Home » Blogs » Opvoedblogs » Het consultatiebureau

Het consultatiebureau

Gepubliceerd op 1 maart 2021 om 09:00

Over ervaringen van het consultatiebureau. Mijn eigen klacht en hoe deze afgehandeld werd.

Voor alle ouders die bang gemaakt worden voor het consultatiebureau, besloot ik adviezen en verhalen te verzamelen. Het is naar mijn mening niet zo eng als in de volksmond genoemd wordt. Het belangrijkste wat ik geleerd heb door de jaren heen is vertrouwen op je eigen gevoel. Het CB (consultatiebureau) kan meedenken en je verder in de juiste richting duwen. Maar zij zijn er niet bij als jij thuis met een niet slapend, een huilend of een niet etend kindje zit. Probeer daarom altijd dicht bij jezelf te blijven en te doen wat voor jou op dat moment werkt.

 

Onze ervaring
Onze ervaring met het CB was eigenlijk prima. Mijn kinderen zijn ook allemaal gewoon gemiddeld, geen uitschieters naar boven en niet naar beneden. Ze ontwikkelen zich niet als de snelsten maar alles binnen de lijntjes. Wij hedden ook nooit echt specifieke vragen. Onze ervaring was altijd heel erg goed. Totdat  mijn oudste drie jaar werd, we hadden geoefend op de oog test. Die met die vormpjes, figuren en gebouwen. Eenmaal binnen moet hij met een Harry potter stokje de openingen in de cirkels aanduiden. Niet wat wij geoefend hadden. Maar hij bracht het er best goed van af. De papa geeft aan dat we de andere geoefend hadden, maar er kwam geen reactie. Na de test werd er gevraagd of we nog vragen hadden. Toen dat niet het geval was besloot de verpleegkundige er een vaccinatie in te zetten. Het ging allemaal zo snel dat hij de kans niet kreeg om er iets over te vragen. Hij probeerde nog: Ik dacht dat dit pas moest bij vier jaar? Ja zegt de vrouw, ze kijkt in de computer. Oh is dit het drie jaren consult?? Hij lijkt zo groot. Ah die vaccinatie kan geen kwaad en die oog test die moet dan met vier jaar nog maar een keer en daarmee wimpelde de vrouw hen de deur uit.

 

Een klacht
Op zo’n moment ben je wat flabbergasted. Je weet niet wat je er mee moet. Wij besloten de huisarts te bellen met betrekking tot het vaccin. Kan dit kwaad?? Is de werking nu minder of anders? De huisarts wist dit niet en verwees ons terug naar het consultatiebureau of het RIVM. Wij kozen uiteraard voor optie twee. We kregen uitleg dat het niet optimaal was, maar dat het geen kwaad kon. Even hadden we het erover om het hier bij te laten, maar nee dat voelt niet goed. Die vrouw moest weten wat ze had gedaan en dat je dit toch niet zomaar doet?

Wij hebben een klacht ingediend en ik moet zeggen dat wij best prima zijn behandeld. Er zijn excuses gemaakt en we kregen een telefonisch consult om alles door te spreken en ook informatie over het vaccin.

 

Lees ook: Hoe laat ik mijn baby vanavond nog beter slapen?? 

 

Een tweede fout
Ons laatste kindje had een lichte voorkeurshouding, dit werd door het CB al snel opgemerkt. Er vormde zich een lichte afvlakking, maar als we er alert op waren en vooral de linkerkant stimuleerden was het zo weg. Als ik wilde mocht ik een doorverwijzing naar een fysiotherapeut, maar die zou niets anders kunnen dan de tips die zij ook al gaven. Noem me naïef, maar ik ben iemand van: als het niet nodig is, dan hoeft het niet. Ik vertrouw op jullie expertise, als het minimaal is dan hoeven we dat niet. Als “troost” mocht ik ondanks Corona wel een extra consult over één maand om opnieuw te laten kijken. Na een maand was er nog steeds een lichte afvlakking maar geen reden tot zorgen. We kregen nog iets meer beweeg tips en that’s it. Toen ik twee maand na dat consult (dat ze de afvlakking zagen) zelf het idee kreeg dat ik ook iets zag, trok ik toch maar aan de bel. Ze wilden wel een kinderfysiotherapeut uitnodigen voor het spreekuur, dan kon die mee kijken. Dat leek ons wel wat. Inmiddels was de baby vijf maanden oud.

 

Kinderfysiotherapeut
Toen we bij de kinderfysiotherapeut kwamen schrok zij heel erg. Mijn zoontje had gradatie vier, waarom we niet eerder gekomen waren. Nu was hij vijf maanden oud en konden ze niet meer doen. Ze drukt ons nog op het hart om hem alleen op harde ondergronden te leggen en echt alleen met zijn hoofd naar links. De standen van zijn oren zijn niet gelijk en als je goed kijkt zie je inderdaad ook al dat zijn ogen niet gelijk staan. Dan sla je jezelf voor de kop natuurlijk. Hoe kan het dat ik zelfs bij mijn derde kindje dit niet weet, wij hebben blindelings vertrouwd op de verpleegkundigen en artsen van het CB.

 

Advies
Dus nogmaals; vertrouw op je eigen gevoel, en trek aan de bel wanneer je denkt dat iets niet pluis is. Denk niet dat je een ‘zeurende moeder’ bent. Het CB heeft ook een observerende rol en dient als doorverwijzer. Als je het niet eens bent vraag dan om een doorverwijzing naar een arts die gespecialiseerd is. Naar het consultatiebureau gaan is niet verplicht, je mag hun adviezen ook naast je neerleggen. Wel zijn zij de partij die je kinderen vaccineert.

Het is wel fijn dat je kind gecontroleerd wordt en in de gaten gehouden wordt. Zelf vind ik de digitale app om de groeicurves in te zien ook erg mooi.

Ervaringen van andere ouders:

Mama Sharon
Mama sharon is ook een blogger en zij wilde haar ervaring met het consultatiebureau graag delen. Zij voelde zich namelijk niet serieus genomen en voelde dat er iets aan de hand was met haar kindje.  Al vanaf de geboorte verliep de ontwikkeling van haar kindje anders. Maar op het CB hadden ze hier geen oog voor. Sharon kreeg niets voor elkaar. Uiteindelijk ging ze via de huisarts naar de kinderarts en die stelde een koemelkallergie vast. De speciale voeding (die ze op gevoel al had aangeschaft) werd nu vergoed door de verzekeraar. Ook had haar kindje last van verborgen reflux. Sharon gaat inmiddels alleen voor het hoog nodige naar het consultatiebureau en haalt haar adviezen bij andere zorgverleners. Sharon blogt op: mama Sharon.

 

Zij schreef onder andere een erg interessante blog over voeding van je baby en maakte hierbij een schema van maand tot maand. Erg interessant om te lezen (en te gebruiken). 

 

Wil je ook een (eerste) ervaring lezen van een papa die het consultatiebureau bezocht? Lees dan deze blog van het leven van een vader. 

 

 

Liefs Lisanne

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.