Een hoogsensitief huishouden, doe je zo!

Gepubliceerd op 8 augustus 2021 om 06:39

Ben jij bekend met de karaktereigenschap hoogsensitiviteit? Hoe help je een hoogsensitief kind? Hoe is dat als ouder zijnde? En hoe is het als je als ouder zelf ook hoogsensitief bent.

 

Wat is hoogsensitiviteit in het kort?

Hoogsensitiviteit is een aangeboren karaktereigenschap en is erfelijk. Meestal is een van de ouders ook hoogsensitief. Doordat het een karaktereigenschap is, is het niet mogelijk om de diagnose hoogsensitief te krijgen. Het is geen ‘afwijking’. Hoogsensitieve mensen ervaren prikkels intenser en verwerken ze veel dieper. Een constante stroom aan prikkels kan overprikkeling veroorzaken.

 

Overprikkeling altijd op de loer

Prikkels heb je overal. Binnens- en buitenshuis, maar ook fysiek en mentaal. Denk bijvoorbeeld aan een drukke omgeving, een rommelig huis, warmte en kou, maar ook het gevoel van honger en piekeren. Doordat er een continuïteit aan prikkels is, ligt overprikkeling op de loer. Daarom is het des te belangrijker om regelmatig het emmertje even te legen. Veel hoogsensitieve mensen kunnen heel heftig reageren bij overprikkeling. Zowel kinderen als volwassenen kunnen dan op hun eigen manier een driftbui krijgen (een volwassenen schiet veel eerder uit zijn/haar slof).

Rust en regelmaat zijn toverwoorden

Om de overprikkeling te voorkomen of te verminderen is het dus belangrijk dat spreekwoordelijke emmertje te legen. Daarom zijn voor hoogsensitieve mensen rust en regelmaat extra belangrijk. Ook als ze de sensation seeker zijn (hss/strong willed). Wij leven echt in een ritme, daar gedijen we goed op. De dagen zijn daardoor wel voorspelbaar, maar leveren daardoor geen extra prikkels op. We gebruiken dan ook een planbord om de dag in te delen. Samen met de kinderen vullen we hem in zodat ze zelf ook echt even er bewust mee bezig zijn en weten wat de dag gaat brengen. Dit doen we meestal voor het slapen gaan. Ook hebben we een vast avondritueel. Nemen we iedere avond even de dag door met slaapklets of het smoeltjesboek (ligt er net aan welke we deze keer hebben gekocht). Doen we nog even een breinmeditatie en lezen we een boekje. Het avondritueel neemt wel wat tijd in beslag. Proberen we ze even snel op bed te leggen, dan weten we dat we daar de hele avond lol van hebben.

 

Rust of momenten om te ontprikkelen plannen we iedere dag in. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een boekje lezen, even 20 minuten een filmpje kijken, knutselen, bouwen, kleien, met sensorische materialen spelen of gewoon even chillen. Als we maar iets doen wat ze echt leuk vinden. Geen nieuwe dingen doen als ze moeten ontprikkelen. Nieuwe dingen doen geeft juist alleen maar nieuwe prikkels.

 

Lees ook: Hoe herken ik hoogbegaafheid bij mijn kind?

 

Hoe doen jullie dat dan met een dagje uit?

Bij een dagje uit of een feestdag (verjaardag, Pasen, Kerst) houden we vooraf rekening met deze drukke dag. De dagen vooraf en de dagen erna doen wij rustig aan. Zo kunnen we vooraf al ruimte creëren om de grote hoeveelheid prikkels toe te laten. De dagen erna zorgen we weer voor het afvoeren van de extra prikkels. Dus we hebben ook gewoon drukke dagen, maar houden daar wel vooraf rekening mee.

foto uit privé archief Inge

 

Erkennen en herkennen

Hoogsensitieve kinderen zijn als ze overprikkeld zijn behoorlijk temperamentvol, maar niet alleen als ze overprikkeld zijn. De prikkels die ze intens ervaren zijn er ook echt. Als ouder is het belangrijk om dat niet weg te wuiven, maar dat erkennen. Zeg bijvoorbeeld ik zie dat je pijn hebt. Of ik zie dat je het geluid te hard vindt. Hiermee geef je ze erkenning. Vraag gelijk aan je kind hoe je hem kan helpen. Ook is het belangrijk om te herkennen wanneer je kind overprikkeld en waarop het overprikkeld. Dan kan je daar veel sneller op reageren en je kind helpen. En eerlijk is eerlijk, helemaal voorkomen dat kan niet. Wel kan je met elkaar leren om er goed mee om te gaan en te leren goed voor jezelf te zorgen.

 

Waarom vragen vervangen door hoe vragen

Ook wil je als ouder zijnde graag weten hoe je je kind kan helpen. Wil je weten waarom ze verdrietig zijn. Toch geven veel hoogsensitieve kinderen geen antwoord op de vraag of zeggen ze dat weet ik niet. Grote kans dat je dan de vraag gesteld hebt in de waarom vraag. Als je de vraag formuleert in de hoe vorm kunnen ze vaak wel antwoord geven. Om een voorbeeld te geven: Waarom ben je verdrietig? Vervangen door hoe komt het dat je verdrietig bent.

 

Dit zul je ook interessant vinden: Slow Parenting, wat is het? 

 

Positief opvoeden extra belangrijk

Hoewel positief opvoeden belangrijk is voor alle kinderen, is het voor hoogsensitieve kinderen extra belangrijk. Hoewel we allemaal weleens uit ons slof schieten, zorgt dit bij hoogsensitieve kinderen ervoor dat ze verstijven. Je het eigenlijk alleen maar ‘erger’ maakt. Daarnaast hebben hoogsensitieve mensen vaak een aversie tegen het woord moeten. Je kan dus beter niet zeggen “je moet je jas aandoen”. Dit kan je vervangen door: wil jij mij even helpen door je jas aan te doen? Ook zijn deze kinderen snel faalangstig. Zeg dus niet dat ze fouten hebben gemaakt. Benoem de dingen die goed gaan en beter kunnen. Huisregels benoem je positief. We zijn lief voor elkaar in plaats van we pesten elkaar niet. We ruimen ons speelgoed op in plaats van we maken geen rommel.

Hoogsensitief ouderschap

Ik zie het hoogsensitief ouderschap tweeledig. De ene kant als moeder van een hoogsensitief kind en aan de andere kant als hoogsensitieve moeder.

 

Wie is Inge?

Je hebt nu deze gastblog gelezen, maar wie ben ik nu precies. Ik ben Inge, 37 jaar jong en moeder van 3 kinderen in de leeftijd van 7, 5 en 2,5 jaar. Vrij snel na de geboorte van onze oudste viel het mij op dat ze snel uit haar doen was als het een drukke dag was geweest. Ze was nog geen 5 maanden oud toen ik op google zocht naar gevoelige baby. Snel weer weg geklikt. Hoe durfde ik dit nu op te zoeken terwijl ze zo klein was. Uiteindelijk tijdens mijn verlof van de middelste april/mei 2016 werd ik op HSP gewezen. Daarin ontdekte ik niet alleen dat zij, maar ook ik hoogsensitief ben. Inmiddels weten we dat het hele gezin hoogsensitief is. Mijn ervaring van de afgelopen jaren deel ik op mijn blog en op social media. Wil je meer weten van hoogsensitiviteit, neem dan zeker eens een kijkje op mijn blog of social media.

 

 

Wil jij ook een gastblog op mijn site? Klik dan hier voor contact

In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.

Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt.

 

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.