Je kent het wel, kinderen die niet naar bed willen en tijd gaan lopen rekken. Kinderen die nog 10x uit bed komen. Terwijl mama net met de beentjes omhoog ligt. Waarom komen kinderen uit bed? Waarom is een bed ritueel zo belangrijk voor kinderen? In dit blog neem ik je mee in het avondritueel met kinderen. En verklap ik jou mijn geheim, waarom mijn kinderen naar boven rennen om te gaan slapen!

Een vast avondritueel zorgt voor structuur en duidelijkheid
Het avondritueel, voor het slapen gaan, kan je volgens een vast patroon laten verlopen. Door elke avond dezelfde handelingen te herhalen creëer je zekerheid en veiligheid voor een kind. Rituelen geven kinderen rust. De hele dag leren ze nieuwe dingen en zijn ze druk met het verkennen van de wereld. Het geeft dan rust als ze iets voorspelbaars doen. Even geen nieuwe dingen leren, maar een vertrouwd ritueel. Zo worden ze ook rustig en zullen ze makkelijker is slaap komen (ook zullen kinderen minder snel uit bed komen!).
Een routine is een vaste volgorde van bepaalde handelingen. Je hoeft je ritueel niet altijd precies op dezelfde tijd te doen, hierin moet je flexibel kunnen zijn. Je kan wel een richtlijn hebben voor de bedtijd, maar je mag daar best eens van afwijken. De gemiddelde slaaptijd voor een kind vanaf 1 jaar is 12 uur slaap per etmaal. Dat betekent dat een 1 jarige gemiddeld 12 uur van de 24 uur in een dag slaapt.
Lees hier: Tips om het slaapritme van je kind te veranderen
Ritueel voor het slapen gaan
Het ritueel voor het slapen gaan kan er bij iedereen anders uit zien. Het is maar net wat jij belangrijk vindt. Wil je een boekje lezen, een liedje zingen, knuffelen of iets anders doen, dat kan allemaal. Belangrijk is wel dat je altijd hetzelfde doet in dezelfde volgorde. Bijvoorbeeld na het omkleden en tandenpoetsen lezen we eerst een boekje en dan zingen we een liedje. Zo weet het kind precies waar het aan toe is, dat is de voorspelbaarheid waar kinderen waarde aan hechten. Wat wel per keer verschillend kan zijn is welk boekje je leest of welk liedje je zingt. Ook is het van belang dat je een ruimte kiest waar het ritueel zich plaats vindt. Bijvoorbeeld altijd in de eigen slaapkamer of in de slaapkamer van ouders. Als je de ene keer de tanden in de badkamer poetst en dan weer in de slaapkamer kan dat verwarrend zijn voor de kinderen. Bedenk ook dat als je de ene keer één boekje leest en de andere keer twee dat je kindje dan ook leert dat er speling in de regels zit en voor je het weet moet je elke avond de halve boekenkast lezen voordat je kindje wil gaan slapen. Wees dus consequent in de hoeveelheid boekjes en liedjes.
Voordeel van een vast ritme is dat als er ergens anders geslapen wordt het vaste ritme veiligheid geeft en het kind goed kan slapen ook in een vreemde omgeving.

Sluit de dag goed af met kinderen
Een avondritueel zorgt ervoor dat je de dag goed kunt afsluiten met kinderen. Als kinderen de dag positief afsluiten, dan zullen ze ook meer uitgerust en positiever opstaan! De ochtend zal hierdoor makkelijker verlopen. Ik zeg: win-win. Geen stress tijdens het ochtend ritueel. Lees hier: alles over ons ochtendritueel.
Praat met je kinderen over de dag.
Voor kinderen is het prettig om de dag rustig af te bouwen met een vast ritueel. Slaapklets is een praktisch en leuk hulpmiddel om dat te doen. Slaapklets laat je kletsen over vandaag, vooruitkijken naar morgen, ontspannen en lekker slapen. Lees hier alles over de Slaapkletsserie van Gezinnig.
Slaapklets voor kleuters is een behulpzaam boek om de dag rustig en gezellig af te sluiten. Met behulp van plaatjes en vragen kunnen ouder en kind samen de dag doornemen. Wat is er allemaal gebeurd en hoe voelde dat? Het biedt ouders de kans in de belevingswereld van hun kleuter te duiken en voor kinderen is het fijn een moment de volle aandacht van mama of papa te ontvangen.
Mijn ervaring met de slaapklets.
Voor mijn twee oudste kinderen ontving ik van Gezinnig twee slaapklets boeken. Aangepast op de leeftijden van mijn kinderen. Wat is het een fijne ondersteuning om de kinderen op tijd in bed te krijgen. We gebruiken de boeken nu bijna 3 weken en iedere dag rennen ze naar boven. Yes, ze mogen naar bed. Ze willen graag samen met papa of mama het dagboekje invullen en kletsen over de dag. Het biedt ons als ouders onderwerpen om over de dag te praten met je kind. Het kost echt nog geen 7 minuten van je tijd en zorgt voor een betere verbinding met je kind. Mijn oudste (bijna 7) heeft de slaapklets deel 1 en vindt het moeilijk om zichzelf een compliment te geven. Hij heeft sinds kort door wat een compliment is. Nu moet hij nog leren om naar zijn eigen gedrag te kijken en zichzelf een compliment durven te geven. Mooie ontwikkelingen. Ik ben erg blij met de slaapkletsboeken.
Heb jij een vast avondritueel met je kinderen?
Liefs Lisanne

Reactie plaatsen
Reacties