Wat is een groeispurt?

Gepubliceerd op 6 september 2021 om 07:00

Begrijp me niet verkeerd, ik mag mezelf gelukkig prijzen dat mijn kinderen zo goed willen en kunnen eten. Vooral als ik verhalen hoor van andere mensen waarbij het eten altijd een strijd is. Maar soms, krijg ik het idee dat mijn kinderen een lintworm hebben. Waar blijven toch alle broden, bananen, pakken melk en koekjes. Ik krijg het idee dat hier in huis altijd alles op is. Terwijl ik alleen maar hoor: Mama ik heb honger, mama mag ik een koekje? Het meest irritant is nog wel zo'n half uurtje na het eten: Mama ik heb honger. Wij hebben afgesproken dat ze vaak nog een stukje fruit mogen voordat de kinderen op bed gaan. Ik sta altijd versteld hoe snel kinderen groeien.

Hoe groeien kinderen?

Kinderen in een groeispurt

Dat groeien gaat vaak in fases.

Daar is hij dan: de groeispurt

Soms herken ik de symptomen, maar soms is het er ook ineens. Een groeispurt. Het lijkt alsof een dag alleen maar draait om eten! het begint 's morgens bij het ontbijt al: 2 a 3 boterhammen met gemak. Twee borden avond eten en nog geen half uur later: Mama ik heb honger! Hoe dan? Ik probeer op zulke momenten zoveel mogelijk te gooien met voedzaam eten: fruit, crackers, rijst wafels of een extra plak brood. Gelukkig komt na een periode van een groeispurt altijd weer een periode van rust. Tijd om de kasten opnieuw te vullen met voedsel. Totdat nummer twee besluit dat ze ook mee moet in de groeispurt. Om nog maar te zwijgen van een baby. Groeispurten wisselen elkaar ook vaak af. Ik vind het altijd een heftige periode.

 

Lees hier alles over een Groeispurt 

Wist je dat een bassischool kind ongeveer 7 centimeter per jaar groeit? Logisch dat mijn zoon wel eens last heeft van groeipijn

Het is goed om regelmatig, maar zeker na de zomervakantie de schoenmaat van je kind even te controleren, kijk dan meteen even wat je nog meer nodig hebt voor Back to school.

Hoe werkt het groeien eigenlijk?

Hormonen zijn verantwoordelijk voor de groei. Hormonen geven aan de weefsels die groeien seintjes om extra cellen aan te maken. Groeihormonen worden afgegeven in pieken, die zorgen onder andere voor groeispurten. Kleine pieken komen voor tijdens lichaamsbeweging, bij acute, kortdurende stress (zoals bijvoorbeeld bij een zwemexamen) en twee uur na het inslapen. De hoeveelheid lichaamsbeweging en slaap heeft dus invloed op de groei van een kind. Bij kinderen in langdurig stressvolle situaties, bijvoorbeeld dagelijks pesten kan de hormonale huishouding en dus de groei worden verstoord. Andere soorten hormonen die invloed hebben op de groei, zijn schildklierhormonen en geslachtshormonen. Een aandoening van de schildklier (er wordt te weinig of geen schildklierhormoon aangemaakt) heeft grote invloed op de groei en ontwikkeling van kinderen. Deze aandoening kan worden opgespoord door middel van de hielprik . Geslachtshormonen zorgen onder andere voor de groeispurt in de puberteit en de groei van secundaire geslachtskenmerken. bron: De leukste kinderen.

 

Boodschappen doen
Met drie kinderen die afwisselend in een groeispurt zitten kun je heel wat boodschappen in huis halen! Dat boodschappen doen is trouwens wel een dingetje. Ik probeer 1x per week boodschappen te doen. Tegenwoordig doe ik vaak boodschappen op de maandagochtend! Heerlijk, het is dan rustig in de winkel en op deze manier hoef ik mij niet te ergeren aan alle mensen die in de weg lopen. Ik kan rustig nadenken en boodschappen voor een week inslaan. Lees hier alles over Goede voeding essentieel voor de ontwikkeling van je kind! 

 

Beter niet omdat het niet gezond is!

Probeer niet tegen je kind te zeggen: Beter niet, omdat je dan dik wordt. Maar geef liever aan dat voedsel ongezond is. Geke schreef hier een blog over: Beter niet 'omdat je dik wordt'.

kinderen in de groei

Ergernis
Weet je trouwens wat een ergernis is bij mij? Vooral mijn man is daar heel goed in. De oudste doet hier niet veel van onder. Dan zitten de kasten bomvol, koelkast kan niet meer dicht. In de voorraadkast kun je geen been meer strekken. Dan is het welgeteld één dag na het doen van de boodschappen.. en dan komt de vraag.. (ik voel mijn bloed alweer sneller stromen) .. Heb je ook koffiepads gekocht?? (of in geval van mijn oudste iets anders, die drinkt geen koffie. Natuurlijk)

 

Heb jij trouwens moeilijke eter thuis en zou je wel wat tips willen? Het blog  'Mijn kind wil niet eten'  van een jennifer kan helpen. 

voedingsgedrag

Wist je trouwens dat je to good to go boxen kunt halen bij de supermarkt of de plaatselijke bakker? In deze boxen zitten spullen die normaal gesproken weg gegooid gaan worden, maar nu tegen een lager tarief opgekocht kunnen worden voor een tweede leven. Je kunt hiervoor een app op je telefoon installeren. 

 

 

Heb jij ook van die vreetzakkies in huis? Heb je nog tips qua voeding voor kinderen in de groei?

 

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.