Voor alle ouders die bang gemaakt worden voor het consultatiebureau, besloot ik een blog te schrijven over het consultatiebureau. Het is naar mijn mening niet zo eng als in de volksmond genoemd wordt. Het belangrijkste wat ik geleerd heb door de jaren heen is vertrouwen op je eigen gevoel. Het CB (consultatiebureau) kan meedenken en je verder in de juiste richting duwen. Maar zij zijn er niet bij als jij thuis met een niet slapend, een huilend of een niet etend kindje zit. Probeer daarom altijd dicht bij jezelf te blijven en te doen wat voor jou op dat moment werkt.
Wat is het consultatiebureau en wanneer moet je hier naar toe? Wat is onze ervaringen met het consultatiebureau? Wij hadden een klacht en in dit blog neem ik je mee in de afhandeling van onze klacht. .

Waarom moet je met je baby naar het consultatiebureau?
Een consultatiebureau (CB) is een organisatie die de gezondheid, ontwikkeling en groei van je kindje volgt. Je krijgt hier gratis advies en medische zorg voor je kind. Vanaf de geboorte tot je kind 4 jaar is, breng je regelmatig een bezoek aan het consultatiebureau. Hier krijgt je kindje ook zijn vaccinaties en kan je als ouder terecht met vragen en twijfels die je hebt.
Je hoeft je baby niet bij het consultatiebureau in te schrijven. Wanneer je je baby na de geboorte aangeeft bij de gemeente, krijgt het consultatiebureau hier automatisch bericht van.
Wat wordt er onderzocht op het consultatiebureau?
Wanneer het nodig is, geeft de arts of verpleegkundige je kindje een vaccinatie. Verder kijken ze naar de volgende punten en stellen ze hier vragen over:
- Algemene gezondheid. Je baby wordt gewogen en gemeten. Ook de hoofdomtrek wordt opgemeten. Zo wordt de groei van kindje bijgehouden. Je kunt thuis de groei van je kindje ook inzien. Heeft jouw kindje een afwijkende groeicurve? Dan verwijst de jeugdarts je zo nodig door naar een kinderarts.
- Sociaal-emotionele ontwikkeling. Je wordt bevraagt over de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kindje gaat. Zoekt je baby contact met je? Hoe gaat je peuter om met leeftijdsgenootjes?
- Taalontwikkeling. Er wordt gekeken naar de taalontwikkeling van je kindje. Welke geluiden, woorden of zinnen kan je baby al maken?
- Voeding. Samen wordt er gekeken hoe het voeden gaat bij je kindje. Bijvoorbeeld hoe het gaat met de borst– of flesvoeding, of met de vaste voeding.
- Slaapritme. Ook vraagt zij hoe het slaapritme van je kindje is. Hoelang achter elkaar slaapt je kindje? En zijn er op het gebied van slaap dingen waar je tegenaan loopt?
- Dagelijkse verzorging. Er wordt gesproken over de verzorging van je kindje met je en geeft je tips. Denk aan je baby in bad doen, de tanden poetsen van je dreumes of de veiligheid in huis.
- Gedrag van je kindje. Daarnaast wordt het gedrag van je kindje besproken. Zijn er dingen waar je tegenaan loopt, zoals veel huilen of driftbuien? Dan kan je dit aangeven.
Onze ervaring met het consultatiebureau
Onze ervaring met het CB wis eigenlijk prima. Mijn kinderen zijn ook allemaal gewoon gemiddeld, geen uitschieters naar boven en niet naar beneden. Ze ontwikkelen zich niet als de snelsten maar alles binnen de lijntjes. Wij hadden ook nooit echt specifieke vragen. Onze ervaring was altijd heel erg goed. Totdat mijn oudste drie jaar werd, we hadden geoefend op de oogtest. Die met die vormpjes, figuren en gebouwen. Eenmaal binnen moet hij met een Harry potter stokje de openingen in de cirkels aanduiden. Niet wat wij geoefend hadden. Maar hij bracht het er best goed van af. Wij gaven nog aan dat we de andere test (die met die plaatjes) hadden geoefend, maar er kwam geen reactie. Na de test werd er gevraagd of we nog vragen hadden. Toen dat niet het geval was besloot de verpleegkundige een vaccinatie te zetten bij mijn kind. Het ging allemaal zo snel dat wij de kans niet kregen om er iets over te vragen. Mijn man opperde nog: Ik dacht dat dit pas moest bij vier jaar? Ja zegt de vrouw, ze kijkt in de computer. Oh is dit het drie jaren consult?? Hij lijkt zo groot. Ah die vaccinatie kan geen kwaad en die oogtest die moet dan met vier jaar nog maar een keer en daarmee wimpelde de vrouw ons de deur uit.

Een klacht tegen het consultatiebureau
Op zo’n moment ben je wat flabbergasted. Je weet niet wat je er mee moet. Wij besloten de huisarts te bellen met betrekking tot het vaccin. Kan dit kwaad?? Is de werking nu minder of anders? De huisarts wist dit niet en verwees ons terug naar het consultatiebureau of het RIVM. Wij kozen uiteraard voor optie twee. We kregen uitleg dat het niet optimaal was, maar dat het geen kwaad kon. Even hadden we het erover om het hier bij te laten, maar nee dat voelt niet goed. Die vrouw moest weten wat ze had gedaan en dat je dit toch niet zomaar doet?
Wij hebben een klacht ingediend en ik moet zeggen dat wij best prima zijn behandeld. Er zijn excuses gemaakt en we kregen een telefonisch consult om alles door te spreken en ook informatie over het vaccin.
Een tweede fout
Ons laatste kindje had een lichte voorkeurshouding, dit werd door het CB al snel opgemerkt. Er vormde zich een lichte afvlakking, maar als we er alert op waren en vooral de linkerkant stimuleerden was het zo weg. Als ik wilde mocht ik een doorverwijzing naar een fysiotherapeut, maar die zou niets anders kunnen dan de tips die zij ook al gaven. Noem me naïef, maar ik ben iemand van: als het niet nodig is, dan hoeft het niet. Ik vertrouw op jullie expertise, als het minimaal is dan hoeven we dat niet. Als “troost” mocht ik ondanks Corona wel een extra consult over één maand om opnieuw te laten kijken. Na een maand was er nog steeds een lichte afvlakking maar geen reden tot zorgen. We kregen nog iets meer beweeg tips en that’s it. Toen ik twee maand na dat consult (dat ze de afvlakking zagen) zelf het idee kreeg dat ik ook iets zag, trok ik toch maar aan de bel. Ze wilden wel een kinderfysiotherapeut uitnodigen voor het spreekuur, dan kon die mee kijken. Dat leek ons wel wat. Inmiddels was de baby vijf maanden oud.

Kinderfysiotherapeut
Toen we bij de kinderfysiotherapeut kwamen schrok zij heel erg. Mijn zoontje had gradatie vier, waarom we niet eerder gekomen waren. Nu was hij vijf maanden oud en konden ze niet meer doen. Ze drukt ons nog op het hart om hem alleen op harde ondergronden te leggen en echt alleen met zijn hoofd naar links. De standen van zijn oren zijn niet gelijk en als je goed kijkt zie je inderdaad ook al dat zijn ogen niet gelijk staan. Dan sla je jezelf voor de kop natuurlijk. Hoe kan het dat ik zelfs bij mijn derde kindje dit niet weet, wij hebben blindelings vertrouwd op de verpleegkundigen en artsen van het CB.
Persoonlijk advies
Dus nogmaals; vertrouw op je eigen gevoel, en trek aan de bel wanneer je denkt dat iets niet pluis is. Denk niet dat je een ‘zeurende moeder’ bent. Het CB heeft ook een observerende rol en dient als doorverwijzer. Als je het niet eens bent vraag dan om een doorverwijzing naar een arts die gespecialiseerd is. Naar het consultatiebureau gaan is niet verplicht, je mag hun adviezen ook naast je neerleggen. Wel zijn zij de partij die je kinderen vaccineert.
Het is wel fijn dat je kind gecontroleerd wordt en in de gaten gehouden wordt. Zelf vind ik de digitale app om de groeicurves in te zien ook erg mooi.
Wil je ook een (eerste) ervaring lezen van een papa die het consultatiebureau bezocht? Lees dan deze blog van het leven van een vader.
Wat is jouw ervaring met het consultatiebureau?
Liefs Lisanne

Reactie plaatsen
Reacties