Emoties bij kinderen; zo praat jij er over met je kind.

Gepubliceerd op 30 april 2022 om 13:32

Je hebt je kind leren lopen, praten en fietsen. Je hebt geoefend met leren lezen en tandenpoetsen. Natuurlijk help jij jouw kind als het bang, boos of verdrietig is. Je droogt tranen of sust een woedeaanval. Maar hoeveel sta jij stil bij de emoties van jouw kind? Veel ouders vinden het lastig om met hun kind in gesprek te gaan over emoties als verdriet, angst of boosheid. Terwijl dat juist zo belangrijk is. Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve schreef samen met kletsboekenschrijfster Michal Janssen Emotieklets, een nieuwe titel in de kletsserie van Gezinnig. Ik ging met dit boek aan de slag thuis en neem je mee in waarom dit boek een aanrader is voor jou en je kind.

praten over emoties met kinderen; tips!

Over gezinnig:

Ik leerde Rianne van Gezinnig kennen toen ik op de blogboot door Amsterdam voer. Zij gaf een lezing over haar bedrijf en meteen raakte ik enthousiast. Rianne is moeder van twee kinderen en liep in de opvoeding tegen een aantal dingen aan. Ze ging op zoek naar wat handig is om te weten en te doen. Haar ondernemershart kroop waar het kruipen moest en ze besloot om zelf producten te gaan ontwikkelen die behulpzaam zijn in de hectiek van het drukke gezinsleven. Over onderwerpen waar iedere ouder tegenaan loopt. Om het opvoeden leuker en makkelijker te maken. Zo zijn er planners voor meer overzicht en kletsboeken, zoals Slaapklets, Scheidingklets en Tafelklets, waarbij je handvaten krijgt om in iedere situaties hierover in gesprek te gaan met je kind.

 

Over emotieklets

Met Emotieklets leren kinderen hun eigen emoties beter kennen en begrijpen én ontdekken ze hoe ze met hun emoties om kunnen gaan, zonder dat ze weggestopt of gesust worden. Emotieklets bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel is om voor te lezen aan je kind, het tweede deel staat vol met tips, oefeningen en vragen om het gesprek over emoties met je kind aan te gaan.

 

‘Emoties mag je niet wegstoppen!’

 

Het mooie bij de emotieklets is dat alle emoties afgebeeld worden met eilandjes, dit maakt het voor kinderen heel duidelijk. Welke emoties zijn er allemaal. De eilandjes zijn met elkaar te verbinden (door een bootje bijvoorbeeld). Omdat emoties nooit alleen zijn, is jouw kind boos? Dan is het misschien ook verdrietig, angstig, teleurgesteld of jaloers. Allemaal voorbeelden die samen kunnen hangen met de boosheid van je kind. Ik merk dat ik hierdoor al veel leuke en makkelijkere gesprekken met mijn kinderen heb gehad over emoties!

praten over emoties met kinderen

Tips om met jouw kind te praten over emoties:

Tip 1: Soms zie je pittig gedrag bij je kind, hij kan bijvoorbeeld brutaal of boos zijn. Het kan zijn dat er meer aan de hand is op zo’n moment, misschien is je kind moe of overprikkeld. Maar achter dit gedrag kan ook een andere emotie zitten dan het kind laat zien. Het is als ouder lastig om de échte emoties te ontdekken. Wij zijn snel geneigd om te vragen: Waarom doe je zo? Maar hier kan een kind eigenlijk geen antwoord opgeven. Wat je wel kunt doen is benoemen wat er aan de hand is: Het is spannend he? Dat je een spreekbeurt moet geven, daarom doe je een beetje boos.

 

Als je niet weet wat er aan de hand is en waarom jouw kind bepaald gedrag laat zien geef dan een knuffel en benoem wat je ziet: Ik zie dat er iets is wat je dwars zit, dat is niet leuk voor je. Kun je het mama uitleggen?

 

Zelf heb ik mij ook al eens verdiept in: Dit is wat positief opvoeden mij brengt.

 

Tip 2: Voor ons als ouders kan het best lastig zijn emoties de ruimte te geven. Vaak zijn wij opgevoed met het idee dat emoties er niet mogen zijn. Niet klagen maar doorgaan. Dit patroon herkennen en doorbreken is heel belangrijk voor je kind. Geef je kind de ruimte zijn of haar emoties te tonen. Afleiden en afkappen is niet de oplossing. Denk hierbij aan een vulkaan; liever een beetje rommelen af en toe dan ineens een (woede)uitbarsting. Geef ruimte aan de emoties en ga erover in gesprek!

 

Nog meer geheimen verklappen uit het boek doe ik niet. Ik kan echt aanraden om emotieklets zelf aan te schaffen en met je kind (vanaf 5 jaar) te kletsen over emoties. Als ouder kun je ook nog genoeg leren uit dit boek!

 

Over welke emoties kun jij moeilijk met je kind praten?

 

Liefs Lisanne 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.