Een doodnormale doordeweekse ochtend

Gepubliceerd op 3 december 2021 om 06:05

Over het ochtendritueel met kinderen, waarom levert dit het meeste stress op en hoe is het te voorkomen?

 

Opstarten van de dag

Weet je nog dat ik moest wennen om van thuis juf in pyjama terug naar de ochtendspits te gaan? Inmiddels draait de fabriek hier op volle toeren. Een geoliede machine. Een gezin met drie kinderen en twee werkende ouders vergt nou eenmaal wat planning en structuur. Oh wat doe ik het goed op structuur. Mede blogger Jessica beschreef al eens stap voor stap hoe de ochtendspits er bij haar thuis uit ziet. Zij is ook mama van drie kindjes: Een kijkje bij mamajezz thuis - Het ochtendritueel.

een moeder met kinderen op een doodnormale doordeweekse ochtend

Structuur en dagritme met drie kinderen

Een goede planning en structuur is belangrijk en soms voel ik me net een politieagent als ik weer loopt de drillen bij de kinderen. Ze moeten allemaal hun steentje bijdragen. Om 7.15 gaat hier de wekker (ja wij houden van uitslapenšŸ˜‰). De oudsten moeten zichzelf aankleden (de kleren worden klaargelegd door ons), zij smeren zelf hun broodje en ruimen hun bordje na het eten op. Wij maken de boordtrommels etc klaar maar de kinderen doen die zelf in hun schooltas. Wij helpen dan met haren kammen en schoenen aan doen. Voor de dreumes is dit natuurlijk anders, die moet uit bed gehaald worden, aangekleed worden en voor hem smeren we een broodje. Eten doet hij gelukkig zelf. De ouder die moet werken gaat tegen 8.00 weg en de anderen gaan om 8.15 op de fiets naar school, de school begint hier om 8.25.
ons ochtend ritueel duurt dus maar 1 uur en over het algemeen gaat dit best relaxt!

 

Alles gaat fout wat er fout kan gaan

Acht van de tien keer gaat dit dus goed en loopt het bij ons op rolletjes. Maar soms heb je van die dagen dat alles een beetje tegen zit. Dan begint het al bij het aankleden, dochterlief wil niet die bruine trui aan en gaat net zo lang stampij lopen trappen totdat ze iets anders aan mag. De dreumes wordt hierdoor wakker (terwijl ik zelf nog niet in de badkamer ben geweest), het brood blijkt op te zijn, de oudsten maken ruzie, er valt een bak met lego om net voordat we weg willen gaan en de dreumes besluit nog even zijn broek vol te poepen op het moment dat hij op de fiets moet. Zulke momenten leveren stress op bij jou als ouder. Maar probeer ook dingen los te laten op deze momenten. Dat betekent soms dan maar: ongekamde haren, beschuit mee in de broodtrommel, huis vol rommel en een keer 5 minuten later op school ( je wordt een ster in supersnel verschonen).  

kinderen onderweg

Morgen weer een nieuwe dag

Op zo’n moment denk ik altijd maar weer, morgen weer een nieuwe dag. Heb jij nou altijd een chaotisch en gehaast ochtend ritueel? Hierbij 5 tips voor een relaxed ochtendritueel.

Waarbij je toch weer ziet dat een goede voorbereiding het halve werk is! Dingen klaar leggen in de avond scheelt een hoop stress in de ochtend. Samenwerking met je partner in de ochtend is ook heel fijn (moet wel kunnen natuurlijk).

 

Lees ook: 17 x ‘dingen waar ouders stress van krijgen.’

 

Persoonlijke tips voor een rustig ochtend ritueel:

- Kies samen met je kind de kleding uit en leg dit een dag van te voren klaar. Dit scheelt een hoop discussie of ‘ik wil dit niet aan’ in de ochtend.
- Zorg dat spullen op de zelfde plek staan: schoenen, jassen en broodtrommels. Niets geeft meer stress dan dingen die kwijt zijn in de ochtend.
- Ga als eerste ontbijten met de kinderen. Voordat je het weet zijn ze afgeleid door de tv of door speelgoed. Laat ze eerst eten en spreek af dat als ze helemaal klaar zijn (gegeten en aangekleed) dat ze dan mogen spelen of tv mogen kijken. Zo voorkom je ongeveer 10X ‘jongens eet nou door, we moeten weg!’
- Bereid je kinderen voor op vertrek en taken. Geef aan wat je van ze verwacht (ja iedere dag weer) ‘na het eten zet je je bord op het aanrecht en trek je je schoenen aan’ en bereid je kind ook voor op vertrekt. Dus: ‘over 2 minuten moeten we op de fiets naar school’ en niet de tv uitdrukken en zeggen: ‘we gaan nu naar school’ waarschijnlijk levert dit weer een hoop strijd op.

 

Welk moment van de dag vind jij het pittigst? De ochtendspits of de avondspits? Loopt jullie ochtend programma een beetje gelijk aan die van ons?

 

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.