Tips om buitenspelen leuker te maken!

Gepubliceerd op 28 september 2021 om 11:17

Tips om kinderen buiten te laten spelen

Ik hoor het mezelf eigenlijk heel vaak zeggen tegen de kinderen: Ga eens naar buiten. Vooral op regenachtige dagen hangen ze hier veel binnen en op een gegeven moment zijn ze uitgekeken op binnen spelen. Om te voorkomen dat ze dingen gaan slopen in huis, stuur ik ze geregeld naar buiten. Maar ik merk dat als je de kinderen niet iets aanbied dat ze ook snel weer binnen zijn, of ik moet mee naar buiten. Maar met nog een baby en een blog, heb ik niet altijd tijd om mee naar buiten te gaan.

 

Hoe kun je kinderen toch buiten laten spelen?

Jezelf afzijdig houden

Juist door je afzijdig te houden, geef je je kind meer kans hun empathisch vermogen te ontwikkelen. Bovendien is ‘ogenschijnlijk doelloos’ spelen gezond voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Al spelend leren kinderen immers zelf oplossingen bedenken, onderhandelen en emoties verwerken.

Perfecte uitlaadklep

Vergeleken met volwassenen lijkt het soms wel alsof kinderen energie voor 10 hebben. Dan is een middagje naar buiten met de kinderen uit de buurt natuurlijk ideaal. Zo kunnen ze hun energie kwijt door te rennen, voetballen of verstoppertje te spelen.

kinderen spelen buiten in de zandbak

Hoe zorg je ervoor dat buitenspelen leuk is?

Alleen spelen is leuk, samen spelen is nog veel leuker. Het is niet alleen gezellige maar ook goed voor de sociale ontwikkeling en het stimuleert samenwerken!
Tip 1: Zorg dat er iemand is om mee te spelen.

 

Natuurlijk leren kinderen op school, maar ook tijdens het buitenspelen! Zo draagt buitenspelen bij aan de motorische ontwikkeling van kinderen én leren ze van andere kinderen. Buitenspelen is een vorm van Risicovol spelen. Waarbij kinderen graag de grenzen opzoeken tijdens het buiten spelen. 

Wist je dat er jaarlijks een Nationale buitenspeeldag is op initiatief van Jantje Beton? Het is heel erg leuk om hier met je kind of met je buurt aan mee te doen, want samen buiten spelen is leuker dan alleen. 

 

Speeltips voor Buiten

Even geen inspiratie om je kind mee te geven, maar wil je toch niet mee naar buiten?

Wat dacht je van:

Tikkertje?
Tikkertje is de perfecte activiteit voor energieke kinderen. Het zorgt ervoor dat kinderen veel beweging krijgen (en dus ook niet koud!). De meeste kinderen vinden tikspelletjes leuk om te doen omdat het veel spannender is dan andere vormen van lichaamsbeweging, zoals rondjes rennen. Je kunt tikkertje in allerlei varianten doen, kijk maar eens op: Tikspelen

Het nadeel hiervan is: Er moeten meerdere kinderen voor aanwezig zijn, 

speelhuisje buiten met schommel

Verstoppertje?
Het leuke aan verstoppertje is dat het kinderen fascineert van alle leeftijden. Kijk maar naar jonge baby’s, die beginnen te lachen zodra je kiekeboe roept. Dat is eigenlijk ook een soort van verstoppertje. Kinderen die wat ouder zijn en zelfstandig met vriendjes kunnen spelen, gaan zich écht verstoppen binnen en buiten het huis.
Kijk hier voor  Zeven verschillende soorten verstoppertje

 

Balspelletjes
Balspelen zijn altijd leuk en uitdagend, het kan zowel alleen (balletje hooghouden) als in groepsverband, Denk aan: (flessen)voetbal, lummelen, stoeprandje, de bal de bal is voor, volleybal en bedenk nog 100 spelletjes met een bal. Balspelen stimuleren zowel de motorische ontwikkeling als de sociale ontwikkeling. Het voordeel van balspelletjes is dat het alleen kan. Het enige wat je nodig hebt is een bal, en mogelijk een muur of een korf. 


Spelen in eigen tuin

Natuurlijk kun je ook altijd lekker in je eigen tuin naar buiten! Wij hebben een speelhuisje, met een zandbak en dat is altijd een grote hit. De kinderen kunnen schommelen buiten, spelen in de zandbak of glijden van de glijbaan. Ons speelhuisje wordt vaak gebruikt als piratenboot en dan varen we naar Afrika. Zie je wel: Buitenspelen is ook goed voor het prikkelen van fantasieën. Tip 2: Zorg voor veilig en uitdagend buitenspeelgoed.
Op deze manier kan een kind ook zonder vriendjes/broertjes of zusjes buiten spelen.

Wickey buitenspeeltoestel

Wickey

Graag wil ik jullie kennis laten maken met de Speeltoestellen van Wickey. Of wat dacht je van deze te gekke Speelhuisjes. Een Wickey speelhuisje of speeltoestel voor buiten biedt kinderen veel plezier en leuke avonturen. Een speelhuisje als het hart van de tuin, waar de kinderen (met al hun vriendjes!) hun creativiteit kunnen ontwikkelen. Zelf een speelhuisje bouwen is voor de hele familie een groot plezier. Met een uitgebreide bouwhandleiding en kwalitatief hoogwaardig massief hout, dat al geïmpregneerd is, is de opbouw zeer eenvoudig. Wickey biedt een divers aanbod van speelhuisjes voor buiten en kinderhuisjes voor verschillende wensen. Zo wordt buitenspelen voor ieder kind toch werkelijkheid??!

 

 

Welk buitenspeel spel is bij jullie favoriet??

 

Dit blog is in samenwerking geschreven met Wickey Wil jij weten wat een blogger voor jouw bedrijf kan betekenen?

Kijk dan even bij Samenwerkingen of neem Contact  met mij op.

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.