Prikkelverwerking bij kinderen: Dit kan helpen!

Gepubliceerd op 9 mei 2022 om 12:54

We hebben er allemaal wel een last van: Prikkels. Een prikkel is datgene wat je ‘prikkelt’. Dat kan bijvoorbeeld iets zijn wat je ziet, ruikt of hoort, maar ook een gedachte of gevoel. Alles wat je ervaart binnen en buiten je lijf noemen we prikkels. Hoe gaat prikkelverwerking bij hooggevoelige kinderen en wanneer spreek je van een prikkelverwerkingsprobleem? In dit artikel lees je meer over de kenmerken van prikkelverwerkingsproblemen.

prikkelverwerking bij kinderen

Wanneer is er sprake van een verstoorde prikkelverwerking?

We hebben allemaal onze voorkeuren wat betreft het verwerken van prikkels. Je ontwijkt bijvoorbeeld drukke ruimtes omdat je het niet fijn vindt wanneer anderen tegen je opbotsen. Je gaat niet naar feestjes of verjaardagen omdat je daar teveel lawaai ervaart. Of je houdt niet van het gekriebel van een wollen trui op je huid. Allemaal prikkels die we ervaren en waar iedere hooggevoelige persoon weer anders mee omgaat.

Bij kinderen is dit precies hetzelfde. Maar wanneer is het nu tijd om aan de bel te trekken? Wanneer is er bij je kind sprake van een verstoorde prikkelverwerking? Wanneer de voorkeur voor en afkeer tegen bepaalde prikkels zo heftig aanwezig zijn dat deze de dagelijkse activiteiten en routines in de weg staan,  is het tijd om aan de bel te trekken.

 

Kenmerken van prikkelverwerkingsproblemen

Heeft je hooggevoelige kind problemen met een of meer van de volgende onderdelen van de dagelijkse routine?

  • interactie met anderen
  • naar buiten gaan waar veel mensen zijn
  • meedoen op school
  • tanden poetsen, douchen, in bad of aankleden
  • krijgen van voldoende slaap of problemen met in slaap komen en/of doorslapen)
  • bijwonen van feestjes en andere sociale gebeurtenissen

 

Deze signalen duiden op een verstoorde prikkelverwerking. Dat wil zeggen dat je hooggevoelige kind overgevoelig of ondergevoelig is voor zintuiglijke prikkels.

 

Lees ook: Hoe herken ik hoogbegaafdheid bij mijn kind en hoe kan ik als ouder hier mee omgaan?

een kauwketting kan helpen bij prikkelverwerking. Kinderen met ADHD.

Mijn hoog gevoelig kind laat op school wel ‘normaal’ gedrag zien.

Kinderen met problemen in de prikkelverwerking laten op school vaak minder ongewenst gedrag zien, dan in de thuissituatie. Dit komt omdat kinderen op school zien wat passend gedrag is. Ze willen hetzelfde zijn als andere kinderen, ze willen geen afkeuring ervaren van leeftijdsgenoten.

Kinderen met prikkelverwerkingsproblemen doen dus in de schoolsituatie hun uiterste best om zo beheerst mogelijk te lijken. Ze houden hun gevoelens in en lopen hierdoor op hun tenen.

Hierdoor barst de bom wanneer ze thuiskomen (thuis is voor hen een veilige plek). Thuis laten kinderen bij wie sprake is van prikkelverwerkingsproblemen zien wie ze werkelijk zijn, dan komt al het gevoel eruit. Ze kunnen dan gaan huilen of schreeuwen uit woede. Ze kunnen de schijn niet meer op houden, ook niet naar broers of zussen, ouders en verzorgers.

 

Moet ik prikkelrijke gebieden vermijden met mijn kind?

Soms is het prima om de moeilijke situaties uit de weg te gaan. Maar hoe dan ook zul je je kind moeten leren om toch te dealen met moeilijke situaties met veel prikkels. Bereid je kind voor op de prikkelrijke situaties die later op de dag plaatsvindt. Soms kan het van te voren helpen om gebruik te maken van even trampoline springen of gebruik maken van borsteltherapie of gedurende de activiteit hulpmiddelen zoals friemelmateriaal te gebruiken.

 

Sensorische hulpmiddelen kunnen helpen bij prikkelverwerkingsproblemen.

Sensorische hulpmiddelen zijn producten en materialen die kinderen (maar ook volwassenen) kunnen helpen bij het verwerken van prikkels. Gevoelige kinderen kunnen door gebruik te maken van hulpmiddelen, beter gevoelens van stress, angst en overprikkeling verwerken. 

verzwaringkussen en kinderen met prikkelverwerkingsproblemen

Welke sensorische hulpmiddelen zijn er voor prikkelverwerking?

  • Kauwketting
    Kinderen die kauwbehoefte hebben kauwen op mouwen of potloden. Maar stoer is het niet: natte mouwen, kapotte koordjes en stukgebeten pennen! Het kauwen op een kauwketting of kauwsieraad helpt om tot rust te komen en zich beter te concentreren. Prikkels worden namelijk onderdrukt en kinderen zijn minder snel afgeleid. Je ziet ook vaak dat kinderen tijdens het maken van huiswerk op hun potlood of mauw aan het kauwen zijn. Dit zorgt namelijk voor een betere concentratie. Door het gebruik van een kauwketting is het niet langer nodig om op mauwen of potloden te kauwen. 
  • Verzwaringsknuffels
    Door middel van de verzwaring, leveren de knuffels druk. Dit helpt kinderen om tijdens huiswerk maken en werken in de klas aandachtig en gefocust te blijven. Tevens helpen de verzwaring knuffels om overtollige energie te verminderen en zorgen ze voor de nodige rust voor het slapen gaan. De knuffels kunnen bij je kind in bed rusten tijdens het slapen. Ze zijn daarnaast gewoon ook heerlijk en uitdagend om mee te knuffelen!
  • Snoezel producten
    Snoezel producten zijn er in verschillende soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan lampen of zandlopers. Het mooie effect ontstaat doordat de twee gekleurde vloeistoffen – water en olie – niet met elkaar mengen. Wanneer je de zandloper omdraait begint het rustgevende spel opnieuw. Duur van het doorlopen van deze druppelbaan zandloper is circa 2 minuten. Een visuele druppelbaan is een ideale manier om tot ontspanning te komen, te ontprikkelen na een drukke dag voor zowel kinderen als volwassenen.

 

Als jou kind moeite heeft met het verwerken van prikkels of je denkt dat jouw kind een prikkelverwerkingsprobleem heeft kijk dan of bovenstaande producten iets voor jou en jouw kind kunnen zijn.

 

Heb jij een sensorisch hulpmiddel in huis? Of zou je het willen proberen?

 

lees hier mijn: Disclamer.

Liefs Lisanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.