Waarom voorlezen zo belangrijk is voor je kind?

Gepubliceerd op 12 april 2021 om 11:16

Ik ging in gesprek met een juf van de basisschool over het feit waarom voorlezen zo belangrijk is voor een kind. 

 

Toen Lisanne me vroeg of ik een stukje wilde schrijven over voorlezen moest ik daar eerst over nadenken. Bedoel wat weet ik er nu daadwerkelijk zelf vanaf? Ik ben 5 dagen per week juf van groep 3, ik leer de kinderen lezen en schrijven. Natuurlijk lees ik de kinderen elke dag voor. Tijdens de thuiswerkperiode nam ik verhaaltjes op waarin ik een boekje of hoofdstuk voorlas, we hadden zelfs het voorleesontbijt. De kinderen allemaal in hun pyjama met een ontbijtje in TEAMS en ik las het verhaal voor van de ‘wegpiraat’.  Op dit moment lees ik Pluk van de Petteflet met ze, mijn eigen alltime favorite. Elk jaar lees ik hem voor en elk jaar genieten de kinderen van onze eigen Annie MG Schmidt. Zoals ik al zei ‘natuurlijk lees ik de kinderen elke dag voor’, maar waarom eigenlijk? Waarom is dat zo goed? Daarvoor ben ik toch nog maar even de literatuur ingedoken (het meeste wist ik eigenlijk wel) en heb de belangrijkste punten op een rijtje gezet.

 

Voor de duidelijkheid, dit heb ik natuurlijk niet allemaal zelf bedacht.. Dit geldt voor voorlezen in de klas, maar ook lekker thuis op de bank of vlak voor het slapen gaan.

Betere/vergroten woordenschat + zinsbouw en grammatica:
In boeken worden andere woorden gebruikt dan als je gewoon met je kind praat. We noemen dat spreektaal en boekentaal. Volgens de literatuur is belangrijk dat je de woorden niet makkelijker maakt, maar in plaats daarvan uitlegt. Als je samen leest ziet je kind ook dat je van links naar rechts leest (je zou bijvoorbeeld met je vinger mee kunnen wijzen), dat helpt straks bij het leren lezen en schrijven. Dubbele win, win situatie!

Beter slapen:
Zelf werd ik als kind altijd voorgelezen door mijn moeder voordat ik ging slapen. Ze kon fantastisch voorlezen en ik wilde wel 10x hetzelfde boekje. Ik wist ook precies dat ik daarna moest gaan slapen. Het geeft je kind structuur en bovendien schermen (tv, ipads, telefoons) hebben volgens ‘de geleerden’ een slechte invloed op het inslapen.

Hersenen stimuleren:
Met voorlezen kun je ook de sociaal en emotionele ontwikkeling van je kind stimuleren. Kinderen leren zich in te leven in de personages die voorkomen in de boeken. Ze zullen emoties van de personages herkennen. Door boeken wordt de fantasie van kinderen geprikkeld. Dingen die ze nog nooit zelf hebben gehoord of meegemaakt hebben komen voor. Dit geldt ook voor de illustraties in boeken die prikkelt de fantasie van kinderen. Prentenboeken zijn voor de jonge kinderen daarom heel geschikt, maar ook nog steeds heel leuk en leerzaam voor oudere kinderen. Daarnaast leren ze ook oorzaken, gevolgen herkennen.

Concentratie:
Tijdens het voorlezen moeten kinderen zich concentreren en focussen op het verhaal. Wat gebeurt er ook alweer of wat is er de vorige keer gebeurd? Wat zou dat betekenen voor de hoofdpersonen? Hoe zou ik me daarbij voelen? Zelf merk ik dat in het begin van het schooljaar de spanningsboog + concentratie nog erg kort is. Maar hoe vaker ik voorlees hoe beter en hoe langer het gaat.

Later meer lezen:
Volgens verschillende studies is bewezen dat als een kind vroegere veel is voorgelezen ze later ook meer gaan lezen. Persoonlijk vraag ik me dit wel af. Mijn moeder heeft mij net zoveel voorgelezen als mijn broertje, maar waar ik juist wel veel lees doet hij dit niet.

Relatie:
Dit is iets wat ik zelf vooral uit de literatuur heb en als kind zelf heb ervaren. Het versterkt de band met je kind. Persoonlijk vond ik het heel fijn om tegen mijn moeder aan te zitten en te luisteren naar haar verhaal, voordat ik ging slapen.

Lisanne vroeg of ik ook nog wat tips had voor leuke boekjes. Dit vind ik echt een lastige. Het ligt vooral aan de interesse van je kind denk ik. Mijn ene klas vond een bepaald boek fantastisch en de andere klas vond het niks. Zelf lees ik ook liever boekjes voor die ik zelf leuk vind, dan wanneer ik het niks vind. Toch even een aantal voorbeeldjes dan maar? Pluk van de Petteflet, Floddertje, Otje (sorry, ik ben een groot Annie MG fan). Ook boer Boris is een favoriet van mijn kids, Mathilda vonden ze vorig jaar erg leuk, Kikker & zijn vriendjes. Tsja, ik ben nou eenmaal van de ‘gouden ouden’

 

Dankjewel juf voor deze informatie, dit maakt natuurlijk dat we allemaal (nog) meer gaan voorlezen bij onze kinderen. Belangrijk voor de spraak en taalontwikkeling van kinderen.

 

Dit kun je trouwens doen om je kindje voor te breiden op de basisschool.

 


Psssst zijn er nog meer Annie MC Schmidt fans? Je besteld alles wat door haar geschreven is via onderstaande affiliatielink.


Hebben jullie nog leuke voorleestips?

 

Deze gastblog is geschreven door een juf uit het basisonderwijs, wil jij ook een gastblog op deze site? Klik dan hier voor contact.

 

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Karlijn. Van De Sype
2 jaar geleden

Als kind was ik zelf verzot op de verhaaltjes van Kikker. Nu ik zelf mama ben geworden, kan ik niet wachten om mijn zoontje te laten kennismaken met deze vrolijke gekkerd. Mijn ultieme voorleestip? Maak het niet alleen maar je kleintje gezellig, maar ook voor jou, met zijn twee in pyjama is dubbel zo leuk tijdens het voorlezen!

Inse
2 jaar geleden

Ik waag mijn kans voor mijn metekindje. Dagelijks een vast leesritueel lijkt me geweldig!

Charissa Jong
2 jaar geleden

Lijkt mij een heel leuk boek voor mijn kinderen van gastouderopvang Windekind. Dagelijks lees ik boeken voor dus we gaan er snel doorheen.....

Carlijn
2 jaar geleden

Dagelijks lezen is zo belangrijk! Het boek zou ik willen winnen voor mijn steungezin meisjes! Zodat wij hen ook kunnen voorlezen als ze bij ons zijn!

Els Black
2 jaar geleden

Ik lees elke avond alle 3 de jongens apart voor dus boeken zijn hier altijd welkom. Favoriet bij James 10 jaar is flip fiasco. Tyler 6 jaar houd van alles met piraten en monsters. en colin 7 maanden vind alle boeken als ie ze maar op mag eten haha