Help mijn kind luistert niet! 5 tips om je kind beter te laten luisteren

Gepubliceerd op 24 februari 2022 om 06:04

Ik praat toch niet tegen de stoelpoten. Iets wat ik mijn ouders nog zo vaak hoor zeggen en wat ik tegenwoordig zelf ook gebruik. Waarom luistert mijn kind niet naar mij? Praat ik soms Russisch? In dit blog deel ik 5 tips met je die je kunt gebruiken als je kind niet luistert.

kind luistert niet

Wat werkt sowieso niet:
Schreeuwen! Makkelijker geschreven dan gedaan, ik weet het. De verleiding is groot om te gaan schreeuwen tegen je kind omdat je denkt dat je kind niet luistert. Maar schreeuwen werkt alleen maar averechts. Je kind gaat denken: Zoek het lekker zelf uit, het wordt misschien ook boos of sommige kinderen kruipen weg in een hoekje omdat jij gaat schreeuwen. Allemaal voorbeelden wat je juist niet wilt bereiken. Probeer daarom niet te schreeuwen tegen je kind wanneer jij denkt dat je kind niet luistert.

 

Tips om je kind beter te leren luisteren

1. Hoort je kind je wel?
Soms roep ik dingen vanuit de keuken of slaapkamer naar mijn kind en verwacht ik dat ze doen wat ik vraag. Om tenslotte 3 minuten later boos uit de keuken te stormen en te schreeuwen dat ik het zat ben dat ze niet naar mij luisteren. Mam, we hebben je helemaal niet gehoord. Tip 1: Zorg ervoor dat je zeker weet dat je kind jou hoort. Dus maak contact met jouw kind. Kijk je kind aan, roep desnoods zijn of haar naam en wanneer je echt contact hebt dan kun jij jouw vraag stellen.

 

  1. Gebruik korte zinnen en geef duidelijke opdrachten
    Zoals ik in mijn blog over de Opvoedpolitie al schreef is het geven van korte en duidelijke opdrachten. Vooral bij jongetjes werkt het brein anders dan bij meisjes. Te grote opdrachten worden niet onthouden of je kind wordt afgeleid waardoor hij de opdracht niet kan uitvoeren. Jij denkt dat je kind weer eens niet luistert terwijl je kind hier echt niets aan kan doen. Tip 2 is dus: Breng duidelijke en korte boodschappen stap voor stap. Dus niet: Schoenen aan, schooltas vullen, tandenpoetsen en jas aan doen. Waarschijnlijk is je kind na 2 stappen alweer vergeten wat hij moest doen. Maar geef de boodschap: Ga je tanden maar poetsen en kom dan bij mij terug. Je kunt dan de opdracht geven tot jas en schoenen aan doen. Maar niet allemaal tegelijk.
5 tips om je kind beter te laten luisteren
  1. Geef aan wat je verwacht van je kind
    Ik betrap mezelf er altijd op dat ik heel duidelijk aangeef wat ik niet wil! Niet op de bank springen, niet elkaar slaan, niet door het huis rennen, maar hierbij geef ik nooit aan wat ik wel van de kinderen verwacht. Als je ze een alternatief aanbied dan kunnen ze er voor kiezen om hun gedrag om te buigen en om dus naar jou te luisteren. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Niet door het huis rennen, maar kun je een muisje nadoen die op de teentjes door het huis loopt? Je geeft je kind een alternatief en daardoor hoeft het niet zelf na te denken. Het kind luistert op deze manier beter naar jou.

 

4. Laat je kind zelf ook inspraak hebben op de regels
Wij zijn geneigd om alles voor onze kinderen te bepalen en worden dan boos als ze niet meteen naar je luisteren. Betrap jij jezelf ook wel eens op: Niet doen, doe nu dit, dat mag niet, ga even weg etc. Ik schreef voor ouders.nl als een over positief opvoeden en dit is wat positief opvoeden mij brengt.

Waarin blijkt dat het belangrijk is om je kind inspraak te geven. Geen strijd over nu moet je naar boven en waarom luistert mijn kind niet? Maar we gaan naar boven, wil je zelf lopen of moet ik je tillen? Het feit dat het kind naar boven moet staat niet ter discussie maar je kind heeft wel inspraak in de manier waarop. Zelf gebruik ik ook vaak: We gaan naar bed, wil je zelf een boekje lezen of zal ik voorlezen? Voordeel als je kind in groep 3 zit!

Door je kind inspraak te geven op de regels werkt het sneller mee en hierdoor zal je kind beter luisteren naar jou.

 

  1. Leg kinderen uit waarom iets niet mag
    Zeker bij kinderen met een sterke eigen wil of vermoedens van hoogbegaafdheid is het belangrijk om het waarom uit te leggen achter jouw nee. Kinderen zullen op deze manier begrijpen waarom iets niet mag en daardoor dus beter luisteren. Simpelweg ‘nee’ antwoorden is niet voldoende, zeker niet wanneer jouw kind een pittig karakter heeft, een sterke eigen wil of wanneer jouw kindje hoogbegaafd is of kenmerken hiervan heeft. Wil je dat jouw kind naar jou luistert? Leg dan uit waarom iets wel of niet mag.

 

Hopelijk kun je iets met deze tips wanneer jouw kindje niet altijd luistert. Bedenk ook dat het een kind is en dat kinderen grenzen opzoeken. Waardeer en geef een compliment op de momenten dat je kind wel luistert ook extra. Kinderen zijn gevoelig voor complimenten en groeien hierdoor. Dit is ook onderdeel van positief opvoeden. Dus leg niet de nadruk op al die (186x) keren dat je kind niet luistert, maar geef een compliment als je kind wel luistert en doet wat je van hem vraagt.

 

Lees hier ook Van kritiek naar complimenten: dit is het effect op je relatie!

 

Welke tip ga jij uitproberen in de praktijk?

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.