Educate your sons! Maar hoe geef je seksuele voorlichting aan je kind? En vanaf welke leeftijd?

Gepubliceerd op 21 februari 2022 om 06:03

Nu de media er vol mee staat kom ik niet onder het onderwerp uit. Seksuele voorlichting aan je kind. Vanaf welke leeftijd begin je ermee, hoe moet je dit als ouder doen en wat zijn andere dingen die belangrijk zijn? Ik neem je in dit blog mee in de wereld van de vagina’s en de piemels. Zit je er klaar voor?

Voor moeders die niet bij alle piemel en plas vragen willen zeggen; ga maar naar je vader: Piemelles: alles over de piemel van je kind

educate your sons. Seksuele voorlichting bij kinderen

Seksuele ontwikkeling bij kinderen
Bij kinderen begint de ‘interesse’ in het ander geslacht eigenlijk al heel vroeg. Gewoon door bij een broertje of zusje in bad te zitten. Bespreek met je kind dat er een verschil is tussen jongens en meisjes en benoem deze verschillen ook. Tip: benoem de dingen zoals ze zijn. Geen gekke namen of koosnaampjes. Bespreek met je partner wat jij prettig vindt hoe je kinderen hun geslachtsdelen noemen.

Als je over seks begint te praten als je kind jong is, is seksualiteit nog geen taboe. Natuurlijk bouw je de informatie langzaam op, maar vroeg beginnen is zeker goed. Het is dan nog een heel normaal onderwerp en er wordt veel minder lacherig over gedaan dan op latere leeftijd. Uit onderzoek blijkt bovendien dat kinderen die vroeg seksuele voorlichting kregen, gemiddeld later beginnen met seks, vaker voorbehoedsmiddelen gebruiken, minder te maken krijgen met dwang én weerbaarder zijn.

Waar komen baby’s vandaan?
Vanaf ongeveer een jaar of vier zul je als ouder de vraag krijgen over waar baby’s vandaan komen. Misschien was dit omdat bij ons in het gezin een broertje kwam. We bereidden de kinderen voor op een baby. Maar waar komen baby’s eigenlijk vandaan mama? Tijd voor een les seksuele voorlichting bij mijn kleuters. Tip: Geef eerlijk antwoord, aangepast op het niveau van je kind. Voor mijn kleuters was het voldoende om uit te leggen dat papa en mama elkaar heel lief vinden en graag nog een baby wilden. De baby groeit in mama haar buik en als de baby groot genoeg is, dan poept mama hem uit. Dit was voor mijn 4 en 5 jarigen voldoende.

anticonceptie. sekuele voorlichting op scholen

Een vriendin van mij heeft haar zoon uitgelegd hoe een baby gemaakt werd door middel van een keukenrol en een melkfles. Pas het advies aan, aan het niveau van je kind. Vertel niet meer dan nodig is, als het voor je kind een voldoende antwoord is dan is het genoeg. Je kind komt wel opnieuw bij jou met nieuwe vragen.

 

Stel seksuele voorlichting niet uit!

 

Puberteit en lichamelijke veranderingen
Vanaf een jaar of 10 kun je met je kind praten over de puberteit en de lichamelijke veranderingen die horen bij de puberteit. Bij een meisje kun je beginnen met praten over menstrueren. Tip: Bespreek zulke dingen tijdens een bezigheid of een autorit, op deze manier maak je het niet zo belanden en zo kan jouw ‘tiener’ hier mogelijk makkelijker over praten.

 

Seksuele voorlichting op school
Vanaf 11 jaar kun je met je kinderen praten over ‘veilig’ vrijen. Vertel hoe belangrijk veilig vrijen is en welke vormen van anticonceptie er zijn. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die goed zijn voorgelicht over seks en anticonceptie niet eerder aan seks beginnen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je je kind zo op ideeën brengt waar hij of zij niet aan toe is. Bovendien leert je kind zo om ook in relaties open te praten over anticonceptie en veilig vrijen.

Ook op school is het verplicht om seksuele voorlichting te geven aan kinderen, dit begint al op  de basisschool maar gaat zeker door op het voorgezet onderwijs.

 

Misschien vind je dit ook interessant: Help mijn kind wordt gepest!

 

Seksueel weerbaar met behulp van de onderbroekenregel:
De onderbroekregel helpt je als ouder om aan je kind uit te leggen waar anderen hem niet mogen aanraken, hoe hij moet reageren als dat toch gebeurt en waar hij hulp kan zoeken. Het helpt kinderen onderscheid te maken tussen fijne en foute aanrakingen, goede en slechte geheimpjes en, bovenal, dat hun lichaam van henzelf is.

Ben jij al begonnen met seksuele voorlichting bij je kind?

 

In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.

Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt.

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.