Hoe kies je de juiste kinderopvang voor je baby?

Gepubliceerd op 1 maart 2022 om 06:43

Je bent net moeder en niemand krijgt jouw kleine baby in zijn of haar armen. Het is van jou! Maar dan breekt de tijd aan dat je weer mag gaan werken, eigenlijk best wel prettig. Even niet meer in de voedingen, luiers verschonen en geen melkvlekken in je shirt. Dit is waarom ik een leukere moeder ben omdat ik werk. Maar waar gaat je baby naar toe? Wat is eigenlijk het verschil tussen de kinderopvang en een gastouder? Hoe kies je de juiste oppas voor je kind?
Zou een au pair uitkomst bieden in jullie gezin?

hoe kies je de beste kinderopvang voor je kind?

De gastouder:

Een gastouder is iemand die op professionele wijze en tegen betaling de opvang van jouw kinderen verzorgt. Deze opvang kan in je eigen woning, of bij de gastouder thuis plaats vinden. Gastouderopvang is kleinschalig en vaak erg flexibel. Voor kinderen voelt het daardoor veilig en vertrouwd, net zoals thuis. Een gastouder kan veel aandacht schenken aan de gastkinderen en kent de kinderen door en door. Bij een gastouder zitten maximaal 6 kindjes. Een gastouder past vaak in zijn of haar eigen huis op, waarbij de kinderen meedraaien in het huiselijke gezinsleven.

 

Voordelen gastouder:

 • Je kunt vaak per uur betalen, je betaald alleen de uren die je afneemt.
 • Het is een huiselijke sfeer en veel direct contact.
 • Sommige gastouders werken ook in de avonduren of weekenden.

 

Nadelen gastouder:

 • De meeste gastouders werken met kinderen tot 4 jaar, dus wanneer ze naar de basisschool gaan zouden ze naar de opvang of BSO moeten.
 • Het kan soms te huiselijk zijn, waardoor de voorbereiding op de basisschool
 • Een kind heeft minder vriendjes om mee te spelen bij een gastouder, omdat er maar weinig kindjes zijn. Zeker als het leeftijdsverschil groot is.
 • Een gastouder werkt vaak alleen, hierdoor is er geen toezicht en (sociale) controle, maar ook geen vervanging als de gastouder ziek wordt.

De kinderopvang:

Kinderopvang is een overkoepelende term die wordt gebruikt voor alle opvangmogelijkheden voor kinderen, zoals peuterspeelzalen, dagopvang en Buitenschoolse opvang. Kinderen gaan naar een opvang op momenten dat beide ouders weer moeten werken. Een formele kinderopvang vangt kinderen op in een huiselijke sfeer. Tijdens de opvanguren kunnen kinderen activiteiten ondernemen en met elkaar spelen. De activiteiten en spellen staan vaak in het teken van de ontwikkeling van het kind.
Kinderen die naar een formele opvang gaan, worden altijd begeleid door een of meerdere medewerkers met een passend diploma. Vaak worden de opvangkinderen ingedeeld in leeftijdsgroepen. Kinderen van dezelfde leeftijd worden bij elkaar in de groep geplaatst, waardoor ze altijd met leeftijdsgenootjes in een groep zitten. Kinderen schelen op deze manier vaak maximaal twee jaar met elkaar. Dat heeft als voordeel dat er meer leeftijdsgerichte activiteiten kunnen worden aangeboden en dat er minder kans is dat grotere kinderen mentaal en fysiek overwicht hebben over jongere kinderen. Daarnaast biedt het de medewerkers de kans om zich te specialiseren in een leeftijdsgroep.

wat is het verschil tussen een gastouder en kinderopvang?

Voordelen kinderopvang:

 • Meer aandacht voor de schoolse vaardigheden en de sociaal emotionele ontwikkeling
 • Observatie van je kind en overdracht naar de basisschool. Ook kan je kind na zijn 4de verjaardag naar de buitenschoolse opvang (bso).
 • Alles is inbegrepen, zoals: Voeding, luiers en verzorgingsproducten voor je baby.

Nadelen kinderopvang:

 • Je betaald per dagdeel, dus vaak betaal je voor 10 uur (2 dagdelen). Kinderopvang is niet flexibel in het afnemen en betalen van uren.
 • Groepen zijn vaak groot met meerdere leidsters. Je kind kan hierdoor minder aandacht krijgen en sommige kinderen sneeuwen hierdoor onder.

Thuisblijfmoeder of oppas 

Naast een gastouder of de kinderopvang kun je er ook voor kiezen om thuisblijfmoeder te worden. Zo stop jezelf (tijdelijk) met werken om voor de kinderen te zorgen. Dit kun je mogelijk realiseren door ouderschapsverlof op te nemen. Lees hier waarom ik na 6 jaar nog begon met ouderschapsverlof. Ook je partner heeft recht op ouderschapsverlof. Misschien kun je beide minder gaan werken om zo beide 1 of 2 dagen voor de kinderen te zorgen?

Je kunt ook opa’s of oma’s vragen op te passen. Dit wordt informele oppas genoemd. Erg flexibel, maar zegt natuurlijk niets over de kwaliteit. Je kunt voor informele oppas ook geen kinderopvangtoeslag aanvragen.

Professionele oppas:

Daarnaast kun je natuurlijk ook voor professionele oppas kiezen. Een professionele oppas kun je vinden op bijvoorbeeld het internet. Kijk maar eens bij: Oppas in Hilversum

In Nederland zijn zij de grootste opvangservice en sinds een jaar zijn ze ook internationaal actief. Ze hebben ruim 30.000 lieve, betrouwbare kindervrienden in hun bestand en zorgen elke dag weer voor de perfecte match tussen gezinnen en hun nieuwe favoriete persoon in huis! p.s ze koppelen niet alleen oppassers aan gezinnen in Hilversum.

Au pair in huis

Je kunt er ook voor kiezen om een au pair in huis te nemen. Een au pair woont voor een bedrag per maand bij jou in huis en past op jouw kinderen. In overleg doet een au pair ook huishoudelijke taken. Au pairs worden gescreend en moeten aan allerlei vaardigheden voldoen. Een au pair in huis biedt echt rust in gezinnen en aan mama's. Kijk hier: au pair vinden voor meer informatie.

 

Doen wat voor jou en je kindje goed voelt.

De keus waar jouw baby naar toe gaat als jij weer moet werken ligt natuurlijk helemaal bij jezelf. Je moet doen wat goed voelt, je kunt zowel bij een gastouder kennismaken als een rondleiding aanvragen bij de kinderopvang. Je kunt ook altijd nog wisselen, wij zijn ooit begonnen bij een gastouder en inmiddels zitten wij bij de kinderopvang. Je besluit staat dus niet vast. Neem tijdens je zwangerschapsverlof de tijd om een keuze te maken over de juiste opvang die bij jou past.

 

Voor welke vorm van kinderopvang heb jij gekozen?

 

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.