Kolven op het werk: waarom het mij geen dag is gelukt

Gepubliceerd op 11 november 2021 om 06:57

Vandaag deel ik een inspirerend (gast)blog over kolven op het werk! Geschreven door Saar van Work it Mama.

Als kersverse mama komt er veel op je af en is het soms uitvogelen hoe het allemaal zit. Zo ook met kolven op het werk. Voor je het weet zit je verlofperiode erop en mag je weer aan de slag. In mijn geval vloog die tijd voorbij. Vlak voor mijn verlof ten einde liep had ik mij voorbereid op het kolven op werk. Tenminste, dat dacht ik. Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze. In mijn geval klopt dat zeker; ik heb het kolven op werk geen dag volgehouden. Wat mij geholpen zou hebben in de voorbereiding? Die inzichten deel ik met je, zodat het jou hopelijk wél gaat lukken!

 

Misschien ook interessant voor je: Zo kom jij jouw kraamtijd door! 

 

  1. Weet waar je recht op hebt

Wanneer je van plan bent om borstvoeding te blijven geven, dan is het verstandig om je in te lezen waar je recht op hebt. Zo mag je een kwart van je werktijd (doorbetaald) gebruiken om te kolven óf om live borstvoeding te geven. Dit is naast je pauzetijd. Ook worden er vanuit de wet eisen gesteld aan een goede kolfruimte. Door je hier tijdig in te verdiepen kun je toetsen in hoeverre er op jouw werk een geschikte kolfruimte is. Ik dacht bijvoorbeeld dat de spreekkamer op werk, die ik mocht gebruiken om te kolven, prima was. Er miste alleen één belangrijk onderdeel: een koelkast. En laat het nou net zo zijn dat mijn agenda het vaak niet toeliet om heen en weer te lopen naar een andere afdeling. Oh en niet onbelangrijk: de deur kon niet op slot.

moeder geeft borstvoeding. Hoe gaat dit als zij op haar werk moet kolven?
  1. Bespreek je wensen en behoeften met je leidinggevende

Nadat je je hebt ingelezen, kun je voor jezelf bedenken hoe je het kolven wilt gaan aanpakken en wat daar eventueel nog voor nodig is. Bespreek, voordat je verlofperiode erop zit, met je leidinggevende dat je van plan bent om te gaan kolven, welke tijdsblokken je hiervoor in gedachten hebt en wat er eventueel nog geregeld moet worden voordat je terugkeert. Vergeet daarnaast niet je workload te bespreken als je daadwerkelijk een kwart van je werktijd gaat gebruiken. Dit betekent namelijk  ook 25% minder tijd om te werken. Ik ging na mijn verlof een dag per twee weken minder werken en dan ook nog eens een kwart van de tijd gebruiken om borstvoeding te geven, maar er lag nog evenveel werk.

 

lees ook: Hoe kun je jouw kindje begrijpen als praten nog niet lukt?

 

  1. Kolfruimte reserveren

De vergaderruimte die ik kon gebruiken voor het kolven, had ik eigenlijk van te voren moeten reserveren. Of beter nog: laten reserveren door een collega. Want wat bleek: op de tijden dat ik wilde kolven, was de ruimte door andere collega's gereserveerd. Hallo ontplofte boobs in de eerste week! Gelukkig zit de opvang vlak bij mijn werk, toen ik echt een keer op knappen stond ben ik naar mijn zoontje toe geracet om ze te legen. Maar dat maakte die eerste week echt chaotisch voor mij. Zodra je voor jezelf heb bedacht welke tijden je wilt gaan kolven en je moet een gemeenschappelijke kolfruimte gebruiken, dan is het handig om deze dus tijdens je verlofperiode alvast door te geven aan je werk.

 

  1. Een goede kolfapparaat

Dit is ook een hele belangrijke natuurlijk. Hoewel ik een goede had (Philips Avent), denk ik achteraf dat zo'n draadloze het een stuk makkelijker voor me had gemaakt. Volgens mij waren ze in 2019 nog niet zo bekend, maar nu zie ik ze echt overal. Hoe chill is het dat je een kolfapparaat in je bh stopt en gewoon verder kan werken. En als iemand die deur per ongeluk opengooit, dat diegene niet eens merkt dat je aan het kolven bent? Je moet alleen niet vergeten dat je dat ding wel elke keer even aan de lader moet zetten. Maar je hoeft in ieder geval tijdens het kolven niet meer aan de snoeren. Oh, de accessoires zijn ook belangrijk. Opvangbekers die goed sluiten en een koeltasje zet ik voor een eventuele volgende keer op mijn lijstje.

Hoe ik toch nog een tijdje borstvoeding heb kunnen geven op werkdagen? Ik gebruikte, in overleg met mijn manager, de kolftijd om in de ochtend  en einde van de middag thuis te voeden. De voeding overdag op de opvang had ik vervangen met flesvoeding. Na elke ervaring word je wijzer, dus ik hoop met bovenstaande inzichten dat ik een eventuele volgende keer beter voorbereid ben!

 

Meer lezen over kolven op het werk? Of over andere onderwerpen met betrekking tot werk en moederschap? Neem dan ook eens een kijkje bij Work It Mama.

 

Ik hoop dat jij na het lezen van dit blog handvaten hebt gekregen over het kolven op je werk. Wat is jouw ervaring met het kolven op je werk? Heeft jouw werkgever een ruimte ingericht?

In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.

Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt.

Dit blog is een gastblog geschreven door Work it Mama. Wil jij ook een gastblog op mijn website? Neem dan contact met mij op. 

 

Liefs Lisanne 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.