Vanaf welke leeftijd kan mijn kind oorbellen laten schieten?

Gepubliceerd op 28 juni 2021 om 10:27

Al ongeveer een jaar lang krijg ik de vraag vanuit mijn dochter: Mama mag ik oorbellen? Net als jij? In het begin probeer ik deze vraag te negeren. Uiteindelijk ga ik er serieus op in en hebben we er een gesprek over. Ik leg uit hoe 'het schieten' van oorbellen gaat. Mijn bijna kleuter lijkt hier niet van af te schrikken en de wens voor oorbellen blijft. Maar vanaf welke leeftijd kunnen kinderen oorbellen laten schieten?

Ik spreek af dat ze met 4 jaar oorbellen mag laten schieten

Ik spreek met dochter lief af, dat wanneer ze vier jaar wordt wij oorbellen gaan laten zetten. Op mijn facebook doe ik een oproepje. Wat is eigenlijk normaal? Vanaf welke leeftijd kun je oorbellen laten schieten? De reacties zijn groots en veel. Het bereik van dit bericht wordt dusdanig groot dat een journalist van het AD mijn vraag opmerkt. Noemi schijft elke week een rubriek: "goed opgevoed" waarbij ze een opvoedvraag van een lezer voorlegt aan een team van orthopedagogen die antwoord gaan geven op de vraag.

 

Noemi vraagt of ze mij telefonisch mag interviewen over hoe mijn vraag tot stand is gekomen en wat de reacties van andere ouders waren. Daarna legt ze mijn vraag voor aan een team van orthopedagogen die vanuit de pedagogische kant mijn vraag: op welke leeftijd kan je oorbellen laten schieten beantwoorden. Je vindt het artikel hier.

Toen mijn dochter jarig was, afgelopen januari, waren de juweliers dicht en zo konden wij geen gaatjes laten schieten. Mijn dochter kreeg plakoorbellen op haar verjaardag en daarmee leek haar wens voor oorbellen opgelost te zijn. Een half jaar lang plakte ze haar oorbellen op. Een prachtig resultaat. Kind blij, mama ook blij.

 

Na een half jaar plak oorbellen blijft de wens voor gaatjes in de oren

Na een half jaar (de plakoorbellen waren op) kwam toch weer de vraag. De maatschappij is zo goed als weer open en dochter lief wil oorbellen. Zoals het advies van de orthopedagogen ook luidt: bevraag ik haar en leg ik haar uit dat dit wel even zeer kan doen. Ik zet mijn duim en wijsvinger op haar oorlel en leg uit dat er dan zo *klik* een oorbel door heen geschoten wordt met een pistooltje.

 

Mijn dappere dodo schrik hier niet van af, ze weet dat het pijn gaat doen en wil toch gaan. Ze wil net als ik oorbellen. Inmiddels is ze bijna 4,5 jaar. De wens ligt er al langere tijd (het is geen bevlieging) en ze weet dat het pijn gaat doen. Mentaal is ze voorbereidt. Dan besluit ik met haar naar de plaatselijke drogist te gaan. Ik ontdek dat dit gewoon bij ons in het dorp kan en we stappen op de fiets.

 

Hoe gaat dat eigenlijk? Dat oorbellen schieten?

Voor de drogist (die dus ook oorbellen schiet) vraag ik haar nog of ze het zeker weet? JA. Ik zeg nog als je toch niet wilt, dan zeg het maar dan gaan we weer terug. Maar mijn kleuter mevrouw ruikt de eindstreep al en is niet van plan nog weer terug te gaan. 

Wist je dat ze bij bol ook hele mooie schattige oorbellen verkopen?

Wat vind je van deze unicorns?

Ik zie het gespannen koppie van mijn 'kleine' meisje, ze vindt het dus wel spannend. Tijdens het schieten moet ik in verband met de anderhalve meter regel buiten het hokje wachten. De deur staat open, ze ziet mij wel. En ik zie haar. Doodstil zit ze op de kruk. Eerst worden de oortjes ontsmet, daarna worden er stipjes gezet en de hoogte van de oorbellen bepaald. Daarna komen er twee kleine naaldjes uit de verpakking, de oorbelletjes gaan in het pistooltje en ze worden aan beide kanten, door twee mensen, tegelijk ingeschoten. Op het moment van schieten zie ik haar even verstijven. Maar als snel is haar uitdrukking weer gewoon.

 

'Op het moment van schieten zie ik haar even verstijven'.

 

Wat ben je dan trots als moeder, man mijn hart maakt bijna een sprongetje. Ze geeft geen kik en loopt stoer het kamertje uit naar mij toe. Ik geef haar een onwijs dikke knuffel en zeg dat ik trots ben.

 

Lees hier ook: Vanaf welke leeftijd mag mijn kind aardbeien?

 

Ze heeft de oorbellen zelf uitgekozen: deze hadden het meeste bling, was haar redenatie. Klopt meisje. Met deze blinkende oorbellen heb je een stralend gezichtje.. 

 

Hoe verzorg je pas geschoten gaatjes?

Nu begint de nazorg, twee keer per dag even inspuiten met een zoutoplossing en elke avond met schone handen het knopje draaien zodat hij niet vast gaat groeien. Het draaien is nog wat pijnlijk de eerste dagen, waarschijnlijk ook door de zoutoplossing. Dat prikt een beetje. Verder gaat het goed met de verzorging van de oorbellen.

Mijn meisje is er blij mee.

 

Doet het schieten van gaatjes pijn?

Op de vraag of het pijn deed? Ja wel een beetje, maar het was het waard. De pijn trok na een uurtje ook weer weg. Net als de roodheid. 

Over een week of vier mag ze andere knopjes erin, dit hoeft niet. Maar er is zoveel moois.

 

Wil je ook beginnen met plakoorbellen? Deze zijn leuk. 

 

Er is geen standaard antwoord op de vraag wanneer een kind oorbellen kan:

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind oorbellen? Eigenlijk is er niet echt een vaste leeftijd over te zeggen, als je kind er klaar voor is en er bewust naar vraagt. Als je kind de uitleg kan begrijpen over of het pijn doet of niet en er op dat moment alsnog voor wil kiezen. Als ik mijn meisje vraag of ze achteraf gezien het nog een keer zou doen, nu ze weet hoe 'pijn' dit deed knikt ze goedkeurend. Het was het waard.

 

 

Heeft jouw kindje oorbellen? Of denk je er nog over na? Welke leeftijd lijkt jou geschikt?

 

 

Dit blog bevat affiliatie linken. Het artikel is voor jou niet duurder, maar ik krijg wel een percentage van het aankoop bedrag. Op deze manier kan ik mijn website onderhouden.  

 

 

Liefs Lisanne.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.