Zit jij er over na te denken om je baby te gaan dragen? Of wist je überhaupt niet dat dit kon? Vandaag deel ik een gastblog van Kristel. Kristel weet alles van het dragen van je kindje en op haar instagram leert ze je alle technieken en knopen! Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Heb je na het lezen nog vragen over dragen of twijfel je nog? Neem dan vooral contact met Kristel op. Zij kan je ook meer vertellen over wasbare luiers en etherische oliën!
Ik ben Kristel, 28 jaar en moeder van Marly* ('14) Runa ('18) en Keira ('20). Ik ben getrouwd met de idioot die mij volledig accepteert zoals ik ben, mijn allergrootste liefde; Danny. Voor wij kinderen kregen hadden wij nooit verwacht dat wij onze innerlijke hippie zouden vinden. Wij dachten vrij traditioneel over opvoeding. Toen Runa geboren was, kwam ik erachter dat ik graag mijn intuïtie volgde in plaats van de boeken. Alles gebeurde vanuit mijn gevoel. De peperdure kinderwagen die mijn schoonouders ons hadden geschonken stond klaar en ik had een goedkope (totaal niet ergonomische) draagzak gekocht voor de handigheid. Uiteindelijk had ik ook nog een rekbare doek gekocht nèt voor Runa geboren werd.
Daar was ze dan, mijn kleine kindje. En denk maar niet dat ik haar ook maar twee tellen van me af wilde. Dus die wagen, super leuk hoor, maar wat een onding. Nog in mijn kraamweek heb ik Runa voor het eerst gedragen. Ik vond het fijn, zij sliep meteen, wat een uitvinding! Je begrijpt het al; die kinderwagen heeft vrijwel onaangeroerd in de gang gestaan tot mijn tweede trimester van Keira haar zwangerschap. Er groeide een heuse doekenstash in mijn gangkast. Eerst een gewonnen geweven doek erbij, toen een draagzak (deze was uiteraard wel ergonomisch), toen 5 tweedehands draagdoeken en toen explodeerde het tot ik uiteindelijk 45 (!!!) doeken had.
Inmiddels zijn er daar 30 van over, met de intentie deze te gaan gebruiken voor verhuur naast mijn eigen gebruik.
Maar waarom dan? Waarom zou je je kindje de hele dag als soort accessoire dragen? Heel simpel: het maakt je leven als moeder zijnde zo mega veel makkelijker! Het dragen heeft heel veel voordelen voor moeder en kind. Dat is echter wel enkel van toepassing wanneer er ergonomisch gedragen wordt. Dit houdt in dat je kindje in een kikkerhouding zit in de doek of drager. De knietjes zijn hoger dan de billen, de rug is bol en er is geen druk door (een overschot van) stof in de knieholtes. Onthoud dat de buik van je kleintje ALTIJD naar jouw lijf gericht dient te zijn en dat je kindje op een hoogte zit dat je een kusje op het hoofd kunt geven.

Je hebt eindeloos veel mogelijkheden. De keuzes zijn onder andere: ringsling, geweven draagdoek, rekbare draagdoek, draagzak, onbuhimo, hoptye, meitei en halfbuckle dragers. Ik loop ze even kort langs.
Ringsling: hiermee draag je je kindje op de heup. De doek wordt op zijn plek gehouden door ringen. Deze manier van dragen is asymetrisch, waardoor het kan zijn dat het zwaarder voelt bij bijvoorbeeld bekken- of rugklachten.
Geweven draagdoek: eigenlijk een alleskunner. Met een geweven draagdoek zijn eindeloos veel knopen mogelijk (heup, rug en buik). Je kunt met de manier van knopen zelf bepalen waar de ballast gedragen wordt op je lijf. Voor een pasgeborene zijn de opties beperkt. Je kunt dan dragen met de front wrap cross carry (FWCC) of kangaroo, op je rug kun je de ruck proberen (neem een consult!). Zodra je kleintje zelfstandig tot zit kan komen, heb je eindeloos veel opties.
Rekbare doek: deze kun je vooraf knopen, zodat je kindje direct stevig zit. Het nadeel is dat de rek eruit kan zijn wanneer je hem tweedehands aanschaft, maar door de meerdere lagen stof is het ook een heel warme manier van dragen (voor drager en kind). Deze is minder geschikt voor de zomer. Wel echt een fijne optie voor degenen die liever niet knopen met het kindje in de doek.
Draagzak: daarin heb je heel veel mogelijkheden. De onbuhimo, hoptye, meitei, halfbuckle, een verstelbare drager, schortdrager... Het voordeel van een draagzak is dat het relatief koeler draagt dan een doek. Daarnaast kun je de heupband (eigenlijk tailleband) al vastklikken of knopen, waardoor je kindje gelijk in een zitje komt. Passen is belangrijk, want de vorm van iedere zak is weer anders.
Er zijn dragers die claimen ook face forward dragen ergonomisch te ondersteunen, maar dit is nooit het geval. De rug van je kindje kan geen mooie bolling maken. Helaas worden er in grote winkelketens vaak genoeg nog draagzakken aan geprijsd die niet ergonomisch zijn. Ik zou je altijd aanraden om een pasconsult te doen bij een draagconsulent, dan weet je ook welke draagzak bij jou fijn zit.
De focuspunten wanneer je gaat dragen:
- buik van je kindje zit altijd tegen jouw lijf;
- je kindje zit in een kikker/M houding (billen lager dan knieën);
- de onderbeentjes wijzen recht naar beneden (opzij betekent te breed zitje);
- er is goede ondersteuning van de nek voor je kindje (eventueel een half spuugdoekje rollen);
- je kindje kan vrij ademen en het hoofd bewegen;
- je kindje is niet te warm gekleed;
- tijdens het knopen of omdoen van de zak is er altijd 1 hand die je kind ondersteunt.
Het lijkt een hoop om zo te beginnen, maar de voordelen zijn eindeloos.
Nog een keer op een rij:
- werkt prikkelregulerend;
- bevorderd de hechting tussen kind en drager;
- ondersteunt de ontwikkeling van de heupjes;
- ondersteunt de ontwikkeling van het evenwichtsorgaan;
- verminderd de kans op een afgeplat hoofdje;
- je kindje voelt zich veilig en geborgen door de continue aanraking;
- de drager heeft zijn/haar handen vrij.
Ik kan hier dagen over praten, maar dit is de basis even heel kort omschreven. Ik raad iedereen een draagconsult aan alvorens ze starten met dragen. Filmpjes op youtube brengen je een hoop, maar een consulent is er om op maat advies te geven, ook bij prematuur geboren kindjes bijvoorbeeld.
Hopelijk inspireert dit blog je om ook jouw kleintje te gaan dragen!
Wauw bedankt Kristel voor je fijne blog over dragen!
Wil jij ook een gastblog op mijn site? Neem dan zeker even contact op.
Liefs Lisanne

Reactie plaatsen
Reacties