Een gastblog van Aukje, gecertificeerd kinderslaapcoach.
Tips van een slaapcoach om je kind vanavond al beter te laten slapen
Als kinderslaapcoach werk ik met gezinnen die met de meest uiteenlopende slaapproblemen kampen: moeite met inslapen, niet doorslapen en ‘s nachts vaak wakker worden of het plots weigeren van dutjes. Maar de meeste gestelde vraag die ik van ouders krijg is wat het geheim is om je baby de nacht door te laten slapen.
Een geheime formule is er niet, ieder kind is verschillend en er zijn verschillende aspecten die ik als slaapcoach onder de loep neem en ieder kind is verschillend. Wel zijn er simpele stappen die je de goede kant op helpen en dé basis bieden voor een gezond slaappatroon. Het beste? Je kan er vanavond al mee starten!

Een vaste, herkenbare bedroutine
Baby’s en kinderen houden van routine en herkenbaarheid. Ze vinden het fijn te weten wat er gaat komen en een telkens terugkerend patroon biedt ze een gevoel van veiligheid. Door een herkenbaar bedroutine te creëren voordat ze naar bed gaan, wordt dat het signaal dat het bijna tijd is om te slapen en het vergemakkelijkt het naar bed brengen. Een bedroutine hoeft max. 30 minuten te duren en kan zo simpel zijn als een flesje of borstvoeding, bad, pyjama, samen een boekje lezen, dikke knuffel en dan slapen. En dat iedere dag hetzelfde.
Tip: vermijd TV en iPad vanaf een uur voor bedtijd, het blauwe licht kan inslapen bemoeilijken.
Consistente slaapplaats
Net als dat een baby het goed doet op een herkenbare routine, zo heeft het ook een positieve impact om slaap altijd op dezelfde plek te laten plaatsvinden. Op deze manier weet een kind dat slaap plaatsvindt in zijn of haar slaapkamer, ongeacht dutje of bedtijd.
Slaap in een kinderwagen, autostoel of je armen zorgt voor een minder diepe en dus minder herstellende slaap. Tip: doet je baby nog 3 slaapjes, dan is het 3e slaapje een perfect moment om erop uit te gaan met de auto of kinderwagen. Deze slaap is niet herstellend en het is dus prima om je moment te pakken en on the go te zijn.
Leg je baby wakker in bed
Door een baby wakker in bed te leggen, geef je hem of haar de gelegenheid zelfstandig in slaap te leren vallen. En als een baby dat eenmaal door heeft, dan lukt het vanzelf om ’s nachts weer terug in slaap te vallen als hij of zijn even wakker wordt (wat heel normaal is).
Dit geldt ook voor baby’s die aan de borst of fles in slaap vallen. Op deze manier ontstaat er een slaapassociatie, waardoor een baby dezelfde comfort vraagt om ’s nachts weer terug in slaap te vallen. Ze weten simpelweg niet hoe het anders moet zonder je hulp. Om deze associatie te doorbreken is het een aanrader om je kindje meteen na het dutje te voeden. Probeer in de avond aan het begin van de bedroutine je kindje te voeden, zodat ze nog steeds met een vol buikje gaan slapen.

Donkere, rustige slaapomgeving
Licht heeft een negatieve impact op de slaap van je kind. Zorg daarom dat het zo donker mogelijk is in de slaapkamer. Ideaal is als je je handen niet kan zien als je deze voor je gezicht houdt. Verduisterende gordijnen werken hiervoor het beste. Vermijd daarnaast nachtlampjes bij kinderen jonger dan 2 jaar. Ook geldt less is more: die leuke mobiel boven de wieg kan veel te interessant zijn en je kindje ervan weerhouden om in slaap te vallen (boven de box biedt een mobiel wel weer de gewenste afleiding en stimulatie).
Heb je een blaffende hond, luid verkeer op straat of een oudere broer of zus die luidruchtig kan zijn? Overweeg dan een white noise-apparaat. Tip: zet het niet op een timer, maar laat het de gehele nacht aan staan.
Wacht even
Een slaapcyclus duurt ongeveer 45 minuten. Iedereen, inclusief volwassenen, wordt na een cyclus even wakker om vervolgens weer in slaap te vallen. Vaak kan je dit niet eens herinneren. Voor een baby die ’s avonds niet zonder je hulp in slaap kan vallen, zal het uitdagender zijn om ’s nachts weer terug in slaap te vallen. Misschien zijn ze gewend om in je armen terug in slaap te vallen of aan de borst/fles. Soms heeft een baby eventjes nodig om door te krijgen hoe dit zelf te doen. Probeer daarom eens een minuut te wachten, voordat je naar binnen gaat. Zo geef je je baby de kans om deze vaardigheid zelf te oefenen.
Volg een slaapschema passend bij de leeftijd en wees flexibel
Oververmoeidheid is een van de belangrijkste aspecten bij slaapproblemen. Breng je je kindje te laat naar bed, dan heb je kans dat je kindje daardoor meer moeite zal hebben met in slaap vallen. Ik adviseer ouders altijd te werken met een slaapschema dat past bij de leeftijd van hun kind, maar ook ruimte te houden voor flexibiliteit. Is de nacht ervoor niet goed verlopen, is er een dutje overgeslagen of vertoont je kindje vermoeidheidssignalen? Bied dan het dutje eerder aan of geef een vroegere bedtijd.
*
*
Neemt het slaaptekort je leven over en kan je daardoor niet optimaal van het moederschap genieten?
Aukje is gecertificeerd kinderslaapcoach bij Hello Sleep. Ze helpt baby's en kinderen in de leeftijd van 4 maanden t/m 5 jaar met slaapproblemen. Met haar coaching zorgt ze dat de kinderen én hun ouders binnen korte tijd weer uitgerust door het leven gaan.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen voor Aukje? Klik dan door naar haar website voor meer tips en om contact met slaapcoach Aukje te krijgen. Wie weet heeft zij de oplossing voor jullie slaapproblemen!
Wil jij ook een gastblog op mijn site? Neem dan even contact met mij op.
Liefs Lisanne

Reactie plaatsen
Reacties