Help, ik ben een (on)geruste moeder.

Gepubliceerd op 22 juli 2021 om 06:19

Volgens mij zijn we het allemaal wel eens als moeder: Ongerust. Of misschien wel onzeker. Bij de geboorte van je kind krijg je er meteen een pakketje bezorgdheid bij. Hoe warm moet een slaapkamer van een baby zijn? Mijn kind stop niet met huilen. Hoeveel slaapt een baby? Allemaal vragen die wij als jonge ouders hebben ingetoetst op google. Mijn baby slaapt alleen maar, is dit goed? 

Geef maar toe: Jij hebt ook vast wel eens gekeken of je kind nog wel ademhaalde tijdens zijn slaap? Toch? En al die rode vlekjes ineens? Dat is vast een hele erge kinderziekte.

 

Wat moet ik doen als het (borst)voeden niet lukt? of help mijn baby wil niet slapen? Allemaal vragen over je kind waarop (bijna) niemand een pasklaar antwoord heeft. Ik schreef al eens eerder een blog over dat je geen gebruiksaanwijzing krijgt bij het opvoeden van je kind. Je moet het zelf uitvinden, natuurlijk is er wel een consultatiebureau dat kan ondersteunen of heb je familie/kennissen met kinderen die je maar wat graag voorzien van (ongewenste) adviezen. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat opvoedcoaches en slaapcoaches die willen en kunnen ondersteunen.

Hoe wordt je een geruste moeder?

Waarom ben je ongerust?

Om antwoorden op je vragen te krijgen is het misschien goed om stil te staan waarom je ongerust bent.  Is er een reden om je ergens druk over te maken? Probeer niet te gaan vergelijken met andere kinderen en of andere moeders. Ieder kind is uniek en iedere ouder heeft een aanpak die bij hem of haar werkt. Ieder kind ontwikkelt zich ook anders, dat jouw kind met 4 maanden nog niet doorslaapt, wil niet zeggen dat het daarom anders is of niet goed ontwikkelt. Ga dus echt na of er echt een probleem is of dat jij er een probleem van maakt (of je vriendin, je zus of je moeder). Maak jouw zorgen bespreekbaar! Met je partner of een arts.

Sanne schreef als eens een blog over Doorslaan in de zorgen om je kind  Ik denk erg herkenbaar voor veel ouders.

Overbezorgdheid tegengaan door los te laten

 

Wat kun je doen om meer een geruste moeder te worden?

Vrijheid en autonomie
Bedenk dat mensen en dus ook baby’s en kinderen behoefte hebben aan vrijheid en autonomie. Zij willen een eigen ik ontwikkelen en ontdekken. Een dreumes wil dus buiten de box op onderzoek uit. Een peuter wil op de glijbaan klimmen om te ontdekken dat het eraf kan vallen. Een kleuter wil steeds hoger op de schommel om te ervaren dat het ook best eng kan zijn. Zo heeft ieder kind zijn eigen ontwikkeling en verdient ieder kind zijn eigen vrijheid hierin. Probeer als moeder je kind deze vrijheid te geven en geef ze het vertrouwen dat ze het zelf kunnen.

 

moeder en kind. Grenzen. Vrijheid. Ontwikkeling. Autonomie

Veiligheid en gezondheid
Als je jouw kind vrijheid geeft moet je altijd rekening houden met de veiligheid. Een baby kan je geen hele dag alleen thuis laten (helaas). Kinderen kunnen niet elke dag chips eten (die moet je voor je zelf bewaren) maar je kan hen bijvoorbeeld wel de keuze geven in wat ze willen eten. Zo laat ik mijn kinderen iedere week twee gerechten kiezen die ze willen eten. Het eerste moet een gezond gerecht zijn en het tweede mag een ongezond gerecht zijn (voor in het weekend). Uiteraard is het soms een dunne grens want om vrijheid en autonomie te ontwikkelen bij je kind moet je soms gevaarlijkere dingen laten doen. Bijv: Je kind wil alleen naar school fietsen. Dit kan alleen als het verkeersveilig is maar dan nog kun je niet alle gevaren weg halen.

 

Je eigen angsten
Zoals in het blog van Sanne ook te lezen is, heb jij als ouder vaak je eigen angsten (wel of niet gebaseerd op eigen ervaringen). Probeer jouw angsten met je kind te bespreken: Ik weet dat je alleen naar school wilt fietsen, en dat je verkeersveilig bent. Maar ik ben bang dat je de weg naar huis niet meer weet en je verdwaalt. Je kind begrijpt dan beter waarom je terughoudend bent. Ga samen op onderzoek uit of de angst die jij ervaart terecht is, of het kind dit ook voelt en hoe je het kunt oplossen.

 

Eigen ontwikkeling
Zoals ik al benoemde is het belangrijk om van de eigen ontwikkeling van een kind uit te gaan. Het ene kind is ergens eerder aan toe op een bepaalde leeftijd dan een ander kind. Vergelijk niet en maak er vooral geen wedstrijd van. Dat het kind van de buren met acht jaar alleen thuis mag blijven wil niet zeggen dat jouw kind dat ook moet kunnen/ durven. Ieder kind is anders. Kijk naar je eigen kind.

 

Praat over je bezorgdheid en heb vertrouwen.

Schaam je vooral niet over je ongerustheid, bespreek juist jouw punten van aandacht en ontdek of ook andere moeders dit wel eens tegen gekomen zijn. Dit is voor mij ook de reden geweest om te gaan bloggen. Zodat we niet allemaal zelf het wiel uit hoeven te vinden.

 

Nobody said it was easy 😉

 

Wist je trouwens dat dit de 12 meest voorkomende angsten zijn bij jonge ouders? 12 angsten die iedere jonge ouder herkent

 

 

Ben jij wel eens ongerust over je kind? Wat helpt jou dan altijd?

 

 

In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.

Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt.

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.