Het eerste jaar als moeder, roze wolk of ontzettend zwaar?

Gepubliceerd op 21 december 2021 om 06:16

Waarom is het eerste jaar als moeder zo zwaar?
Tijdens je zwangerschap kijk je uit naar de komst van jouw baby. Geweldig zo’n klein popje in jouw armen. Helemaal van jou. Toch wordt het eerste jaar van kersverse moeders niet als het beste en leukste jaar ervaren. En wel om deze redenen:

 

De vermoeidheid:
De eerste maanden is er letterlijk geen verschil tussen hoe je je ’s avonds voelt en hoe je voelt als je opstaat. Doodmoe dus! Het gebrek aan slaap is echt iets waar je aan moet wennen en waar je door heen moet.

Waar ik vroeger altijd 10 uur slaap nodig had, functioneer ik echt prima op 7 uur slaap tegenwoordig. Maar als je een new born baby hebt dan ben je blij met 2 uurtjes slaap per keer, en oh, wat kun je je dan slecht voelen zeg! Pas als er iets van structuur in zit en je baby wat gaat doorslapen dan voel je je weer mens!

Hoeveel slaapjes doet een baby en hoe bouw je af?

moeder met baby

De hormonen:
Het eerste jaar met je nieuwe baby heeft nogal wat voeten in de aarde. Want je moet niet alleen wennen aan je baby maar je hebt ook de dealen met je hormonen! Je hormonen slaan tilt waardoor je borsten lekken en je om het minste begint te huilen. Sinds wanneer was ik zo’n emotioneel wrak? Je hersenen lijken wel een zeef, waardoor je echt alles vergeet! En dan hebben we het nog niet eens over het bloed, het zweet, of het urineverlies, want … oeps … die bekkenbodemspieren moeten precies toch wat getraind worden!

 

Lees hier alles over je zwangerschapshormonen.

Je hormonen het eerst jaar zijn echt killing.

 

De veranderingen:
Het eerste jaar als moeder is erg pittig omdat je steeds het idee hebt dat dingen weer veranderen. Net wanneer je denkt dat je het snapt en een ritme onder de knie hebt dan besluit jouw baby om het weer anders te doen. Baby’s veranderen ongelooflijk snel! Wat dacht je van een groeispurt  of het krijgen van tandjes, waardoor hun voedings- en slaappatroon weer helemaal verandert. Je zult dus steeds je dagelijkse routine moeten bijstellen en dat in combinatie met slaapgebrek en hormonen is het echt funest!

 

Naast dat je moet wennen aan de baby en de veranderingen die een baby doormaakt, moet je ook wennen dat jouw man niet alleen meer jouw man is maar nu ook de papa van. Je relatie verandert en ook dat heeft tijd nodig om zijn weg te vinden.

De ongevraagde adviezen:
Net wanneer je denkt dat je een manier hebt gevonden om met je vermoeidheid en je hormonen om te gaan dan komen de ongevraagde adviezen weer om de hoek kijken. Het ouderschap is al moeilijk genoeg zonder alle vooroordelen van andere moeders. Hulp en advies is altijd welkom, maar pas op wat en wanneer je zegt. Soms kan ongevraagd advies gewoon extra vermoeiend zijn en totaal niet helpen. Lees ook: Wat je beter niet tegen een kersverse moeder kunt zeggen zo vlak na de bevalling.

baby in het eerte jaar

Het eerste jaar als moeder, laat ik me nou niet richten op alleen het negatieve van het moederschap. Een kind krijgen is iets wonderbaarlijks en een geluk als het je gegund wordt. Het is zo mooi om iets herkenbaars van jou of je partner in jouw kleintje terug te zien. Maar weet wel dat het eerste jaar als moeder gepaard gaat met een lach en een traan. Ben jij opzoek naar meer herkenbare verhalen over moeders in het ouderschap? Kirsten schrijft een reeks blogs voor en door andere moeders met eerlijke verhalen en ervaringen. Super leuk om even te lezen en herkenning in te vinden: Moeder zijn volgens..

 

 

Wat vond jij het zwaarst in jouw eerste jaar als moeder?

 

In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.

Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt.

 

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.