De 'thuisonderwijs-juf'

Gepubliceerd op 8 februari 2021 om 13:05

De ‘thuisonderwijs-juf’

Met het opengaan van de scholen hang ik de vlag uit, Tijd om even terug te blikken op mijn kwaliteiten als thuisonderwijs-juf. Want hoe ging dat eigenlijk bij ons? Zeker niet van een leien dakje, zoals ze dat zo mooi kunnen zeggen.

 

Ik weet het niet hoor dat thuisonderwijs. Hoe doet zo’n juf dat toch in de klas met dertig kindjes? In dit geval ook nog kleuters. Ik heb nogal moeite om mijn twee oudsten in het gareel te houden. Als ik even niet op let staat de tv alweer aan, als ik niet fanatiek mee doe met de opdrachten op de ipad dan staat youtube aan voordat ik het door heb. Loederkinderen. Dat videobellen kost veel tijd en energie om meneer bij de les te houden: geen gekke bekken trekken, niet je tong uitsteken, doe de microfoon maar weer uit, nee niet op dat rode knopje drukken. Een heel nieuwe wereld voor deze kleuter, maar ook voor deze mama. Vast ook voor de juffen, maar die doen het toch best knap.

 

 

Structuur
Opstaan, aankleden en ontbijten.. daarna is het tijd om naar school te gaan om vervolgens de kinderen om 14.00 op te halen. Wat moet ik nu in deze tijd doen? Filmpje hier, opdrachtje daar. Overal maar een beloning tegen over zetten, want de motivatie is ver te zoeken! Bij mij ook trouwens. Hoe groot is die snoep pot op school eigenlijk? Tussen de bedrijven door tijgert hier nog een baby over de vloer die ook aandacht wil, de was die stapelt zich op en de boodschappen moeten nog gehaald worden. Iets van schoonmaken en ontspanning zou ook fijn zijn. Maar in welke tijd eigenlijk? Moet ik door het thuisonderwijs al mijn taken verschuiven naar de avond?

 

Spelling
Ik merk dat ik geen strenge juf ben, ik laat het soms even begaan. Even tijd om de was te doen, in het washok, weg uit de keuken. Laat ze maar even. Maar na vijf minuten bekruipt mij toch weer het gevoel dat ik als ‘juf’ deze kleuters toch iets bij moet brengen. Ik zet mijn juffenmuts op en begin gedwee aan een nieuwe poging.

 

Deze week staat de letter “kaa” op het programma. Nee mama dat is de “ke”.. Het blijft lastig. Hoe moet dat dan ook met die symbolen? Duim onder je kin en wijs en middelvinger naar boven. Ja sorry hoor, zo neemt mijn kind me toch nooit serieus? Die rol als juf past mij gewoon niet zo goed. Ik kan het niet en ik wil het ook niet. Heel leuk een voorbeeldmail met knutselwerkjes maar hiervoor heb je toch echt een creatieve juf nodig en niet deze mama die nog geen poes kan tekenen. Ik ben geen knutselmoeder. Ik bedoel waarom is de ‘vvv’ van vis niet het zelfde als de ‘fff’ van fiets? Je zegt het toch hetzelfde?! .. Als mama of juf, maakt niet uit wie, iemand, jou zes snoepjes geeft en je moet drie aan je zusje geven, hoeveel hou jij dan over? Maar mama, ik wil geen snoepjes aan mijn zusje geven, dus ik heb er dan gewoon zes… Het is half tien en mijn stressniveau is al boven honderd. IK KAN DIT NIET.

 

 

Buiten spelen
Gelukkig zijn het kleuters die mogen ook gewoon lekker buitenspelen. Hier zijn ze trouwens erg goed in. De zandbak is favoriet. Buiten spelen is een terugkerende activiteit in mijn thuisonderwijs programma. Want mijn creativiteit houdt hier ook op. Ik ben geen juf, ik wil ook helemaal geen juf zijn.

Ik kan wel zeggen dat ik blij ben dat de scholen weer open gaan, want ook al zijn mijn kinderen nog kleuters, de oudste zit in groep twee en wil toch echt graag naar groep drie volgend jaar. Ik hoop oprecht dat mijn kwaliteiten als thuis juf niet te veel schade heeft opgeleverd. Blij dat ze straks weer les krijgen van gekwalificeerd personeel en dat ik “gewoon” weer mama kan zijn. Dat vind ik al uitdagend genoeg voor deze drie.

 

Basisonderwijs open: Ik hang de vlag uit!

 

Hoe ging dat thuis onderwijs bij jullie? Ook zo'n drama? Of heb jij meer skills?

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Sharon
2 jaar geleden

Gelukkig hier nog geen thuisonderwijs. Weet niet of ik daar goed in zou zijn... Denk dat het ook hoop helpt dat wij als mama's een andere rol hebben. Wij hebben simpelweg de rol niet van leraar en thuis mag (en kan) er meer dan op school. Iets met vreemde ogen dwingen?

Veel respect voor alle thuisleraren! Fijn als straks alles weer naar normaal kan x