Hoe vaak moet een baby in bad?

Gepubliceerd op 22 januari 2022 om 06:34

Vroeger gingen kinderen en baby’s veel minder vaak in bad dan tegenwoordig. Er zijn zelfs volwassenen die 2x per dag gaan douchen. Hoe vaak moet een baby eigenlijk is bad? En waar moet je op letten tijdens het badderen van jouw baby.

Gezin doet baby voor het eerst in bad. Hoevaak moet een baby in bad?

Belang van badderen
Je zou denken dat het belang van badderen is: een schone huid krijgen. Toch moet je met baby’s oppassen hoevaak en hoelang jij ze in bad doet. Een huid van een baby is nog niet zo dik als die van een ouder kind of een volwassene. Hierdoor is een babyhuidje gevoeliger voor uitdroging dan bij oudere kinderen. Baby’s worden natuurlijk niet zo vies, behalve bij de luier of als je een kindje hebt dat veel spuugt. Zorg ervoor dat de billen en de plooien van een baby schoon blijven, dit kan met billendoekjes of met een bakje lauw water en een hydrofiele doek/washand.

Als je een kind hebt wat niet goed kan of wil (in)slapen, kan een badje uitkomst bieden. Voor baby’s is badderen vaak intensief en ontspannend. Het warme water kan een rozige gloed bij baby’s geven waardoor zij makkelijker weg slapen. Het is dan aannemelijk dat je een baby dan wat vaker in bad doet. 

 

Hoe vaak gaat een baby in bad:
Over het algemeen is het voldoende wanneer je een baby 1 a 2x per week in bad doet. Dagelijks moet je natuurlijk wel de gebieden rondom de luier en het nekje/mondje schoonhouden. Als kinderen ouder worden en bijvoorbeeld buitenspelen is een bad of een douche natuurlijk vaker nodig.

moeder doet baby in bad

Uitkijken voor:
Als jij je baby of kind in bad doet moet je dus uitkijken voor uitdroging van de huid. Ook moet je letten op allergieën of reacties op bepaalde badschuim/badzeep. Gebruik bij voorkeur badolie speciaal voor baby’s.
Let op dat het watertemperatuur niet te heet is voor je kind. Voel altijd zelf met je hand. Laat je kind nooit alleen in bad, ook niet met een klein laagje water. Je kindje kan makkelijk uitglijden, in paniek raken en op deze manier verdrinken. Je hebt speciale bad stoeltjes waar je kind vanaf een aantal maanden zelf in kan zitten (vanaf ongeveer 7 maanden):

Je kunt er ook voor kiezen om met je baby of kind te gaan douchen. Zo heb je zelf het kind op de arm. Je kunt hier een speciale douchehandschoen voor gebruiken zodat je wat meer grip hebt op je kind met het gladde water:

Welke producten heb je nodig als je je baby in bad doet?
Om een baby in bad te doen heb je enige tijd aan voorbereiding nodig, vooral als je alleen thuis bent. Omdat je een baby vast moet houden in bad, kun je er niet bij weg lopen. Zorg dat het badje in een ruimte staat waar je de baby ook kunt aan/uitkleden. Een ruimte waar bijvoorbeeld een inklapbare wandcommode staat.

 

Daarnaast is het belangrijk, omdat je niet wilt dat jouw baby het koud krijgt, om hem meteen na het badderen in te wikkelen in een wikkeldoek, bijvoorbeeld in deze mooie van Lumina For Kids. Zo zorg je er voor dat jouw baby lekker zacht en warm ligt na het badderen. Een wikkeldoek is sowieso erg handig, het houdt ook de baby warm in bijvoorbeeld de box of Maxi-Cosi.

 

Omdat een babyhuidje nog zachter is dan die van een volwassene of ouder kind moet je het niet afdrogen met handdoeken zoals je gewend bent. Een baby droog je af met een hydrofiel doek of een swaddle. Bij Lumina for Kids verkopen ze swaddle doeken in allerlei kleuren en met allerlei motieven. Zo wordt jouw kindje in bad doen een feestje.

 

Wist je dat je een swaddle ook kunt gebruiken om je baby in te bakeren? Dit kan helpen bij het beter (in)slapen van je baby. Het inbakeren van je baby heeft zo z’n voor- en nadelen. Voordat je begint met inbakeren in bijvoorbeeld een swaddle lees dat dit blog: Veilig je baby inbakeren: hoe doe je dat?

 

Lees hier: Dit zijn de meest totaal nutteloze babyuitzet artikelen.

 

Lumina for Kids
Lumina for kids is een webshop gespecialiseerd in baby essentials en helpt elke moeder (to be) in haar zoektocht naar de mooiste artikelen voor de babyuitzet. Bij Lumina for Kids vind je unieke artikelen waarbij duurzaamheid, kwaliteit en milieuvriendelijkheid van materialen voorop staat.  

 

Hoe vaak gaat jouw kindje in bad of onder de douche?

 

 

In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.

Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt.

Dit blog is in samenwerking geschreven met Lumina for kids  Wil jij weten wat een blogger voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk dan even bij Samenwerkingen of neem Contact  met mij op.

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.