Zindelijkheid
Wist je dat je per kind ongeveer 300 euro aan luiers betaald per jaar? Tijd om zindelijk te worden dus. Opvoedcoach Jennifer schreef een gastblog over zindelijkheid. Met een korte (persoonlijke) inleiding over zindelijkheid in de nachten van onze kleuters.
Ik weet het soms ook even niet meer. Ik probeer niet te vergelijken tussen kinderen, maar je doet het wel. Ik kan het niet stoppen. Kijk die loopt al, die slaapt al door, die kan kruipen en die lacht veel meer dan de mijne. We doen het allemaal. Quilty. Ik merk dat ik ook vaak vergelijk tussen mijn kinderen. Jennifer leerde mij al dat dit niet goed was, maar ik kan het niet uitzetten. Mijn beide kleuters werden op dezelfde leeftijd zindelijk overdag. Beide waren ze drie jaar en een paar maanden (ja ik vergeleek met anderen: zij zijn wel al zindelijk, die van mij niet). Ze waren laat, maar gelukkig ging het bij beide heel erg goed meteen nadat ze overdag zindelijk waren. Het gaat zelden mis.
In mijn hoofd dacht ik: Als kinderen overdag zindelijk zijn, komen ze vanzelf met een droge luier uit bed. Haha. Wat naïef weet ik nu.

Ik kan hier een heel verhaal schrijven over dat ieder kind zich ontwikkelt op zijn eigen tempo, maar het kan je gewoon niet snel genoeg gaan als moeder van drie kinderen. Mijn dochter kwam inderdaad al snel met droge luiers uit bed en gaat ’s ochtends meteen plassen. Binnen een half jaar was zij in de nachten droog en sliep ze zonder luier. Mijn zoon doet dit niet. Wij zijn al bijna twee jaar aan het wachten op het moment dat hij met droge luiers uit bed komt. Wij hebben al verschillende dingen geprobeerd:
- Zonder luier op bed leggen en als wij naar bed gaan hem even laten plassen.
- Met luier op bed leggen en als wij naar bed gaan hem even laten plassen. Dit omdat optie 1 vaak al mislukt en het bed voor 23.00 nat is.
- Als wij ’s nachts of vroeg in de ochtend moesten plassen hem ook laten plassen en zonder luier weer in bed leggen.
- Als wij ’s nachts of vroeg in de ochtend moesten plassen hem ook laten plassen en met luier weer in bed leggen. Dit omdat optie 3 dan vroeg in ochtend mislukt omdat dan toch ’s ochtends het bed nat is.
- Beloningssystemen aanbrengen.
- Gesprekken voeren, uitleggen en beloningssystemen aanbrengen.
- Er druk op leggen en duidelijk maken dat we echt willen dat hij niet in bed plast.
- Er helemaal geen druk op leggen en alle bovenstaande stappen niet doen.
Het werkt allemaal niet. Wij weten het niet meer. Daarom vroeg ik Jennifer om een (gast)blog te schrijven over zindelijkheid. Lees je mee?

Hoi allemaal, wat leuk dat jullie mee lezen en willen luisteren naar mijn kijk op het zindelijk worden. Over het zindelijk worden overdags heb ik al een blog geschreven op mijn website. Ben je benieuwd? Neem dan gerust even een kijkje.
In deze gastblog ga ik vooral in op de situatie van Lisanne en het zindelijk worden ’s nachts. Let’s start!
De meeste kinderen worden overdags zindelijk tussen hun tweede en derde levensjaar. Voor de nachten is dat een ander verhaal, kinderen hebben hun blaas pas volledig onder controle rond het vijfde levensjaar. Tot die tijd is het dus normaal dat een kind gedurende de nacht niet droog blijft. Plast een kind van 5 jaar of ouder nog regelmatig in bed? Dan spreekt men van bedplassen.
Waarom plast een kind in bed?
Kinderen die in bed plassen, merken ’s nachts niet dat ze moeten plassen. Ze worden simpelweg nog niet wakker van de aandrang om naar het toilet te gaan. Dit is vervelend voor de ouder, maar bedplassen gebeurt nooit met opzet en is net zo vervelend voor je kindje als voor jou.
Oorzaken van bedplassen:
Allereerst is het fijn om te kijken waardoor het bedplassen komt of in stand wordt gehouden. Dit zouden oorzaken kunnen zijn
- Je hebt je kindje te snel zonder luier laten slapen.
Begin pas met het naar bed brengen zonder luier als je kindje al een paar droge nachten achter elkaar heeft gehad. Vaak duidt bedplassen erop dat je je kind te vroeg zonder luier hebt laten slapen. - Emotionele spanning of stress
Als een kind ziek is, niet lekker in zijn vel zit, of grote veranderingen mee maakt, kunnen er spanningen ontstaan hierdoor kan hij weer extra last hebben van ongelukjes en bedplassen.
Bedplassen komt zelden door een lichamelijke oorzaak en gaat vrijwel altijd vanzelf over. Mocht het toch erg lang duren of vertrouw je het niet helemaal? Dan is het goed om uit te sluiten of hij misschien een urineweginfectie heeft.

De oplossing:
Doorbreek het patroon. De meest effectieve methode is je kind ’s avonds uit bed halen voordat je zelf gaat slapen. Sommige mensen raden aan je kind minder te laten drinken voor het slapengaan. Anderen beweren weer dat dit totaal niks te maken heeft met bedplassen. Mijn advies? Je kunt het altijd proberen, helpt het niet? Dan is dat niet de oplossing voor jullie!
Wat kun je nog meer doen?
- Niet straffen.
Straffen is wat zindelijk worden betreft écht een no go maar het belonen ervan is ook niet de bedoeling. Neem je kindje ’s nachts dus niet bij jou in bed. Grote kans dat hij dit veel te gezellig vind en daardoor niet meer gemotiveerd om de nachten droog te blijven.
Prijs je kind als hij 's nachts droog is gebleven. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een stickerkaart en een groot compliment!- Aandacht.
Geef je kind aandacht, los van het bedplassen. Lees bijvoorbeeld iedere avond een verhaaltje voor. In sommige gevallen kan het namelijk zo zijn dat het bedplassen een vorm is van aandacht vragen. Bedenk eens of je je kind individueel genoeg echte aandacht geeft. - Een nachtlampje.
Misschien vind je kind het wel heel erg eng om ’s nachts in het donker naar het toilet te gaan. Een nachtlampje zorgt ervoor dat hij dat wel durft. - Hoe voelt aandrang?
Houd op een rustig moment op de dag een gesprekje met jou kind over hoe het voelt om naar het toilet te moeten. Wat geeft je lichaam allemaal aan? Laat je kindje zelf zoveel mogelijk antwoorden geven. - Geef het de tijd.
Misschien niet het antwoord die veel ouders willen horen maar tijd is toch echt vaak het antwoord. Het ene kind is nou eenmaal sneller dan het andere. - Maak er geen ding van.
Probeer er een niet al te groot ding van te maken. Die droge nachten komen écht vanzelf. Beloon het bedplassen niet maar straf het ook niet. Sta er simpelweg niet te lang bij stil.
Maak jij je ondanks deze tips toch zorgen? Dan adviseer ik je eens een bezoekje te brengen aan de huisarts.
Jennifer, bedankt voor je gastblog. Tips voor mij om mee verder te gaan. Vooral dat laatste neem ik mee: Maak er geen ding van, ik denk dat voor zijn 18e hij wel zindelijk is geworden in de nacht. Je kunt natuurlijk ook altijd deze vraag stellen bij het consultatiebureau.
Hebben jullie er ook iets aangehad? Welke tips neem jij mee?
Succes mama's & papa's, we kunnen dit!
Wil jij ook mee werken aan een gastblog? Dat is altijd mogelijk. Klik dan hier.
In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.
Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt.
Liefs Lisanne

Reactie plaatsen
Reacties