Internet thuis
Vandaag de dag is internet thuis niet meer weg te denken in onze samenleving. Denk maar eens na; je gebruikt internet voor het werk, voor school en voor je ontspanning. Internet thuis, we kunnen niet meer zonder. Vroeger groeiden wij op met Cd’s en een discman, tegenwoordig is het een iPad, iPhone en hebben kinderen AirPods (je weet wel van die witte dingen in je oren) overal in huis heb je internet nodig en het liefst eentje met de beste wifi versterker, zodat je ook boven en onder de overkapping nog aardig internet thuis hebt.
De wereld is veranderd en tegenwoordig kunnen we niet meer zonder internet thuis.
Thuiswerken en thuisonderwijs
Of je nu net als ik thuis moet werken of je kinderen moet voorzien van thuisonderwijs in beide gevallen is internet thuis van belang. Vergeet daarbij vooral de uren niet die we op het internet doorbrengen om te ontspannen, hoe vaak zit jezelf op je instagram? En wat dacht van het lezen van dit blog? Zit jouw kindje vaak achter een computer of een iPad? Ik merk dat het een makkelijk middel is om de kinderen ‘rustig’ te krijgen en om als het even kan een redelijke maaltijd op tafel te krijgen. Of gewoon even rustig een stofzuiger door het huis te halen zonder een hangend kind aan je been. Heel handig wat afleiding op een scherm. Maar is een beeldscherm gebruiken eigenlijk wel goed voor kinderen?

Wat betekent schermtijd? Schermtijd geeft aan hoeveel tijd je besteedt achter een beeldscherm. Tegenwoordig is dit niet alleen meer de televisie, maar ook telefoons, tablets en computers. En laten we de digiboards op school niet vergeten.
Bedenk ook dat kinderen onder schooltijd werken op Ipads.
Schermtijden bij kinderen
Weet je nog dat je ouders vroeger dreigden met het krijgen van vierkante ogen? Maar wat betekent dat eigenlijk? Wanneer je oog zich continu inspant om scherp te stellen op iets van dichtbij, ga je in de verte juist wazig zien. Als je dit te vaak en vooral te lang doet, dan raken je ogen eraan gewend om alleen van dichtbij goed te zien. Veraf zien wordt dan steeds moeilijker en op den duur kun je bijziend worden. Dat betekent dat je niet meer goed in de verte kunt kijken. Vooral bij (jonge) kinderen kan de beschadiging groot zijn, omdat de ogen nog in ontwikkeling zijn. Daarom is het goed om afspraken te maken over schermtijd.
Wil je graag tips over hoe jij met je kinderen afspraken kunt maken met betrekking tot beeldscherm tijden? Kijk dan eens hier: Beeldschermtijd: hoe lang computeren en tv-kijken?

De 20:20:2-methode tegen bijziendheid
Nu we weten dat lang naar een scherm turen slecht is voor de ogen; behalve dat de ogen moe en geïrriteerd kunnen worden, kan het tot bijziendheid leiden. Heb ik een foefje voor je over hoe je om kunt gaan met kinderen en het ‘beeldschermen’. Het is belangrijk om regelmatig een korte pauze te laten nemen tijdens het kijken naar een scherm. Voor kinderen vanaf zes jaar is de 20:20:2-methode bedacht. Het werkt zo: na 20 minuten neemt je kind even een korte pauze en kijkt hij 20 seconden in de verte om de ogen te ontspannen. Daarna kan er weer 20 minuten naar een beeldscherm worden gekeken. Om bijziendheid te voorkomen is het verder belangrijk om minstens dertig centimeter afstand tot het scherm te houden. En na die 2x 20 minuten beeldscherm? Lekker buiten spelen: tips om buitenspelen leuker te maken!
Kun jij je nog een wereld zonder internet thuis in denken? Of die tijd dat je moest inbellen op de ADSL lijn? Tegenwoordig gaat het allemaal wat sneller.
Was jij bekend met de 20:20:2 methode voor beeldschermgebruik? Ga jij het toepassen bij jouw kinderen?
Dit blog is in samenwerking geschreven met T-Mobile Thuis. Wil jij weten wat een blogger voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk dan even bij Samenwerkingen of neem Contact met mij op.
Liefs Lisanne

Reactie plaatsen
Reacties