Vanaf welke leeftijd kan mijn kind op zwemles?

Gepubliceerd op 10 april 2021 om 15:35

Kun je als ouder je kind voorbereiden op zwemles? Kun je zelf gaan oefenen en wanneer is je kindje klaar om op zwemles te gaan? Ik vroeg het allemaal aan de zwemjuf! Want welke leeftijd is nou eigenlijk geschikt om te beginnen met zwemles?

alles over zwemles van je kind

Verschil tussen een eerste en een volgend kindje

Ik merk heel duidelijk dat dingen bij een tweede kindje heel anders en vaak makkelijker gaan. Stond deze mama met een traan op het schoolplein toen kind 1 naar school mocht, kon ik niet wachten om nummer twee naar school te brengen.

 

Bij het zwemlessen net zo, bij de eerste hield ik m’n hart vast, zag de zwemjuf wel dat hij bijna verzoop? Hij had al last van watervrees.. de tweede staat al in der badpak klaar om grote broer weg te brengen. Zij kan dan toch zo mee? Wanneer doe je er eigenlijk goed aan om je kind op zwemles te doen?

 

Gewacht met zwemles tot 4,5 jaar

Bij mijn eerste heb ik gewacht tot hij 4,5 jaar was. Ik dacht dan kan hij even wennen aan het ritme op school, wennen aan de dagen die hij daar maakt en kunnen wij kijken hoe snel hij informatie oppikt. Ik dacht dat hij er klaar voor was. Maar na een aantal zwemlessen gezien te hebben vind ik hem echt nog heel speels, steekt hij iedereen de gek aan en dobbert hij maar wat rond. Waarschijnlijk was hij nog echt wat te jong. Iedereen mag door naar het diepe, maar hij vindt het wel prima in het ondiepe water. Het hoeft ook niet zo van hem. Hij gaat niet met tegenzin heen en vindt het heel erg leuk, dat is het belangrijkste. Maar ik laat hem nog niet alleen in het water!

Wil je alles weten over Verschillende soorten zwemlessen?

Vanaf welke leeftijd kan een kind op zwemles?

In gesprek met een zwemjuf

Nu wil nummer twee dus ook op zwemles, ik heb sowieso al afgesproken dat ze moet wachten tot tante C weer wat vertrokken is en tot ze 4,5 jaar is. Maar dat is het zo. Laat ik haar ook starten? Ik heb het idee dat zij er wel aan toe is, maar dat dacht ik bij nummer 1 ook. Tijd om in gesprek te gaan met de zwemjuf, Want wanneer doe je een kind op zwemles? ik stelde al jullie vragen! Lees je mee?

 

- Met welke leeftijd kun je het beste starten met zwemles?

Met 5 jaar raad ik aan omdat de meeste kinderen dan kunnen fietsen en  dan zijn ze sterk genoeg :)

- Wat moet een kind al kunnen voordat ze beginnen met zwemmen?

Het is voor het kind zelf prettig dat ze water vrij zijn. Maar het hoeft niet in principe leren ze dat bij de eerste zwemlessen.

- Waar moet je als ouders zijnde op letten als je nadenkt over starten met zwemles?

​Het is belangrijk dat het kind zich veilig voelt en plezier heeft want ik ben ervan overtuigd dat wanneer kinderen met plezier naar zwemles gaan, leren ze het meest en het snelst! Ga vooraf al met je kind naar een zwembad om te kijken hoe hij of zij het hier vindt.

 

'M​ijn ervaring is dat als kinderen al baby of peuter, kleuterzwemmen hebben gehad dan zijn ze vaak al watervrij'

 

- Hoe kun je je kids voorbereiden op zwemles? (peuter/babyzwemmen etc is dat handig?)

M​ijn ervaring is dat als kinderen al baby of peuter, kleuterzwemmen hebben gehad dan zijn ze vaak al watervrij en weten ze al een beetje wat van hun verwacht wordt. Ze vinden het dan minder spannend om naar de échte zwemles te gaan. Dus ik zeg ja doen! Wij hebben het met onze dochter wel altijd gedaan maar met onze zoon niet ((tijd te kort of geen oppas))  Dit zien wij nu ook terug mijn dochter vond het geweldig om naar zwemles te gaan en had binnen no time a,b, en c Mijn zoon heeft inmiddels A en de corona werkt ook niet mee maar het plezier in zwemmen is bij hem veel minder dan bij haar. Het is ook een ander kind maar ik denk dat als we met hem hadden kleuter/peuter gezwommen dat hij de zwemlessen van nu ook leuker had gevonden....

 

met 5 jaar kan een kind op zwemles, dit is waarom!

- Is het verstandig buiten de zwemlessen om te oefenen met je kind? en hoe doe je dat?

Je kan altijd oefenen, vraag je zwemjuf of meester wat je kunt doen... Maar ik raad aan met oefenen: ogen onder de douche open houden/ een bak met water en daarin snoephappen met de ogen open, ik zou niet iets ''technisch'' zoals een beenslag gaan leren of armslag want daar zijn echt de badjuffen voor, eenmaal een verkeerde slag aangeleerd dat leer je niet zo snel af dat zonde zijn!

- Wat is er naar A en B nog meer te halen/zinvol?

A,B & C onze dochter vond zwemlessen zo leuk die heeft ook nog zwemvaardigheid gehaald en is daarna nog gaan zeemeermin zwemlessen ook erg leuk! je kan eigenlijk van alles: snorkelen, survivallen. Elk zwembad heeft vaak wel uitdagingen check de website van jouw zwembad!

- Zie je verschil tussen jongens en meisjes?? qua leeftijden en oppikken van dingen?

Het verschil qua leeftijden is er zeker, als je te vroeg begint is het kind vaak nog niet zwemles rijp. Als je op een wat latere leeftijd begint hebben ze het vaak sneller onder de knie. Tussen meisjes en jongens is er weinig verschil vaak is het verschil of kinderen het leuk vinden of juist niet.

 

Verder nog belangrijke dingen? Of iets wat je kwijt wilt?? :)

Vaak weten ouders zelf wel wanneer het kind eraan toe is. En als je weet dat je al een bang kind hebt begin dan lekker zelf eerst onder de douche in een veilige omgeving, zwemles kan voor sommigen echt angstig zijn en voor andere kinderen juist heel leuk!

Dit zijn de leukste zwembaden en zwemplassen in Drenthe.

 

Wat als je kind zwemles niet leuk vindt?

Nog een kleine tip als een kind het helemaal niet leuk op zwemles vindt geef dit aan bij de desbetreffende juf die heeft vaak genoeg tips voor je en lever je kind af en ga direct weer weg dat is het beste! Ondanks je gevoel wat anders zegt.... De juffen redden zich! en als een kind veel huilt ga meteen weg geef hem of haar een kus en laat het over aan de juffen want dat is meestal 5 min, als je langer blijft klampt het kind zich aan je vast en dan wordt het al moeilijker om afscheid te nemen voor jou maar ook voor het kind!

 

Wil je meer tips voor een fijne zwemles? 15 tips voor een goede start en fijne zwemlessen.

 

Bedankt voor al deze antwoorden! Het starten met zwemles kan voor ieder kindje dus anders zijn, kijk goed naar je kind en laat je informeren bij een zwembad bij jou in de buurt!

 

Heb jij baby of peuter zwemmen gedaan met jouw kindje? 

Hoelang duurde het dat jouw kind(eren) hun zwemdiploma hadden? 

 

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Madelon
2 jaar geleden

😃 ik zie nu pas dat je dus bij elk bericht wel een reactie kan achterlaten 😅🤭