Waterpokken bij je kind! Wat is het en wat kun je er tegen doen?

Gepubliceerd op 12 april 2022 om 21:19

Ieder kind krijgt een keer te maken met waterpokken. Het is een kinderziekte die je kind moet krijgen. Maar wat zijn waterpokken, hoe herken je ze en wat is er tegen te doen?

help mijn kind heeft waterpokken

Zo herken jij waterpokken bij je kind

Waterpokken is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een infectie. Het is een klassieke kinderziekte en ieder kind hoort het te krijgen. Omdat het erg besmettelijk is gaat bij een uitbraak een besmetting als een lopend vuurtje. Je kunt dit niet voorkomen, omdat tussen de besmetting en het uitbreken van de ziekte wel 13 tot 18 dagen kan zitten.

Waterpokken start meestal met lichte koorts en hangerigheid bij kinderen. Na 1 of 2 dagen komen er kleine rode bultjes op de huid. De bultjes beginnen op het hoofd of de romp. Op die bultjes ontstaan blaasjes die veel jeuk veroorzaken. Na een paar dagen drogen ze op en worden het korstjes. De ziekteverschijnselen duren ongeveer 10 dagen.

 

Hoe worden waterpokken verspreidt?

Het virus zit in de keel en neus van iemand die waterpokken heeft. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Iemand kan besmet worden door het inademen van deze druppeltjes. Of door direct contact met vocht uit de waterpokkenblaasjes.

 

Wat kun je doen tegen waterpokken?

Waterpokken gaat vaak gepaard met verkoudheidsklachten. Houdt daarom bij hoesten en niezen een hand of zakdoek voor de mond. Leer jonge kinderen dit aan. Was regelmatig je handen met water en zeep en vermijd contact met het vocht uit de blaasjes. Dit vocht is namelijk zeer besmettelijk.

Waterpokken kan voor veel jeuk zorgen, maar juist door het loskrabben van de blaasjes verspreid je de besmetting en krijgt je kind littekens. Je wilt krabben dus zo veel mogelijk voorkomen. Je kunt hiervoor zalfjes kopen bij de drogist.

Havermout tegen waterpokken

Als je geen (dure) middeltjes bij de drogist wilt of kunt kopen heb ik nog een tip met een voedingsproduct die je vast in huis hebt. Havermout. Havermout kan helpend zijn tegen waterpokken en laat de blaasjes indrogen. Ik gaf mijn zoontje een ‘douche’ van havermout. Dat ging zo:

 

Doe een beetje havermout in een washandje en doe er een kopje water bij in (zet er even een teiltje onder). Laat het water er door heen lekken. Knijp daarna in het washandje met natte havermout, je ziet dat er dan wittig dikker water uit komt. Laat deze witte emulsie over het lichaam van je kindje lopen. Je kunt ook het washandje deppen op de waterpokken. Maar let op dat je de blaasjes niet kapot wrijft.

Door de witte emulsie over de waterpokken te doen, droger ze vrij snel in. Binnen een kwartier waren veel blaasjes in gedroogd. Ik liet het lichaam van mijn kindje even aan de lucht drogen en deed hem daarna voorzichtig zijn kleren weer aan.

havermout tegen waterpokken
alles over waterpokken bij je kind

Extra tip voor een havermout douche:

Spoel het washandje niet uit in de wasbak maar laat hem even uitlekken/knijpen in een kopje of bekertje. Zo bewaar je nog wat witte emulsie die je later met een wattenschijfje nog op de huid kunt deppen. Bijvoorbeeld op het gezicht of wanneer je de luier verschoond.

Voor mijn zoontje heeft de douche van havermout echt gewerkt. De waterpokken drogen snel in.

 

Zijn waterpokken gevaarlijk?

De volgende mensen die nog geen waterpokken hebben gehad kunnen het beste contact met een persoon met waterpokken vermijden, denk aan:

  • Pasgeboren baby’s
  • Mensen met afweerstoornissen (HIV of leukemie bv)
  • Zwangere vrouwen

Lees hier alles over zwangere vrouwen die nog geen waterpokken hebben gehad en de risico’s die het met zich meebrengt: waterpokken en zwangerschap.

 

Mag mijn kind naar school of opvang met waterpokken?

Als een kind met waterpokken zich goed voelt mag het gewoon naar school of het kindcentrum. Thuisblijven helpt niet om de verspreiding te voorkomen, omdat kinderen al besmettelijk zijn voordat de symptomen zich laten zien.

Lees hier ook alles over het RS virus bij kinderen en hoe je het RS virus bij kinderen kunt herkennen: Wat is het RS-virus bij baby's?

 

Waterpokken krijgt een kind vaak voor zijn 4e levensjaar. Wees wel alert dat je baby onder 1 jaar niet in aanraking komt met waterpokken. Het kan namelijk zijn dat als een kind te jong is (onder de 1) dat hij op latere leeftijd nog een keer waterpokken krijgt.

 

Had jouw kindje erg last van waterpokken? Welke middeltje gebruikte jij?

 

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.