Wiegendood een term die je vaak hoort, maar wat wordt hier nou eigenlijk mee bedoeld? In dit blog geef ik uitleg over de term wiegendood en vooral belangrijk: Hoe kun je wiegendood bij je baby voorkomen? Lees je mee?

Wat is wiegendood?
Eigenlijk is wiegendood een verzamelnaam voor al het onverklaarbare. Een baby die dood in de wieg gevonden wordt waarbij na autopsie geen duidelijke doodsoorzaak te vinden is. Er wordt gesproken over wiegendood wanneer een baby, die tussen de drie weken en één jaar oud is, overlijdt aan een onverklaarbare oorzaak. Gelukkig komt wiegendood tegenwoordig steeds minder voor. Waren er in de jaren 80 nog zo’n 200 baby’s die overleden aan wiegendood zijn dat tegenwoordig nog ongeveer 12 baby’s per jaar. Dit komt omdat ouders steeds vaker voorgelicht worden over wiegendood en omdat er via het internet steeds meer informatie te vinden is over het voorkomen van wiegendood.
Hoe voorkom je wiegendood?
Wiegendood is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen. Wel kun je het risico op wiegendood zo veel mogelijk verkleinen. Zo is roken tijdens de zwangerschap of roken in de buurt van je baby not done!
Er is een duidelijk verband tussen roken en wiegendood
Opgroeien in een rokerige omgeving kan een negatieve invloed hebben op de groei en werking van de longen van je baby. Roken vermindert de opname van zuurstof en maakt je kind vatbaarder voor luchtweginfecties. Zorg daarom dat er in huis en in de buurt van je baby niet wordt gerookt. Bedenk goed dat je baby ook passief meerookt als je als rokende ouder borstvoeding geeft of je kind bij je in bed neemt om samen te slapen.

De beste manier om risico’s op wiegendood te vermijden is je kindje veilig laten slapen.
Tips voor het veilig slapen bij je baby
- Hoewel de adviezen in het verleden heel verschillend zijn geweest is tegenwoordig het advies vanuit het consultatiebureau om je baby op zijn rug te laten slapen.
- Als je baby overdag wakker is en in de box speelt kun je wel oefenen met op de buik liggen, hierdoor train je ook de nekspieren. Maar als je baby gaat slapen in bed, leg het dan op zijn rug.
- Let op de temperatuur in de babykamer, maar ook op warmtestuwing bij je baby. Door slechte ventilatie in de kinderkamer en te veel beddengoed kan een baby het te warm krijgen of kan hij moeilijk ademhalen. Als een baby zijn warmte niet kan afgeven en zijn lichaamstemperatuur omhoog gaat, spreken we van warmtestuwing. De bloedvaten in de huid worden dan wijd opengezet in een poging af te koelen. De bloeddruk daalt hierdoor en het hart moet harder pompen. Hierdoor wordt het hart (te) zwaar belast. Een goede ventilatie in de babykamer is daarom belangrijk, maar denk ook eens aan een goede (niet te warme) slaapzak bij je baby.
Misschien vind je dit ook interessant: Zo kies je de juiste babyslaapzak voor je baby.
- Naast een goed ventilerende kamer en een juiste slaapzak bij je baby is het veiliger voor een baby om in zijn eigen bedje of wieg te slapen en niet bij de ouders in bed. Als een baby bij jou in bed slaapt loop je het risico dat je baby het te warm krijgt, onder de dekens komt, tussen de matrassen rolt of dat jezelf op je baby rolt. Vooral ouders die gestrest zijn, medicatie of drugs gebruiken of alcohol hebben gebruikt rollen in hun slaap sneller over hun baby heen. Veiliger is om te kiezen voor een co-sleeper, op deze manier kan je kindje wil dicht bij jou slapen zonder het risico op wiegendood.
Lees hier alles over: Co-sleeping met je baby: is dat veilig?
- Hoewel een knuffel voor je baby heel veel troost kan bieden, moet je wel uitkijken of het veilig is om knuffels in het bed van je baby te hebben. Te veel knuffels in bed kan ervoor zorgen dat je baby zich vast rolt in de knuffels en zo stikt of te weinig zuurstof kan halen.
Lees hier waarom knuffels van cruciaal belang zijn voor de emotionele ontwikkeling van jouw baby!
Was jij bekend met het fenomeen wiegendood? In welke houding slaapt jouw baby?
In dit blog zitten affiliatie links verwerkt, dat betekent dat ik een commissie krijg als jij iets koopt via mijn link.
Voor jou is het product niet duurder, van de opbrengsten onderhoud ik mijn website! Dus alvast bedankt.
Liefs Lisanne

Reactie plaatsen
Reacties