Veilig social media gebruik voor mijn kind

Gepubliceerd op 29 juni 2022 om 14:25

In 2022 komt het steeds vaker voor. Kinderen willen social media maar weten niet goed wat de gevolgen zijn van social media.

Wist je dat steeds meer mensen via social media gepest of zelfs gestalk worden? Ruim 400.000 kinderen zijn hier de dupe van. Hoe kun je voor kinderen social media veilig gebruiken? Ik geef je een paar tips!

veilig social media gebruik bij kinderen

Welke sociale media is er voor kinderen?

Wellicht overbodig maar welke mediaplatformen zijn er tegenwoordig nou allemaal? Voor mij begon het allemaal met Hyves en About me. Deze sites zijn tegenwoordig niet meer actief. Ook heb ik uren gespendeerd achter MSN. Tegenwoordig gebruikt men Facebook, Twitter, Linked In, Instagram, TikTok en Snapchat. Die laatste twee zijn voor mij onbekend terrein maar voor kinderen een walhalla. Vooral snapchat als tiktok zijn populair onder jongeren, maar zijn zij ook op de hoogte van de gevaren? Mijn kinderen zijn gelukkig nog jong: die weten alleen nog maar wat YouTube is

 

Lees ook: Schermtijden bij kinderen, dit is wat je ervan moet weten!

 

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind op social media?

Een vraag waar veel ouders mee worstelen. Ik denk dat er geen eenduidig antwoord is. Het ligt aan je kind en hoe het hier mee om kan gaan. Het ligt eraan welke voorlichting jij als ouder hieraan geeft. Op internet staat dat er in de voorwaarden van de grote sociale media kanalen staat dat iemand 16 jaar moet zijn, maar met goedkeuring van ouders kunnen kinderen vanaf 13 jaar een account aanmaken.

social media en kinderen. Welke leeftijd?

Wat zijn de gevolgen van verkeerd gebruik van social media

Ruim 400.000 kinderen worden via social media gepest of erger gestalkt. Ook zijn kinderen kwetsbaar in het delen van informatie en zie je veel sexting voorbij komen. Dit is wanneer je kind een naakt foto deelt en deze online verspreidt wordt. Eenmaal iets op het web, zal het nooit verdwijnen. Goed om kinderen voor te lichten over social media gebruik, maar ook om je kind hiervoor te beschermen.

 

Hoe kan ik mijn kind beschermen tegen cyberpesten via social media?

Een hulpmiddel om je kind te beschermen tegen cyberpesten is om Express VPN te gebruiken. Een VPN, oftewel virtueel privé netwerk, is een veilige tunnel tussen jouw computer (of telefoon) en het internet. Een VPN beschermt jouw internetverkeer tegen gluurders, bemoeials en censuur.

Een VPN (virtueel privé netwerk) is een makkelijke en effectieve manier om jouw internetverkeer te kunnen beveiligen en jouw online identiteit te verbergen. Zodra je met een veilige VPN server verbonden bent gaat jouw internetverkeer door een versleutelde tunnel waar niemand naar binnen kan kijken, ook hackers, overheden of uw internet provider niet.

 

Zo bescherm jij je kind tegen hackers en aanvallen van buiten af. Het is ook verstandig om je kind voor te lichten over hun privacy op het web. Express VPN maakte een infografiek, die in 1 oogopslag duidelijk maakt wat een kind wel of niet moet invullen bij het delen van een foto. Het is verstandig om met je kind deze infografiek te bespreken.

 

Wist je dat je ook een VPN kunt installeren op een Xbox, Playstation of een Nintendo? Ook hiermee kunnen kinderen in contact komen met mensen met een verkeerde intentie.

veilig internet gebruik kinderen

Tips tegen cyberpesten:

  • Niet reageren of vergelden. Pestkoppen hopen op een reactie; geef ze niet wat ze willen. Blokkeer ze gewoon.
  • Bewijs bewaren. Maak een print of screenshots van intimiderende berichten zodat je zo nodig juridische actie kunt ondernemen.
  • Intimidatie melden op het platform. Cyperpesten is een inbreuk op de voorwaarden van alle grote platforms.
  • Hulp zoeken op school. Als een kind wordt geïntimideerd door iemand op dezelfde school, moet de school onderzoek doen en zorgen dat het kind veilig is.
  • De politie inschakelen als dat gepast is. Fysieke bedreigingen die online gemaakt worden, zijn bijna overal illegaal.

 

Lees hier meer over: Help mijn kind wordt gepest op de basisschool

 

Heb jij jouw kind voldoende voorgelicht over de gevolgen van sociale media en help jij ze mee beschermen van hun privacy?

 

Liefs Lisanne 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.