Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een (nieuwe) fiets voor mijn kind?

Gepubliceerd op 13 januari 2022 om 06:08

Onlangs hebben wij voor onze oudste kinderen nieuwe fietsen moeten kopen. Kinderen groeien nou eenmaal snel en dan zijn ze toe aan een grotere maat kinderfiets. Hoe bepaal je nou de juiste maat fiets voor je kind en waar moet je nog meer op letten bij het aanschaffen van een fiets?

kinderfiets. Kind fietst met helm.

Van Loopauto naar kinderfiets
Vanaf een aantal maanden kan je kindje op een loopauto rondcrossen door het huis. Dit zijn de eerste tekenen van het fietsen. Balans houden is hierin belangrijk. Vanaf ongeveer 1 jaar kan je kindje op een driewieler. Vaak zijn er driewielers met een duwstang, zodat jij jouw kindje kunt ondersteunen en kunt afremmen. Als je kindje sterk genoeg is, meestal rond een jaar of twee kan het op een loopfiets. Een loopfiets staat daarom ook op mijn lijstje van ideale cadeaus voor de eerste verjaardag. Op een loopfiets leert jouw kindje zijn evenwicht te behouden en te sturen. Vanaf ongeveer 3 a 3,5 jaar kan jouw kindje naar een ‘echte’ fiets. Meestal is dit een 12 inch fiets met zijwieltjes. Door de zijwieltjes leren kinderen veilig trappen op de fiets.

 

Vanaf welke leeftijd kan een kind fietsen?
Wacht tot je kind er klaar voor is, fysiek, maar ook geestelijk. Sommige peuters willen ‒ en kunnen! ‒ al fietsen als ze nog geen drie jaar oud zijn. Maar ze zijn dan nog niet klaar voor het verkeer. Fietsen is al ingewikkeld genoeg: evenwicht bewaren, sturen, pedalen rondtrappen. En dan ook nog alle bewegingen in het verkeer goed inschatten... Dat is te veel gevraagd voor het kinderbrein. Tot vier jaar zijn kinderen sowieso slecht in gevaar herkennen. Wacht daarom met fietsen in het verkeer tot je kind een jaar of vier is. Tot die tijd kan het mooi oefenen in de tuin, op het schoolplein of in een andere veilige omgeving.

Welke maat kinderfiets moet ik hebben?
Kinderfietsen zijn er in veel verschillende maten, te denken aan: 16,18,20,22,24 of 26 inch. De keuze van de juiste kinderfiets is afhankelijk van verschillende factoren. Bij de aanschaf van een kinderfiets moet je letten op de juiste maat van de fiets. Bij het kiezen van de juiste maat fiets kun je kijken naar de leeftijd van je kindje, maar het ene kind van bijvoorbeeld 5 jaar is groter dan het ander. Om die reden is het belangrijk om naar de lichaamslengte en kledingmaat van je kindje te kijken. De lichaamslengte en kledingmaat geven een duidelijkere indicatie van welke fiets voor jouw kindje geschikt. Hier heb je een tabeloverzicht van maten voor je fiets.

Kinderen op de fiets. Vanaf welke leeftijd?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een nieuwe kinderfiets?
Bij het aanschaffen van een nieuwe fiets moet je erop letten dat het op- en afstappen geen moeite mag kosten. Bovendien moet je kindje, wanneer het op de fiets zit, met zijn voet bij de grond kunnen. En tijdens het trappen mogen de benen niet volledig gestrekt zijn. De knieën mogen het stuur niet aanraken. Dit betekent dat het zadel niet te hoog of te laag mag zijn. Vervolgens is het belangrijk om het stuur op de juiste hoogte te plaatsen. Bij het bepalen van de juiste stuurhoogte kun je ervan uitgaan dat het stuur minimaal vier centimeter hoger moet zijn dan het zadel.
Daarnaast kun je ook rekening houden met het gewicht van de fiets. Kinderfietsen worden al snel als zwaar beschouwd, en in verhouding is dat ook zo. Let op dat je kindje wel zijn eigen fiets kan dragen/tegenhouden.

 

Wist je dat je kunt beginnen met zwemles als je kind goed kan fietsen?

 

Nieuw of tweedehands hands?
Voor het aanschaffen van een (nieuwe) kinderfiets hoef je niet altijd een nieuwe te kopen. Juist omdat kinderen zo snel groeien moeten ze al snel een grotere maat fiets hebben. Het kan zijn dat er via marktplaats bijvoorbeeld tweedehands fietsen aangeboden worden die er nog uit zien als nieuw. Zo kochten wij voor onze dochter een tweedehands fiets met maar 1 krasje op het zadel. Het meisje waarvan de fiets was, had er maar een half jaar op kunnen fietsen. Kijk dus even met regelmaat naar een tweedehands hands fiets bij jou in de buurt, scheelt een hoop geld. Wil je meer weten over het aanschaffen van een nieuwe of tweedehands fiets?

 

Moet mijn kind een helm dragen?
Uit onderzoek blijkt dat een fietshelm de kans op hoofdletsel met maar liefst 60 procent verkleint. Bovendien blijkt na onderzoek van dodelijke ongevallen dat meer dan een derde (37 procent) van de overleden fietsers het ongeval hadden kunnen overleven bij het dragen van een helm. Oudersenzo.nl
Het is in Nederland niet verplicht om een fietshelm te dragen. Toch zie je regelmatig kleine kinderen met een helm op fietsen. Waarom zou je wel of juist niet een fietshelm voor je kind kopen? Je leest hier: alles over het aanschaffen van een fiets helm, waarom wel of niet?

Als je een fietshelm voor je kleintje wilt kopen: zorg dan voor een goed passende en ook leuke helm die ze graag op hebben. Zorg dat de riempjes goed afgesteld zijn: niet knellend, maar ze mogen ook niet bungelen. Een vingerdikte tussen riempje en kaak is goed. De helm moet horizontaal bovenop het hoofd staan, dus over het voorhoofd en niet als een pet achterop het hoofd.


Voor meer informatie over kinderen veilig in het verkeer. Lees dat dit artikel over vanaf welke leeftijd je wat kunt verwachten over jouw kind in het verkeer.

 

Hoe oud was jouw kindje toen het kon fietsen?

 

 

In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.

Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt.

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.