Help mijn kind zit in groep 3! Hoe overleef ik groep 3?

Gepubliceerd op 20 september 2021 om 12:48

moeder en zoon

De kleuterklas is een veilige omgeving, waar kinderen vooral mogen spelen, knippen&plakken en voorgelezen worden uit Jip en Janneke.  Maar dan ineens is het zover: jouw kindje mag naar groep 3.

 

Driftbuien ten top
Dacht jij namelijk dat het drama van het afscheid nemen voorbij was nu je kind eenmaal in groep drie zit? Helaas komen ze in no-time weer terug. Huilbuien, driftbuien en onzekerheden. Kinderen in groep 3 gaan al vergelijken, hij kan al lezen en ik nog niet! De overgang van de kleuterklas naar groep 3 is groot en werkt niet altijd even goed. Het is flink wennen van de bouwhoek naar stilzitten aan een tafeltje. Het kost veel energie om op te letten en te leren schrijven en lezen, combineer dat met een nieuwe hobby of een sportclub en je hebt gegarandeerd succes bij een vette driftbui.
Gelukkig gedragen groep 3 kinderen zich op school vaak voorbeeldig en komt de echte tiran pas boven bij jou thuis. Omdat jij veilig bent, dit is een goed teken.

 

Tips om te handelen met je kersverse groep 3 kind?

  • Geef je kind de ruimte en volg de behoefte van je kind. Misschien een sportles minder? Of juist meer bewegen om alles eruit te gooien.
  • Zorg voor voldoende rust, zeker richting eind van de week.
  • Praat met je kind! Probeer eens andere vragen te stellen in plaats van hoe was het kun je bijvoorbeeld vragen: Wat was het leukste wat je vandaag gedaan hebt?

Leren lezen
In groep 3 gaan kinderen beginnen met leren lezen. Ieder kind wordt ingedeeld in een niveau. Vaak vinden ouders dit indelen in niveaus lastiger dan de kinderen zelf. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en eigen tempo.

 

HELP ik ben een schoolpleinmoeder.

schoolkinderen op de ipad

“Als je thuis wilt oefenen met lezen, weet je dan dat je dit kort moet houden? Een kwartiertje is voldoende en lees dan op een vast moment. Zo wordt het een routine.”

Kun je als ouder zijnde dan iets doen om het lezen te bevorderen? Niet echt. Als jij je kind te veel pusht om te gaan lezen zal het kind het leesplezier verliezen. Als ouder is het vaak de taak om je kind te laten relaxen. Als je iets wil doen, lees dan een boek met hem of haar op een lager niveau zodat jouw kind zelfvertrouwen krijgt.

Het belangrijkste is dat je kind blij naar school gaat, een gelukkig kind leert meer!

Wist je dat een kind in groep 3 leert lezen met klanken? Je spreekt de letters dus uit zoals ze klinken; ah, buh, puh en mm.

 

Pestkoppen!
Vanaf een jaar of 6 kunnen kinderen zich schuldig gaan maken aan pesten. Kleuters pesten nog niet echt, die plagen alleen maar. Het verschil tussen pesten en plagen? Pesten is moedwillig kwetsen of buitensluiten. Vanaf een jaar of 6 kunnen kinderen zich verplaatsen in een ander en dat is een voorwaarde van pesten. Ze pakken dus niet de bal af om een bal te hebben maar om de ander moedwillig verdrietig te laten worden. Lees hier wat je als ouder kunt doen tegen pesten.

 

Wanneer kan mijn kind naar groep 3?
De ene leerling is nog vijf wanneer hij de kleuterklas verlaat, terwijl de andere al bijna 7 is. Een vast moment om de kleuterklas te verlaten is er niet. Scholen gebruiken vaak 1 januari als leidraad. Maar is jouw kind tussen september en december jarig? Dan kan hij of minder dan 2 jaar kleuteren of bijna 3 jaar.
Wat is belangrijk om te bepalen wanneer jouw kind klaar is om naar groep 3 te gaan? Er wordt gekeken of het kind al interesse heeft in letters en of het zich al langere tijd kan concentreren. Hierin geld ook het sociale aspect een rol: Zal jouw kind zich veilig voelen in groep 3? Vaak worden deze beslissingen gemaakt in overleg met de ouders.

Uit onderzoek blijkt dat er op lange termijn geen effecten te zien zijn van extra kleuteren of niet.

schoolkinderen in de klas

Misschien vind je dit ook leuk? Het peuterwoordenboek

 

10 minutengesprekken!
Een 10 minuten gesprek klinkt belachelijk kort om te horen hoe jouw kind het op school doet. Maar toch moet het lukken. Het codewoord? FOCUS.
Bereid je voor op het 10minuten gesprek over jouw kind. Schrijf vragen op die je wilt weten. Denk van te voren na over het doel van het gesprek: wat wil jou nou precies weten over jou kind.

Do’s:
Vertel over jouw kind.
Luister goed.
Wordt klassenouder

Don’ts
Je peuter meenemen naar het gesprek.
Grote problemen aankaarten
Over jezelf praten.

 

Stichting Edukans
Wist je dat stichting Edukans zich inzet voor gelijke rechten voor kinderen in de hele wereld. Kinderen in Nederland hebben het recht om naar school te gaan en zich te ontwikkelen. Helaas is dat niet in de hele wereld zo. Van elke 5 kinderen gaat er wereldwijd 1 kind niet naar school. Via de kans van je leven  kun jij een donatie doen om dit wel mogelijk te maken. Ook kun je het te gekke tijdschrift: Groep 3, de Edukans survivalgids, aanvragen. Geschreven door Sofie van den Enk en Bracha van Doesburgh. Gaat jouw kind naar groep 3? Vraag het gratis magazine aan!

 

 

Gaat jouw kind ook naar groep 3? Heb je iets herkenbaars gelezen? Ik ben benieuwd.

 

 

Dit blog is geïnspireerd op het gratis tijdschrift van stichting Edukans. In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.

Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt

 

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.