Wat kun je doen tegen groeipijn?

Gepubliceerd op 10 juli 2021 om 06:22

Mijn kind heeft, net als ik altijd had als kind, last van groeipijn in zijn benen. Groeipijn is een hel. Ik weet het zelf nog als kind dat ik zat te huilen op de bank. Het schijnt dat sommige mensen niet eens weten wat het is en hier dus ook geen last van hebben. Andere mensen dus wel. Mijn oudste zoon en ik behoren dus bij het clubje: wij hebben last van groeipijn. En het is geen pretje. Toen ik laatst op social media deelde dat hij er weer last van had, maar geen zetpil meer wilde kreeg ik veel tips en vragen hier over. Inspiratie om hier een blog over te schrijven.

 

Wat is groeipijn?

Om antwoord te geven op de vraag wat kun je doen tegen groeipijn in de benen moet ik misschien eerst proberen uit te leggen wat groeipijn is. Zelf omschrijf ik het als: pijnlijke, wiebelbenen. Een soort warm stekend gevoel in de boven en of onderbenen. Ikzelf heb hier tot op latere leeftijd nog wel last van gehad, ik denk dat ik op mijn 18e nog wel eens avonden had dat ik een soort van groeipijn ervaarde in mijn benen. Waarschijnlijk op een dag dat ik veel gelopen en gestaan had, mijn benen waren dan vermoeid. Maar ik herinner me vooral de pijn als kind zijnde. Daar de naam zou impliceren dat het te maken heeft met groei en een gevolg van groeien zou zijn is dat niet helemaal waar. Het komt voor in de periodes dat kinderen groeien maar de pijn is geen gevolg van het groeien. Het is nog onduidelijk en onverklaarbaar waar de pijn vandaan komt. Het is geen ziekte of stoornis. Meestal gaat groeipijn pijn binnen een half uur of een uur weg en zijn er periodes dat de pijn niet voorkomt. Dit kunnen weken, maanden en soms zelf jaren zijn.

 

In de kindergeneeskunde boeken komt groeipijn niet voor.

wat is groeipijn in de benen?

Belasting van spieren, spierpijn en vermoeidheid kunnen wel een rol spelen als het gaat om groeipijn. Ook is er vaak iets erfelijks, daar ouders van kinderen met groeipijn zelf ook aangeven groeipijn in de benen te hebben ervaren. De klachten van groeipijn treden meestal op aan het eind van de dag, in de avond of ’s nachts en gaan dan gepaard met slaapstoornissen. Over het algemeen vermindert de pijn in een paar minuten. De volgende ochtend is de pijn helemaal verdwenen, soms kan een kind nog een zwaar gevoel ervaren in de benen.

 

Groeipijn gaat vaak gepaard met hoofd- en of buikpuin.

 

Mijn zoontje wordt ook in de nacht wakker, huilend van de pijn en hij vraagt dan om een zetpil. Die werken snel, binnen tien minuten slaapt hij weer en dan horen we hem niet meer. Maar nu wil hij geen zetpil meer en als je zes jaar bent dan snap ik dat wel. Dus ik ging op zoek naar alternatieven om de pijn van groeipijn te verminderen.

 

Wat kun je doen tegen groeipijn?

Een vriend van ons tipte ons op vochtinname en groeipijn. Het schijnt een verband te hebben. De nachten dat onze zoon wakker wordt met groeipijn zijn de dagen dat hij inderdaad minder heeft gedronken. Sinds wij opletten op het drinken en hem extra aanbieden zijn de nachten met pijn vermindert. Kan tussen de oren zitten, maar het helpt ons. Extra drinken is nooit verkeerd, de moeite waard om dit te proberen

Andere alternatieven die als tips werden aangedragen:

  • Vooral veel masseren. Tegendruk geven op de benen. Ik weet dat mijn vader dit ook altijd deed. Je kunt ervoor kiezen om ‘wonderzalf’ (bodylotion) te gebruiken. Misschien door de aandacht en het placebo-effect vermindert de pijn.
  • Ik hoorde over een oefening geadviseerd door een kinderarts: Iedere avond met de voeten over het rand van het bed laten bungelen en ontspannen. Tien minuten rondjes laten draaien met het ene been en dan met het andere been. Persoonlijk lijkt me dit een opgave om iedere avond te doen, maar groeipijn komt vaak in periodes, dus als het aanwezig is of je kind geeft overdag al aan zere benen te hebben is dit misschien een goede optie.
  • Een warme kruik op de benen schijnt ook verlichting te geven.
pijnlijke benen bij kinderen; groeipijn

Pijnstilling en groeipijn:

Werken deze methoden niet voor jouw kindje met groeipijn en ben je op zoek naar pijnstilling? Denk dan eens aan:

  • De sinsaspril

Sinaspril Kauwtabletten is een kinderparacetamol met 120mg paracetamol speciaal ontwikkeld om koorts en pijn te verlichten bij kinderen vanaf 3 maanden oud. Sinaspril kauwtablet heeft een pepermuntsmaak maar er is ook een vloeibare variant die smaakt naar banaan.  

  • Nurofen voor kinderen

Nurofen voor kinderen bevat ibuprofen (100mg/5ml). Deze stof remt de vorming van bepaalde stoffen in het lichaam, die betrokken zijn bij pijn, koorts en ontstekingsreacties.

  • Kinderparacetamol

Paracetamol heb je in de vorm van kauw- of bruistabletten, ‘gewone’ tabletten, stroop en zetpillen. Omdat je baby nog niet een pil kan inslikken, is een zetpil het makkelijkst. Je brengt het medicijn rectaal (via de anus) in bij je baby

 

Lees voor meer informatie over het inbrengen van een zetpil en welke dosering het blog: Een paracetamol zetpil geven aan je baby, zo doe je dat

 

Kun je groeipijn voorkomen?

Ik denk niet dat je groeipijn kunt voorkomen, ik let altijd wel op voldoende vochttoename en voldoende afwisseling tussen inspanning en ontspanning voor mijn kinderen. Je hoeft niet naar de huisarts met je kind al het last heeft van groeipijn. Denk jij dat er meer aan de hand is dan Groeipijn bij kinderen  dan is het raadzaam om een arts raad te plegen.

 

Ik hoop dat je iets aan dit blog hebt gehad en waar ik wel nieuwsgierig naar ben: Als jouw kindje groeipijn heeft. Heb jij of je partner dit dan ook gehad? Bij ons klopt het inderdaad, ik ben benieuwd, laat even een reactie achter..

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.