraamweek. Bespreek met je kraamverzorgende wat je voelt, misschien kan het opgelost worden en er kan altijd een andere kraamverzorgende komen. Vaak is het voor kersverse ouders een issue om hierover te praten maar kraamverzorgende maken dit vaker mee. Het is jouw huis, jouw baby en jouw kraamtijd. Bespreek dit dus met de kraamverzorgende of met de organisatie waar zij voor werkt.

   

  Lees ook: dit doet de kraamverzorgende allemaal

   

  Nog handig om te weten na de geboorte:

  • Geef je baby aan bij de burgerlijke stand (geboorteaangifte).
  • Meld je baby bij je zorgverzekeraar.
  • Vraag kinderbijslag aan voor je baby.

   

  Tip lees ook: Mijn top 5 gepersonaliseerde kraamcadeaus

  BabyBaby

   

  Heb jij nog tips om je kraamweek zo rustig mogelijk door te komen? Ben jij als eens bevallen? Wat vond jij dan het heftigst van de kraamperiode?

   

   

  In dit blog zit een affiliatielink. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als jij iets besteld via mijn site.

  Het product is voor jou niet duurder. Van het bedrag dat ik krijg onderhoud ik mijn website.

   

   

  Liefs Lisanne


  «   »

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.