8 tips: Huiswerk & toetsen op de basisschool

Gepubliceerd op 28 september 2021 om 06:18

Heb je een zoon of dochter op de basisschool in groep 6, 7 of 8? Dan merk je dat er steeds meer huiswerk en toetsen worden gegeven. Dat is een goede voorbereiding op de middelbare school. Straks worden het aantal toetsen en de stof per toets alleen maar meer. Als ouder wil je graag ondersteunen bij het huiswerk en leren voor toetsen. "Op een slimme en actieve manier leren is altijd een goed idee, ook op de basisschool" zegt Michelle van pUber Bijles & Coach. Ze geeft 8 tips voor het leren van toetsen en maken van huiswerk op de basisschool . Zodat jij jouw zoon of dochter goed kunt helpen.

tips voor toetsen op de basisschool

8 tips voor voor huiswerk en toetsen maken op de basisschool


1: plan vaste momenten in
Bekijk samen hoe de week er uit ziet en bepaal wanneer er tijd is voor huiswerk. Vaste momenten kiezen is altijd fijn, want dan wordt tijd besteden aan huiswerk een gewoonte. Dus bijvoorbeeld op maandag, dinsdag en donderdag binnen een half uur na thuiskomst en op zaterdagochtend.

2: samen oefenen
Bij het leren van een toets kun je als ouder goed helpen. Bijvoorbeeld door samen te oefenen of overhoren. Maak samen gebruik van actieve leermethodes, overleg welke methodes handig zijn. Ik benoem in de tips hierna verschillende actieve leermethodes. Maak er iets gezelligs van en voorkom irritatie. Laat jouw zoon of dochter de leiding nemen, het is immers zijn of haar toets.

leren op school; huiswerk maken

3. lezen is geen leren
Lezen is de meest gekozen methode om te leren, maar dat is ook de minst slimme manier. Hiermee onthoud je namelijk maar tien procent van alle stof. Daarom is het belangrijk om actief te leren. Een goed plan van aanpak per vak zorgt er voor dat jouw kind snel en actief aan de slag kan.

4: ezelsbruggetjes - actief leren
Jij hebt ze vroeger waarschijnlijk ook wel eens gebruikt: ouderwetse ezelsbruggetjes. Ze blijven hartstikke handig. 'T KOFSCHIP (of 'The FOKSCHAAP) is één van de meeste bekende ezelsbruggetjes. Ezelsbruggetjes kun je goed combineren met andere actieve leermethodes zoals flitskaartjes. Bijvoorbeeld handig bij het leren voor topo.

 

Back to school: Dit heb je nodig! 

5: Visualiseren
Visualiseren is speciaal voor beelddenkers. Niet schrijven, maar tekenen. Dat is leuk én slim, want door te tekenen onthouden beelddenkers de stof beter. Een tekeningetje of icoon helpt het brein een handje om de betekenis te onthouden. Bijvoorbeeld handig om te gebruiken bij het leren van Engels.

6: Gebruik flitskaartjes
Flitskaartjes zijn kleine papieren kaartjes van stevig papier met twee verschillend gekleurde kanten. Op de ene kant zet jouw zoon of dochter het woord, op de andere kant de vertaling. Laat hem of haar zelf schrijven en neem dit klusje niet op je, hoe verleidelijk dit misschien ook is. Juist van het schrijven van de flitskaartjes leren ze namelijk veel! Deze leermethodes is ook erg populair op de middelbare school voor talen en zaakvakken zoals geschiedenis.

bijles docent. Pubercoaching

7: rappen of zingen
Heb jij een muzikale dochter of zoon? Maak dan samen een liedje of rap. Door de tekst, het ritme en de melodie wordt het makkelijker om de stof te onthouden. En het is ook leuk om te doen. Je kunt bijvoorbeeld een populair liedje nemen of zelf iets bedenken.

8: herhalen
Om alles op te slaan in het langetermijngeheugen is herhaling belangrijk. Verdeel daarom de stof in kleine delen en herhaal gedurende meerdere weken. Een dag of 3 voor een lastige toets beginnen is géén goed idee. Begin twee tot drie weken vooraf, dan kan er bijvoorbeeld om de dag een half uurtje geleerd worden. Zo voorkom je stress in de laatste week en kan jouw zoon of dochter met een rustig gevoel de toets maken.

 

Bijles van jouw puber?

Kan jouw puber wel wat hulp gebruiken? pUber Bijles & Coach biedt persoonlijk begeleiding en digitale bijles en bijles aan huis. Ook hebben ze in de slim leren shop verschillende leerhulpmiddelen zoals flitskaartjes en een handige prikkelarme leerwekker.

Heel veel succes met leren voor de toetsen!

 

 

Ik ben Michelle, 31 lentes jonge en ik woon in Arnhem met mijn twee katten.

Ik ben pubercoach, het allerleukste beroep dat er is! En dat terwijl ouders mij vaak sterkte wensen ;)

 

Dit was een gastblog van pUber bijles & coach. Wil jij ook graag een gastblog op mijn website? Klik dan voor contact.

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.