Bezoek aan de tandarts
40% van de Nederlandse volwassenen zegt in enige mate angstig te zijn om naar de tandarts te gaan.
Erg toch dat er nog zoveel mensen zijn die angst hebben om naar de tandarts te gaan. Het schijnt dat deze angst vanuit een eerder tijdperk komt. Toen er nog de schooltandarts was, kinderen moeste op school naar de tandarts en vaak werden behandelingen zonder verdoving (en zonder ouders) uitgevoerd. Tegenwoordig gaat dit gelukkig niet meer zo.
Ongeveer 600.000 Nederlanders gaan helemaal niet naar de tandarts omdat ze daar te bang voor zijn.
Het is normaal tegenwoordig om minstens 1x per jaar naar de tandarts te gaan voor periodieke controle. Toch gaan de meeste volwassenen (en kinderen) ieder half jaar naar de tandarts. Je gaat naar een tandarts om te laten controleren of er geen vervelende ontwikkelingen hebben plaatsgevonden in de tijd dat je zelf voor je gebit gezorgd hebt. Denk hierbij aan gaatjes, ontstekingen of zelfs erger. Natuurlijk kun je ook wachten totdat je één van deze klachten ervaart. Er is dan wel een grote kans aanwezig dat het te laat is. Het probleem kan dan al in een vergevorderd stadium zijn en er zodoende meer actie vereist is. Om te voorkomen dat je te laat bent, dient men op tijd voor een controle naar een tandarts te gaan.

Vanaf welke leeftijd moeten kinderen naar de tandarts?
Veel mensen denken dat vanwege een melkgebit een tandartsbezoek niet handig is, maar als je zoekt op internet zal je lezen dat kinderen vanaf 3 jaar ieder half jaar naar de tandarts zouden moeten. Bij ons in de praktijk zeggen ze vanaf 2 jaar. Gewoon om even tandjes te tellen en kinderen te laten wennen.
Wist je dat: tot 18 jaar kinderen gewoon meeverzekerd zijn op de zorgverzekering van ouders?
Melkgebit en Tandenwisselfase
Een goede verzorging van het melkgebit is belangrijk, hier wordt de basis gelegd voor de verzorging van ‘de grote mensen tanden’. Het verzorgen van het melk gebit begint al bij het tandenpoetsen.
Tips: Wanneer tandenpoetsen een drama is geworden.
Vanaf een jaar of zes komen kinderen in een tandenwisselfase. Ik weet nog precies dat mijn oudste zijn eerste wiebeltand had. Vanaf die leeftijd is het zeker belangrijk om het gebit goed te verzorgen en de tandarts mee te laten kijken of alle tanden wel voldoende ruimte krijgen. Met het wisselen van het melkgebit komt er een nieuwe fase: Namelijk die van de geheime wereld van een tandenfee.

Het wisselen van de tanden is pas klaar rond het 14e levensjaar van een kind! Als alle tanden gewisseld en doorgekomen zijn, heeft het blijvende gebit 28 tanden en kiezen. 12 tanden en 16 kiezen. Het melkgebit bevat 20 tanden en kiezen. Tussen de 18 en 24 jaar kunnen we nog 4 verstandkiezen bijkomen.
Tips om een tandarts bezoek makkelijker te maken:
Geef als ouders het goede voorbeeld.
Klinkt natuurlijk heel cliché, maar laat je kind zien dat jij ook naar de tandarts gaat en dat jij hier geen angst voor hebt. Geef het goede voorbeeld. Ga vrolijk en ontspannen in de stoel liggen. Zo zien kinderen dat jij het ook doet (als je een behandeling nodig hebt zorg dan dat je geen kinderen mee hebt).
Begin al vroeg met een bezoek aan de tandarts
Wij namen de kinderen vanaf jongs af aan mee. Vanaf 2 jaar moeten kinderen hun tanden laten zien aan de tandarts. Ze doen dan echt niets anders dan alleen de tandjes tellen. Maar op deze manier wennen ze aan het liggen in de tandartsstoel en aan de tandarts. Ze leren eigenlijk dat dit normaal is en zullen uit zichzelf makkelijker naar de tandarts gaan.
‘Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.’
Praat met je kind over de tandarts
En dan bedoel ik in positieve zin. Bereid ze er op voor en leg uit dat een tandarts geen pijn doet. Maar gewoon de tandjes in de gaten houdt. Zet de tandarts niet neer als een spannend iets. Maak geen beloftes als: Het doet geen pijn, want stel dat de je kind wel pijn ervaart dan heb jij je belofte gebroken. Waardoor een kind ervaart dat jij moet liegen over de tandarts.
Ga samen in de stoel liggen
Vooral bij jonge kinderen kun je ervoor kiezen om zelf in de tandartsstoel te gaan liggen en je kind boven op je te laten liggen. Zo kan je kind wennen aan de stoel, de tandarts, de lampen en alles wat er bij een tandarts komt kijken. Je bent dicht bij je kind en je kunt je kind vasthouden. Uiteindelijk kun je dit afbouwen door er naast te gaan staan of te vragen of ze alleen willen liggen. Mijn oudste van zes wilde wel alleen liggen de middelste vroeg of ze bij mij mocht liggen. Beide is goed, leg er geen druk op.

Beloon je kind voor de prestaties
Een beloning voor een bezoek aan de tandarts in de vorm van een snoepje (niet tegen de tandarts zeggen) of een uurtje langer opblijven werken goed. Maar waak ervoor dat je te veel nadruk legt op de prestatie. Eigenlijk moet het gaan naar de tandarts net zo zijn als het gaan naar de kapper, het hoort erbij!
Lees hier nog: Met de kinderen naar de tandarts; Doortjes tips
Bezoek een kindertandarts
Heeft jouw kind ondank deze tips nog steeds veel angst voor een tandarts? Bezoek dan een kindertandarts. Zo’n kindertandarts investeert extra veel tijd om het kind wat beter te leren kennen en een band op te bouwen. Vaak nemen kindertandartsen zelfs de tijd om samen met het kind alle apparatuur en materialen te bekijken en aan te voelen. Via google kun je zoeken of er een kindertandarts bij jou in de buurt zit.
Lees meer over groei en ontwikkeling van kinderen: Wat is een groeispurt?
Gaan jouw kinderen naar een tandarts? Hoe ervaar jij het om met kinderen naar een tandarts te gaan?
In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.
Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt.
Liefs Lisanne

Reactie plaatsen
Reacties