‘Taal is de meest complexe vaardigheid die mensen bezitten’ (bron: kindentaal.nl)
Ik besloot een blog te gaan schrijven over het peuter woordenboek. Want soms is het net abracadabra wat jonge kindjes kunnen vertellen. Als ouders zijnde scheelt het een hoop frustratie als je weet wat ze bedoelen. Zelf heb ik een logopedist in de familie, die ik vaak genoeg even heb geconsulteerd. Is het normaal dat mijn kind zegt dat ik een topje toffie drink?
Letters te verwerven in het brein
Peuters hebben een hoop letters te verwerven in hun brein. Sommige letters gaan makkelijk en zijn snel aanwezig. Andere letters komen pas later aan de beurt. De K van kopje koffie bijvoorbeeld. Letters die ook later aan de beurt komen zijn: de R, de sch en de st. Die laatste twee hebben een dubbele klank en hierdoor duurt het wat langer. Het is dus niet erg dat school, sool wordt en schoen, soen.. Het is wel handig om te weten ipv een zoen op je zool bedoelt je peuter misschien dat hij/zij zijn schoen aan wil om naar school te gaan. Scheelt een hoop discussie.

Wist je dat speengebruik invloed kan hebben op een ‘slappe’ mondmotoriek? Waardoor de verstaanbaarheid vermindert kan worden.
Laat je kind uitpraten
Het is trouwens belangrijk om je kindje uit te laten praten en aan te geven dat je hem of haar begrijpt. Daarna de woorden verbeteren zodat ze de juiste klanken horen. Maar je hoeft hier niet te veel druk op te leggen. Er is een belangrijk verschil tussen uiten en begrijpen van taal. Mocht je als ouder je zorgen maken hierover of zie je dat je kindje zich frustreert omdat hij/zij zich niet kan uitten. Is het raadzaam om naar een logopedist te gaan. Sommige problemen zijn binnen zes maanden opgelost!
Ook het haperen van taal komt veel bij peuters voor. Dit hebben wij met de middelste ook gehad. Het lijkt op stotteren. Leg hier niet te veel druk op. Let goed op wanneer het gebeurd, bij ons was het vaak uit enthousiasme en (te) veel willen vertellen. Ze kwam dan niet uit haar woorden en de i bleef vaak hangen als in: iiiiiik wilde vandaag... Als het de communicatie in de weg gaat staan doordat je kindje woorden gaat vermijden of je spanning in het gezicht ziet van je kindje is het raadzaam om contact te zoeken met een logopedist.
Bij ons ging het vanzelf over naarmate ze ouder werd.
Site’s die kunnen ondersteunen;
Fijne sites die jou wat kunnen ondersteunen als ouder zijn: Kind en taal en Logopedie.
Zeker het nemen van een kijkje waard.

Naast de ontwikkeling van letters is er ook een hoop logica in een peuterhoofd dat je even moet begrijpen als ouders zijnde:
Peuter logica:
Bij ons thuis hebben we ons dagen lang af gevraagd wat nou eigenlijk een piewer was. Mijn kleuter meneer en mevrouw speelden spelletjes buiten en hadden het steeds over hun piewer. De piewer was stuk, hij was kwijt of hij deed het niet. Er werd zelf ruzie over de piewer gemaakt. Handig dat jij als ouder dan wel weet waar je over moet gaan bemiddelen.
Verder is geniaal bedacht: Lamp aan, donker uit.. Dit zei mijn zoon ooit een keer. Ook de logica dat alles te maken is vind ik geniaal in het kinderbrein. Zo vloog er wel eens een vogel tegen het raam aan, dood, dat de peuter dan heel schattig vraagt of papa hem even kan maken. Of wanneer de haren van een pop zijn geknipt of mama die even aan wil plakken.
Mijn dochter heeft een voorkeur als het gaat om avondeten. Als je haar vraagt wil ze iedere avond wel pasgetti eten. Gelukkig is deze niet zo moeilijk en wil ze natuurlijk spaghetti eten.
Vertalingen:
Sool – School
Soen – Schoen
Tus – Kus
Piewer – Pistool, schieter, geweer.. iets dat piew zegt
Mama zijn we er hal? – Mama zijn we er al?
Ik valde – Ik ben gevallen
Geslaat – Geslagen
Voltooid deelwoorden zijn nog wat lastig voor een peuter. Maar vaak weten we als ouders gelukkig wat ze bedoelen.
Mocht je twijfels hebben over de taalontwikkeling bij je kinderen? Schroom dan niet om dit voor te leggen op school, de opvang, je huisarts of het consultatiebureau. Wellicht kunnen zij je doorverwijzen naar een logopedist. Logopedie is direct toegankelijk, maar in de meeste gevallen heb je een verwijzing nodig omdat zorgverzekeraars anders niet het traject vergoeden.
Voorlezen is erg belangrijk voor het kinderbrein
Voorlezen met kinderen is erg belangrijk voor de woordenschat. Wissel af met boekjes en laat je kind ook zelf een boekje kiezen.
Koop via onderstaande affiliatielink de populairste kinderboeken!
Lees hier alles over de leesniveaus die in groep 3 bepaald worden: Leesniveaus in groep 3
Voor alle peuters met een dinofascinatie: Lees dit blog over een dinoboek: Wat als mijn kind een dino obsessie heeft?
Welke leuke woorden sprak jouw peuter uit? Begreep je altijd wat hij/zij bedoelde?
In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.
Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt.
Liefs Lisanne

Reactie plaatsen
Reacties
Mijn dochter heet Marianna. Toen ze begon te praten, noemde ze zichzelf Banana. Dat vond ik wel grappig omdat het aan een banaan relateert.