Waarom ik na 6 jaar begin met ouderschapsverlof?

Gepubliceerd op 4 januari 2022 om 06:35

Wat is ouderschapsverlof?
Een ouder heeft recht op ouderschapsverlof voor zijn/haar kind in de leeftijd tot 8 jaar. Het kind moet op hetzelfde adres wonen als de ouder en de ouder moet duurzaam zorgen voor het kind. Dit betekent dat ouderschapsverlof ook opgenomen kan worden voor geadopteerde kinderen, stiefkinderen en pleegkinderen. Per kind heeft een ouder één keer recht op ouderschapsverlof.

 

De ouder heeft wettelijk gezien geen recht op doorbetaling van het loon tijdens het ouderschapsverlof. De werkgever mag wel het loon doorbetalen. Dit is wel per CAO verschillend, dus vraag dit na bij je werkgever.

 

Een ouder heeft recht op een hoeveelheid ouderschapsverlof die overeenkomt met 26 keer zijn wekelijkse arbeidsduur. Werkt de ouder normaal gesproken 28 uur per week, dan heeft hij/zij recht op 26 × 28 = 728 uur ouderschapsverlof. Er bestaat tegenwoordig geen standaardregel meer over de hoogte en de duur van het ouderschapsverlof. Een ouder kan het ouderschapsverlof flexibel opnemen. De werkgever mag in principe de aanvraag om ouderschapsverlof niet weigeren. Dit mag alleen als het verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. De hoeveelheid ouderschapsverlof geldt per kind. Als een ouder een tweeling heeft, heeft hij/zij recht op twee keer de maximale hoeveelheid ouderschapsverlof.

moeder en zoon. Ouderschapsverlof; meer tijd met je kinderen

Lees hier op welk verlof je naast ouderschapsverlof nog meer recht hebt zoals zwangerschapsverlof en een uitkering en zwanger wat nu? Zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, partnerverlof en ouderschapsverlof: waar heb je recht op?

 

Waarom ik juist  nu start met ouderschapsverlof?
Minder tijd voor mezelf
Ik merk dat sinds mijn baby, geen baby meer is ik minder tijd heb voor mezelf. Dit komt voornamelijk dat hij minder slaapt op een dag. Hij ligt pas om 12.30 op bed en tegen 14.00 moet ik op het schoolplein staan. Dit betekend dat ik op mijn vrije dagen nog maar 1,5uur per dag tijd voor mezelf heb.

Lees ook: Hoeveel slaapjes doet een baby en hoe bouw je af?

 

De hoeveelheid werk
Ik werk 28 uur en dat probeer ik in drie dagen te doen, maar dat lukt niet helemaal. De dagen dat ik vrij ben, moet ik dus aan het werk. Ik vind dit lastig te combineren. Ik heb maar 1,5 uur; ik wil bloggen, relaxen, het huishouden doen, daarnaast ben ik lid van de technische commissie van de volleybal en zit ik bij de ladies’circle. Hier is altijd genoeg voor te doen maar ik moet ook een dag kiezen om nog wat uurtjes te werken, ik kan hierin lastig keuzes maken en prioriteiten stellen.

tijd met je gezin. familiefoto

Kinderen die gaan sporten
Mijn oudste is bijna klaar met zwemles en oriënteert zich op sporten. Het valt mij op dat veel sporten op de woensdag of vrijdagmiddag zijn. Precies de dagen dat ik werk. Hij kan dus niet mee doen met de proeflessen omdat hij naar de BSO moet. Als ik een middag vrij ben, kan ik met hem mee naar de sporten.

 

Bloggen als hobby
Hoewel ik het bloggen als hobby doe, merk ik wel dat het veel tijd kost en ik veel in de avonduren doe. Op zich geen probleem, maar hoe stoer ik het om overdag meer te kunnen bloggen en zo mijn website nog verder uit te kunnen bereiden?

 

Besef van tijd
Deze laatste reden is misschien wel wat cliché maar zeker waar. Ik besef me steeds meer dat de tijd voorbij vliegt. Mijn kinderen zijn nu nog klein, ze hebben me nu nodig. Over 3 jaar hoef ik geen ouderschapsverlof meer op te nemen. Dan zijn ze een stuk zelfstandiger en hebben ze mij minder nodig. Werken kan altijd nog.

 

Wist je dat je ouderschapsverlof schriftelijk 2 maanden van te voren aan moet vragen?

Half Januari zal mijn ouderschapsverlof in gaan en ga ik ipv 28 uur nu 21 uur werken. Zo heb ik een middag vrij en hoef ik geen 9 uren per dag meer te werken.

Ik ben benieuwd hoe ik die vrije middag in ga vullen.

 

Heb jij ook ouderschapsverlof opgenomen? Wat heeft het jou opgeleverd?

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Angie van Liesdonk
een jaar geleden

Superfijn dat je dit zo kunt gaan doen. Ik vind 1 kind i.c.m. werken voor klanten en mijn blog bijhouden al niet te doen. Laat staan met 3 kinderen en een baan. Petje af hoor en deze extra uurtjes verdien je ook gewoon. Liefs, Angie