
Communiceren met je baby
Stel je eens voor: je komt terug van een verre reis. Alles wat je zegt: komt ineens in het Chinees je mond uit. To be clear: Je snapt zelf alles wat er tegen je gezegd wordt, maar iedereen in jouw omgeving begrijpt geen snars meer van wat jij zegt. Vragende blikken en fronsende wenkbrauwen krijg je terug op elke klank die je uitbrengt. Vragen als: Wat zeg je? Opmerkingen als: Ik snap niet wat je bedoelt, worden naar je hoofd geslingerd. Op een gegeven moment houden mensen maar gewoon op met naar je luisteren, omdat ze je toch niet verstaan.
Hoe zou dat voelen? Misschien irritant dat mensen je niet snappen? Word je er boos van? Gefrustreerd? Verdrietig? Geef je het op een gegeven moment maar op? Of ga je dan andere manieren zoeken om elkaar wel te begrijpen, zoals het inzetten van je handen en voeten of ga je naarstig op zoek naar een pen, omdat schrijven wél lukt?
Verplaats je nu eens in je kindje. Hij begrijpt op een bepaald moment, zo rond 6 maanden, al een aanzienlijk deel van wat er tegen hem gezegd wordt. Dit noem je de passieve woordenschat. Het zelf praten, de actieve woordenschat, laat nog even op zich wachten. Het duurt nog even voordat je baby of dreumes dat lastige praten onder de knie gaat krijgen. Helaas betekent dat ook dus ook dat het nog een tijdje op zich laat wachten voordat je hem of haar goed kunt verstaan en begrijpen. Misschien brabbelt je kindje al wel wat, maar juist dat brabbelen komt op jou over als Chinees. En hoe hard je kindje zijn of haar best ook doet, de woorden komen er gewoon nog niet echt verstaanbaar uit. Hoe zou dat voelen voor je kindje denk je, vooral als hij jou wel begrijpt?

privé foto Saskia: Kind gebaart boterham
Denk je nu: niets aan te doen? Gewoon geduldig wachten tot ik hem wat beter begrijp? Zou je misschien denken, maar niets is minder waar! Je kunt je kindje wel degelijk veel eerder snappen dan dat hij zijn eerste woordjes duidelijk en verstaanbaar kan uitspreken!
Ook interessant voor jou: Het peuterwoordenboek
Babygebaren
Hoe? Door middel van babygebaren! Hoewel je kindje op hele jonge leeftijd nog niet in staat is om te praten, kan het al wel zijn of haar handjes gebruiken! En juist dat is wat het communiceren met babygebaren zo handig maakt. Je maakt gebruik van de fysieke mogelijkheden die jouw zoontje of dochtertje al wel heeft. Net zoals de mogelijkheden die je zelf zou gebruiken als praten ineens lastiger is, zoals het gebruiken van je handen of het zoeken naar de pen.
Je kijkt dus naar wat wel kan, in plaats naar wat niet kan. Want die kleintjes van ons die zijn hartstikke slim, ze snappen zoveel! Met het aanbieden van babygebaren helpen we ze om zich goed te kunnen uiten op het moment dat hun spraakontwikkeling nog niet zover is. Zo ontzettend waardevol, als je baby je uit het niets vertelt dat ze een hondje ziet op straat. En dat jij dat snapt en daarop kan reageren. Die momenten zijn echt geweldig! Ik spreek uit eigen ervaring ;-)
Wist je dat… babygebaren goed zijn voor de taalontwikkeling?

privé foto: Saskia: Kind gebaart slapen.
Hechting, responsiviteit, communicatie en interactie met de kleinsten hebben mijn grote interesse. Vanuit mijn communicatie- en onderwijskundige achtergrond, maar mijn eigen ervaring als attachment parenting-mama heeft deze interesse een grote boost gegeven. Ik ben me in de loop van de jaren steeds meer gaan verdiepen in communiceren met kleintjes, de behoeftes van baby’s en babytaal. Ik geef inmiddels allerlei online trainingen aan aanstaande ouders en professionals en ik zou nooit meer anders willen. Het is fantastisch om een steentje te mogen bijdragen aan een betere interactie en verbinding tussen ouders en hun kleintje, direct vanaf de start, zodat hun baby de beste start krijgt die hij of zij maar kan wensen.
Hoeveel slaapjes doet een baby en hoe bouw je af?
De beste start voor je baby
Ben je zelf geïnteresseerd in hoe je jouw baby de beste start kan geven? Op het gebied van taal, communicatie en interactie? Schrijf je dan vrijblijvend in voor de MiniTolk inspiratiemails en ontvang gratis het E-book: ‘De beste start voor je baby!’
Dit is een gastblog geschreven door:
Saskia, Begrijp je kleintje - Minitolk
Wil jij ook een gastblog op mijn website? Neem dan even contact met mij op
Liefs Lisanne

Reactie plaatsen
Reacties