Reizen met kinderen in de auto. Dit zijn dé beste tips.

Gepubliceerd op 10 januari 2022 om 06:48

Onlangs maakten wij een reis richting Zuid-Duitsland voor een familiebezoek aan mijn vader en eerlijk gezegd zag ik er voorafgaand wel een beetje tegen op. Wij wonen op een boerderij met redelijk wat ruimte maar met een nieuwe lockdown én een schoolsluiting slaan mijn oudste kinderen elkaar op zo’n 300 m2 de hersens in. Laat staan in een auto van 2 bij 4m. De reis is mij 100% meegevallen en hieronder deel ik mijn tips voor een relaxte autoreis met kinderen.

 

Reizen met kinderen

Zelf ben ik niet zo’n voorstander van lange reizen met kinderen, iets houdt me tegen. Dat is de reden dat wij onze zomervakantie op de Veluwe doorbrachten. Zelfs dan ben ik blij dat we er zijn na ongeveer 1,5 uur rijden.

Lees ook: Een prettige vakantie met kinderen in Nederland.

autorit met kinderen. Dit zijn mijn tips

Maar wij waagden de gok om met drie kinderen op de achterbank af te reizen naar Zuid-Duitsland. Ongeveer 850 kilometer voor de boeg. Én een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je met de kinderen bespreekt dat ze lange tijd in de auto moeten zitten. Laat ze een knuffeltje of speelgoed uitzoeken waar ze aan gehecht zijn, die mogen ze meenemen in de auto. Makkelijk zittende kleding (niet te strak, zo min mogelijk knopen en ritsen) is handig en schoenen die snel aan en uit kunnen is een must tijdens je lange auto rit met kinderen.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: Knuffels; van cruciaal belang voor de emotionele ontwikkeling van jouw baby!

Voor een veilige autoreis met kinderen raad ik aan om dit artikel over autostoeltjes en verzekeringen even te lezen. Autorijden met kinderen, hoe hou je het safe en gezellig?

 

Tips voor lange autoritten met kinderen

- Cadeautjes mand
Deze tip heb ik vaak gekregen maar niet zelf gebruikt. Maar maak voor de lange autoreis met kinderen een cadeautjesmand en geef aan dat ze ieder uur (bij goed gedrag, een beetje dreigen mag) een cadeautje krijgen. Een klein speelgoedje waar ze zo weer een uurtje zoet mee zijn. Denk hierbij aan: een reisspelletje, een kleurboekje met potloden, een leesboekje of bijvoorbeeld fidgetspeelgoed zoals een spinner of een pop it.
Deze tip vergt wel wat voorbereiding qua shoppen en inpakken!

- Eten; elk half uur
Belangrijk tijdens een lange autorit met kinderen is dat er voldoende voedsel is. Ik probeer ongeveer ieder half uur tot 3 kwartier mijn kinderen iets toe te stoppen. Zodat ze geen honger krijgen tijdens de reis (hongerige kinderen = gegarandeerd huilen). Zeker wanneer je merkt dat ze vervelend gaan worden of ruzie gaan maken dan is het tijd om iets te eten. Tips om tijdens het reizen aan te bieden: Fruitzakjes, yoghurtzakjes, Liga, Banaan of fruit wat je vooraf in een bakje hebt gesneden, krentenbollen of andere bolletjes. Natuurlijk werkt een zakje chips of een snoepje ook heel goed 😉Qua drinken doe ik altijd een flesje water of ranja, die kun je afsluiten na een paar slokjes. Een pakje drinken is vaak meteen veel en dat zorgt ervoor dat kinderen moeten plassen! Niet handig tijdens een lange autoreis!

kind veilig uin de auto. Vakantie met de auto.

- TV schermen
Wij hadden voor onze oversteek naar Zuid-Duitsland tv schermpjes gekocht voor in de auto. Dit kan ik iedere ouder die met kinderen in de auto gaat reizen aanraden om te doen. We kochten een nieuwe dvd van Pieter Konijn (die staat niet meer op Netflix, dus rete interessant) en hoppa, de kinderen zijn zo een paar uur zoet met tv kijken. Je kunt ervoor kiezen om de kinderen een koptelefoon op te zetten zodat jij als ouder niet steeds hoeft te luisteren naar de starttune van die irritante kinderseries.

 

Schermtijden bij kinderen, dit is wat je ervan moet weten!

- Spelletjes
Omdat je niet wilt dat je kinderen 8uur lang naar een beeldscherm kijken kun je ook spelletjes doen onderweg met je (schoolgaande) kinderen. Denk hierbij aan: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en noem dan een kleur.

Je kunt ook rekensommetjes maken voor elkaar of de kinderen laten zoeken naar bepaalde voorwerpen, denk aan: een tunnel, een brug, een berg, een vrachtwagen, een toren etc.

Zoek je nog meer inspiratie voor spelletjes voor onderweg? Kijk dan even hier: spelletjes voor onderweg.

- Kussens en kleedjes
Zorg voor kleedjes en kussentjes in de auto. Wij hadden voor elk kindje in de auto een kleedje, zodat ze ieder een eigen kleedje hadden. Ideaal voor als ze willen gaan slapen, zo zitten ze niet in de tocht en blijven ze lekker warm. Een kussentje om tegen aan te liggen en gegarandeerd dat de kinderen even in slaap vallen. Papa en mama ook rust.

 

- Zorg voor frisse lucht en beweging
Soms moet je er even uit met kinderen. Zelf gaan wij elke 3 uur even pauzeren. Sowieso hebben we dan een korte plaspauze maar ook even rekken en strekken en frisse lucht. De kinderen even lekker rennen en springen. Voor de chauffeur is een frisse neus ook belangrijk.

 

Met deze tips kom jij jouw lange autoreis met kinderen wel door! Probeer maar. 

 

Heb jij met kinderen wel eens een lange autoreis gemaakt? Wat is jouw ervaring hiermee? Heb je nog tips voor mijn lezers? Deel ze gerust!

 

In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.

Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt.

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.