Wat is het RS virus bij baby’s?

Gepubliceerd op 9 september 2021 om 07:20

Je hoort het ineens weer opdoemen: het RS-virus bij baby’s. Maar wat is het RS-virus eigenlijk? Waar moet je op letten? In dit blog geef ik uitleg en schrijf ik over mijn eigen ervaring met het RS-virus.

Wat is het RS visrus bij baby's?

Wat is het RS virus?

Het RS-virus oftewel: Respiratoir Syncytiaal virus is verwant aan het griepvirus en lijkt erg op een verkoudheid en is erg besmettelijk. Vooral baby’s en jonge kinderen kunnen er veel last van hebben. Het is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij jonge kinderen. Bijna alle kinderen raken ermee besmet voordat ze twee jaar zijn. Het RS-virus veroorzaakt een infectie in de luchtwegen, waardoor je baby het benauwd krijgt. Meestal blijft het bij een onschuldige verkoudheid, maar het kan ook leiden tot een ontsteking van de kleine luchtwegen, de bronchiën. Bij erge benauwdheid kan het zijn dat je baby moet worden opgenomen in het ziekenhuis.

Oudere kinderen en volwassenen kunnen het virus ook krijgen, maar bij hen veroorzaakt het meestal niet meer dan een verkoudheid.

zieke baby in het ziekenhuis met het RS virus

Hoe herken ik het RS-virus bij mijn baby?

In het begin is het lastig om een ‘gewone’ verkoudheid te onderscheiden van het RS-virus. Als de klachten van snotterigheid, verhoging en benauwdheid erger worden is het belangrijk om te letten op de volgende signalen:

 

  • Langdurige hoestbuien. De hoestbuien kunnen zelfs zo hevig zijn dat de baby ervan moet braken.
  • Een zware, brommende of piepende ademhaling.
  • Onrustig of minder alert zijn.
  • Kortademigheid en kortdurende ademstops.
  • Een snellere ademhaling, buikademhaling of intrekkingen (de spieren tussen de ribben trekken naar binnen bij het ademen). Als je je baby zonder rompertje bekijkt zie je het middenrif helemaal intrekken en weer naar buiten gaan; dit is een teken dat je kindje benauwd is.
  • De neusgaten verwijden zich sterk bij het inademen. Dit wordt neusvleugelen genoemd.
  • Duidelijk minder drinken dan normaal of onrustig drinken, en daardoor minder plassen.

 

Neem bij de bovenstaande symptomen altijd contact met een arts op.

 

Mijn ervaring met het RS-virus bij mijn eigen baby.

En of ik contact opnam met de arts. Meerdere keren zelfs. Mijn dochtertje was 18 dagen oud, nog geen drie weken! Ze vertoonde bovenstaande symptomen en ik was als eens bij de huisarts geweest, ik werd terug gestuurd. Zolang ze niet echt benauwd was en nog redelijk wat dronk moesten we thuis gewoon ‘uitzieken’. Paracetamol was eigenlijk niet handig met zo’n kleine baby.

Lees hier meer over het RS-virus: RS-virus bij je baby: symptomen en behandeling

Alles over het RS virus bij je baby

Volgens mij was het donderdagmiddag dat ik naar huis gestuurd werd bij de huisarts met mijn benauwde meisje. Ik voelde me een ongeruste moeder maar dit was inmiddels mijn tweede kindje en ik was toch niet gek. Toen ik vrijdagochtend lichtelijk in paniek raakte omdat ze niet meer kon drinken, doordat haar neus dicht zat dus zodra ze aan de borst lag kreeg ze geen lucht meer, belde ik opnieuw de huisarts. Mijn gevoel zei me dat dit niet goed was.

 

Ik mocht gelukkig meteen heen. Opnieuw moest ik haar uitkleden en toen ze haar middenrif zo op en neer zagen gaan besloten ze me door te verwijzen naar de kinderarts. Aangekomen in het ziekenhuis bleek het inderdaad het RS-virus te zijn en moest ze aan het zuurstof, antibiotica en kreeg ze neusspray (met xylo). Ze heeft 5 dagen in het ziekenhuis moeten liggen. Achteraf gezien is het een mild RS-virus geweest voor haar, er zijn kinderen die veel langer opgenomen moeten worden. Mijn dochter heeft geen blijvende schade overgehouden, gelukkig, maar het is een rotvirus en als moeder voel je je soms machteloos omdat je je niet wilt aanstellen als je kind verkouden is. Maar ik had door dat dit meer was dan een verkoudheid. Dus mijn advies aan jou; als je twijfelt ga dan meteen naar een arts en zet door. Laat je kind zien door een arts!

 

Lees hier ook mijn blog over Het consultatiebureau waarbij je soms ook op je strepen moet gaan staan!

Monique deelt op mamaplaats haar persoonlijke verhaal over haar dochter met RS-virus waarbij het bijna kantje boord is. Op de IC met het RS-virus, zo zie je maar weer: Onderschat het RS-virus bij je baby niet!

 

Ben jij bekend met het RS-virus? Heb jij je al eens laten afwimpelen door een arts?

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Marlies
2 jaar geleden

Heb er vaker van gehoord maar nooit echt ingelezen. Nu we zelf weer een kleine spruit hebben (3 weken) wordt het toch wat om wel over te laten informeren.
Goed dat je erover schrijft, wij zijn meestal van het uitzieken...komt wel goed. Maar dit soort virussen zijn goed om serieus te nemen